Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bütün Yapıtları Portreler

Geçmiş Zaman Edipleri

Abdülhak Şinasi Hisar

Geçmiş Zaman Edipleri Gönderileri

Geçmiş Zaman Edipleri kitaplarını, Geçmiş Zaman Edipleri sözleri ve alıntılarını, Geçmiş Zaman Edipleri yazarlarını, Geçmiş Zaman Edipleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sen bu yerden gideli ey saçı zer Seni söyler bana dağlar, dereler.
Sayfa 218Kitabı okudu
Reklam
Recaizade Ekrem, herkesçe kabul edilmiş bir üstattı. Vaktinde Talim-i Edebiyat, edebiyatımızda bir merhale olmuş, ve "kafiye semi içindir" nazariyesi de yeni bir merhale teşkil etmişti.
Sayfa 217Kitabı okudu
İnsanlar böyledir!.. Birisiyle, uzun müdet, gece gündüz görüşürsünüz. Binaenaleyh o yakın ahbaplık zamanlarınız hakkında bir hatıra söylerken, onun da yadedecekleri arasında en çok bir fark görülemeyeceğini tahmin edersiniz. Bir de hayretle görürsünüz ki, vuzuhla hatırladıklarınızın ve kanaatlerinizin tamamen aykırı olan şeyler söyler.
Sayfa 194Kitabı okudu
Son yüz, yüz elli seneden beri, fazla şarklı kalan eski adederimizi tashih etmek için, padişahların ve milletin yaptıkları aynı gayretlerle, daha ziyade Avrupalılaşmak en tabii bir milliyetçilik değil miydi?
Sayfa 193Kitabı okudu
Reklam
Hocamız Ahmet Hikmet, mesela biz Türklerin başımıza fes değil kavuk, külah, destar; vücudumuza da ceket, pantalon ve palto değil; aba, cübbe ve şalvar giymemize lüzum olduğunu söylerdi.
Sayfa 193Kitabı okudu
Edebiyat-ı Cedide azalarının, Galip Dede'nin edebiyatını devam ettirdiklerini söyleyerek kendilerine "Galibiyyun" denilmesini istemesi de, bize garip bir fikir görünüyordu.
Sayfa 192Kitabı okudu
Reklam
Halit Ziya bu Kırk Yıl hatıratında, Edebiyat-ı Cedide'yi parça parça anlatmış oluyor. Ahmet Midhat'ın itharn etmiş olduğu gibi, o herhangi bir "dekadanlık" hareketi değil, sadece muntazam bir zihniyetle düşünülen daha ciddi ve Avrupai bir görüşle şiir, hikaye, roman ve tenkit yazmak ihtiyacıyla doğan bir hareket ve nihayet hayırlı bir merhale olmuştur.
Sayfa 160Kitabı okudu
Yazarların şöhretleri duyulur, fakat kitaplarını okumak pek adet olmaz, bu eserlerin güya selamlığında kalınır ve haremlerine girilmezdi.
Sayfa 159Kitabı okudu
Bütün bu Edebiyat-ı Cedide azaları muharrir, şair, romancı, hikayeci, hepsi de hayatlarını yazılarıyla değil, aldıkları maaşlarıyla geçinen rabıtalı memurlar gibiydiler.
Sayfa 158Kitabı okudu
Halit Ziya, Eyüp Sultan'da doğmuştu. İsmi de, o zamanlardaki edebiyatçılarımızın birçoğu gibi, Mehmet'ti: Mehmet Halit!..
Sayfa 158Kitabı okudu
320 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.