Geçmiş (mi?)

Demet Tanı
Aralık 2025
İkinci Adam Yayınları

2026 18. kitabı
Merhaba bugün sizlere daha önce kalemi ile tanışmış olduğum Demet Tanı nın yeni kitabı "GEÇMİŞ (Mİ?)" ile geldim. Zeynep, yakın zamanda babasını kaybetmenin acısını yaşarken bir yandan da annesiyle olan mesafeli ilişkisiyle mücadele ediyor. Edebiyat bölümü öğrencisi olan Zeynep'in sıradan hayatı,eve gelen isimsiz mektuplar ve Ahmet ile tanışmasıyla bambaska bir yöne çevriliyor. Öte taraftan annesi Candan... Ölen eşi Acar'ı sevmemiş sevememiş. Yıllar önce bir ay evli kalıp boşandığı eski eşi Hakan hep aklının bir köşesinde yer edinmiş.. Nerden bilebilirdi ki yıllar sonra Hakan'la tekrar karşılayacağını. Daha doğrusu Candan'a gelen isimsiz mektupların ona ait olacağını. Ama mektupların Acar'ın ölümünden sonra gelmesi de manidardır. Zeynep ile Ahmet'in arasında güçlü bir bağ oluşuyor. Üstelik ortak noktaları da vardir.İkisinin de yazmayı seviyor olması. Zeynep bu hissini yıllardır arkadaşı olan Aybike'yle değil de evde yardımcıları olan Eda'yla paylaşıyor.Eda o günden sonra onun can yoldaşı oluyor. Peki bu mektuplar Candan'ın nasıl ulaştı dersiniz? Zeynep ve Ahmet arasında neler olacak ? Geçmiş gerçekten geçmişte mi kalır, yoksa bir mektup zarfında geri mi döner? Cevabı bu kitapta! Kitabımız sadece bir aşk kitabı değildir.Sıraların,pişmanlıkların,aşkların birbirine geçmiş olarak ele alan bir kitap. Yazarın kalemini seviyorum. Emeğine sağlık @ikinciadamyayinevi
İnsanlar ve Duygular
2026 13. kitabı
Geçmiş peşimizi bırakır mı ? Kitabı okurken bu soruyu düşündüm. Maalesef bazen geçmişimiz keşkelerle dolu olabiliyor. Bu yüzden de aklımız hep o ihtimallerde kalıyor. Ve cesaret ister o ihtimalleri yaşamak için adım atmak. Bazen o cesareti oluşturmalı, o yoldan gitmeliyiz. Yoksa geçmiş aklımızda hep soru işaretleriyle kalacaktır. Geçmişteki keşkelerinden çıkıp gelen bir mektuptu Candan’ın kafasını karıştıran. Candan’ın eşi daha yeni vefat etmiş, kızıyla arasına mesafe girmiş gibiydi. Karmaşık duygular içerisindeydi. Zor bir dönemden geçerken de evine gelen isimsiz bir mektup eskide kalmış duygularını alevlendirdi. Bu mektup yeni bir kapı aralayacaktı Candan’ın hayatında. Kızıyla olan ilişkisi, hayata bakış açısı, hatta hissettiği duyguları bile değişecekti. Peki bu mektup kimden olabilir ? Ve içerisinde ne yazıyor olabilir? Cevabı eserimizde saklı.
