Gelenek ve Modern Arasında Bilgi ve Toplum

M. Hüseyin Mercan

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Yeni dönemin panoptikonu ise internettir. George Orwell'dan alıntı bir kavramla modern dönemin “Büyük Biraderi” internet olmuştur. Öyle ki gazete okumadan bankacılık işlemlerine, iletişimden sıradan gezintilere kadar internet, hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. Hâl böyle olunca internet kontrol edilmesi gereken bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Neşe Düzel'in röportaj yaptığı Uğur Dolgun'a göre (Düzel, 2006); bir kez internete girdiğimizde, Windows sistemi otomatik olarak çalışıyor ve bu arka kapılar yoluyla bilgisayarımızı ele geçiriyor. Ondan sonra bir daha internete girmesek bile bilgisayarımızda tüm yazdıklarımız izlenebiliyor. Bu bağlantı, bilgisayarımızı, bir istihbarat servisinin sistemiyle entegre hâle getiriyor. Arka kapılar yoluyla bilgisayarımız sistem tarafından ele geçiriliyor ve kendi uygulamalarını bilgisayarımıza kuruyor. Sonrasını da artık uydular aracılığıyla hâllediyor. Mahremiyetimizi korumanın tek yolu, çift bilgisayara sahip olmamız ve internete hiç bağlanmadığımız bilgisayarımızda özel yazılarımızı yazmamız.
İşârâtül-İ'cazadlı eserinde Said Nursi, tabiatın mahiyeti hakkında şu açıklamayı yapmaktadır: “Tabiat dedikleri şey, bir matbaadır, tâbi' değildir. Tâbi” ancak kudrettir. Kanundur, kuvvet değildir.” Öncelikle tabiat kelimesinin kökeninden yola çıkarak onun bir matbaa olduğunu belirten Nursi, tabiatın fail olamayacağını vurgulamaktadır. Gazzali'nin tabiatın fail sebep olamayacağı görüşü göz önüne alındığında iki düşünürün bu konuda hem fikir olduğu açıkça görülmektedir. (Nursi, 1994: 571).
Sayfa 171Kitabı okudu
Reklam
Nasıl ki şeriat iki kısım ise, ilahi metin de Kur'an ve kâinat olmak üzere iki kısımdır. Kuran'ı, “kâinat kitabının ezeli bir tercümesi” şeklinde tarif eden (Nursi, 1990: 339) Nursi, inayet delilini kâinatın sayfalarında göremeyen kimsenin Kur'an'ın insanları tefekküre davet eden ayetlerini okumasını önermektedir. (Nursi, 1959: 98). Buradan hareketle Bediüzzaman'ın düşüncesinde iki tür ilahi metnin söz konusu olduğunu ve kainât metninin ancak Kur'an perspektifinden okunduğunda doğru yorumlanabileceğini söyleyebiliriz. *
Sayfa 172Kitabı okudu
İktidarlar; gözleyemedikleri, kontrol edemedikleri alanları tehlikeli olarak addederler. Bilinmeyenin, muğlak olanın bilgisine erişmeye çalışan iktidarlar, bu uğurda müthiş bir mesai harcamaktadırlar. Öyle ki en masum alanlardan biri olarak görülen “ilkokul arkadaşlarının” arandığı, resimlerin yüklendiği sosyal paylaşım siteleri de pek çok bilinmeyen uygulamayla kişinin mahremiyet alanını işgal edebiliyor.
Berger (2003: 17), yükselen küresel kültürün bütün kesim leri, bireyin gelenek ve cemaat karşısındaki bağımsızlığını artırdığını belirtir. Ona göre bireyleşme, kişilerin bu konudaki görüşlerinden bağımsız olarak davranışlarına ve bilinçlerinde gözlenebilecek biçimde ortaya çıkan toplumsal ve psikolojik bir süreç olarak görülmelidir. Paul Virilo, iletişim ve ulaşım imkânlarının gelinen aşamada “coğrafyanın sonu”nu getirdiğini belirtir. Çünkü bir coğrafi sınır fikrini gerçek dünyada savunmak giderek güçleşirken mesafeler artık sorun olmaktan çıkmış bulunuyor (Bauman, 2000: 20).
Sayfa 118Kitabı okudu
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.