2026 34. kitabı
GEÇMİŞ (Mİ) İnsan gerçekten geçmişini geride bırakabilir mi, yoksa onu sadece başka bir şekle mi sokar? Merhaba kitapsever dostlarım. Zeynep ve evlerine gelen isimsiz mektuplar kitabımızın kilit noktasını oluşturuyor. Babasını kısa süre önce kaybetmiş olan Zeynep annesi ile yaşamaktadır. Bir yandan da üniversiteye gitmektedir. Cok sevdiği Edebiyat bölümü ögrencisidir. Zeynep ile annesinin arası pek iyi olmasa da babası Acar'ın ölmüş olması her ikisini de derinden etkilemiştir. Ama evlerine isimsiz mektuplar gelmeye baslar. Bir gün mektubun birini Zeynep açar ve okur. Bu durumdan annesine bahsetmez. İsimsiz mektuplar kimden geliyordu? Araştırma yapmak istese de Zeynep'in hayatında onu meşgul eden ve babasının yokluğunu bir nebze unutturan bir gelişme yaşanır. Sınıfında hep en arka sırada oturan sürekli melankolik takılan ve asla konuşma fırsatı bulamadığı Ahmet ile konuşması. Bir gün derse erken geldiği bir zaman Ahmet'le konuşma fırsatı bulurlar ve bu konuşma son olmaz. İkisinin de ilgi alanları ortaktır. İkisi de yazmaya meyillidir. Bu sayede günlerce aylarca beraber vakit geçirirler ve aralarında bir bağ oluşur. Zeynep'in annesi Candan ise içinde kimseye söyleyemediği bir sır ile boğuşmaktaydı. Ölen eşi Acar'ı hiç sevmemişti. Yıllar önce bir ay evli kalıp boşandığı eski eşi Hakan'ı görmese de unutmamıştı.. Acar'ın ölümünden sonra gelen bu isimsiz mektupların bir anlamı var mıydı ? Zeynep ve Ahmet arasında neler olacak ? Kimi insan geçmişle geçmemişi birbirine karıştırır... Halbuki geçen iz bırakır, geçmeyen yara... Bu kitap tam da öyle... Eğer psikolojik derinliği olan, karakter odaklı ve içsel yolculuk temalı kitapları seviyorsan, bu eser tam anlamıyla seni içine çekecek bir hikâye sunuyor. Ben severek okudum. Yeni kitaplarla buluşmak dileği ile sevgiler.
2026 25. kitabı
Geçmiş gerçekten geçmişte mi kalır, yoksa biz izin verene kadar içimizde yaşamaya devam mı eder? Bu kitap bana şunu fısıldadı: Hayat sandığımız kadar acımasız değil. Kırılan yerlerden filizlenmek mümkün. Kaybolduğunu düşündüğün yıllar, doğru cesaretle geri çağrılabiliyor. Candan’ın hikâyesi; düşmenin değil, kalkmayı seçmenin hikâyesi. Gri bulutlara takılı kalmak yerine gökyüzünün mavisini yeniden görmeyi seçen bir ruhun iyileşme yolculuğu… Okurken sık sık durup düşündüm: “Belki de affetmeyen hayat değil, biziz.” Geçmişle yüzleşmekten korkmayan, yeniden sevmeye ve başlamaya inanan herkese dokunacak bir kitap. Ve evet… bazen iyileşmek bir seçimdir.
2026 13. kitabı
Merhaba arkadaşlar "Gerçekten geçmişteki anılar bir gün unutulur mu, yoksa zihnin karanlık bir köşesinde sonsuza dek yer mi edinir?" Size bu konuyla alakalı bir kitaptan bahsedeceğim. Geçmiş (Mi?) Demet Tanı’nın kaleminden çıkan bu etkileyici hikâyede, Candan ve kızı Zeynep’in hayatlarına konuk oluyoruz. Bir yanda babasını kaybetmenin taze acısını yaşayan idealist bir edebiyat öğrencisi olan Zeynep, diğer yanda eşi Acar’ın ölümünden sonra derin bir boşluğa düşen Candan... Ancak Candan için bu boşluk sadece bir yas değil; sevmediği, sadece "kızının babası" olarak gördüğü bir adamın ardından gelen karmaşık bir özgürlük hissi. Hayatın Candan için hazırladığı sürpriz, eve gelen isimsiz bir mektup ile başlar. Arkası kesilmeyen bu gizemli mektuplar, geçmişin tozlu raflarını yeniden karıştırmaya başlar. Mektuplardan birini tesadüfen bulan ve annesinden gizli okuyan Zeynep ise büyük bir ikilemde kalır. Zaten limoni olan ilişkilerini tamamen koparmamak adına annesiyle yüzleşmeyi erteler. Zeynep’in hayatındaki bu gerginlik, okulda sessiz sedasız filizlenen bir aşkla dengelenir. Sınıfa erken geldiği bir gün Ahmet ve kedisiyle karşılaşması, Zeynep için yeni bir kapı aralar. Ahmet’le olan ortak noktaları ve kurdukları derin bağ, Zeynep’in annesine olan öfkesini dindirirken, onu anlama yolunda bir köprü olur. Peki, bu mektupları kim yazıyor? Candan, kendisine uzanan bu geçmişe cevap verecek mi? Zeynep ve Ahmet’in yolu nereye varacak? Geçmişin gölgesinde kalmış tüm sırlar tek tek gün yüzüne çıkarken; kayıpların, affetmenin ve yeniden başlamanın hikâyesini okuyoruz. Kısa ama bir o kadar etkileyici olan bu kitabı, duygusal derinliği seven herkese tavsiye ederim. Demet Tanı @kitapsever.bayan #geçmişmi #nostaljikokuluinsann