Genç Işık

Metis Yayıncılık
Orijinal Adı:
Junges Licht

2021 209. kitabı
Julian, annesi, babası ve kız kardeşi ile birlikte, Almanya’nın maden bölgesinde yaşar.Babası madencidir.Ergenliğin doruğundaki Julian, hayvan kulübündeki arkadaşlarına kendini kabul ettirmeye çalışırken, ev sahiplerinin üvey kızı Marusha ile cinselliği keşfeder.Öümle de tanışır aynı zamanda. Julian’ın yaşadıkları, büyüme sancıları çok hüzünlendirdi beni. Ralf Rothmann sevdiğim bir yazar.Genç Işık da ilgi çekici bir kitap oldu benim için.
2021 53. kitabı
Yeniyetme roman kahramanının başından geçen olayların anlatıldığı, bir Alman madenci kasabasında geçen, hafif muzip bir roman. Ataerkil yaşamın hayata yansımasındaki çelişkiler keyifli bir şekilde anlatılmış.
2023 79. kitabı
Okunma: 21 Eylül 2023 19:08
Ralf Rothmann,Alman edebiyatının iyi yazarlarından. Bu konuda bir eğitim almayıp duvarcı ustası olarak yıllarca çalıştıktan sonra ilk olarak 1986'da bir öykü kitabı yayımlıyor ve ondan sonra çok sayıda öykü,şiir,roman yayımlayarak edebiyat dünyasında sağlam bir yer ediniyor. Romanları genelde Ruhr Havzası denilen madenci kasabasinda geçiyor ve okudugum iki romanına dayanarak söylüyorum otobiyografik özellikler taşıyan ergenlik ,yeniyetme dönemi , hayatı tanımak üzere olan bir gencin hikayesi şeklinde ilerliyor. Genç Işik'ta 12 yaşındaki Julian ve ailesinin, komşularının hikayesi anlatılır. Madenci bir baba,ölü gömücü bir dede,yaşlı komşular, ergenliginin zirvesindeki genç bir kız, cinsellik,ölüm gibi temalar çevresinde duygusal satırlar yer alır romanda. Edebiyatı çok güçlü. Betimlemeleri,benzetmeleri şahane. Sevdiğim yazarlar arasında yerini aldı Rothmann. Simdi sırada diğer kitapları var.

Ralf RothmannYazar · 5 kitap
Ralf Rothmann 1953 yılında Schleswig'de doğdu. Gençliği romanlarının bir kısmına mekân olarak aldığı Ruhr bölgesinde geçti. Ticaret lisesindeki öğrenimini yarım bırakarak duvarcı ustası olan Rothmann uzun yıllar inşaatlarda çalıştı, ayrıca matbaacılık, hastabakıcılık ve aşçılık yaptı. 1976'dan beri Berlin'de yaşayan yazarın ilk öykü kitabı Messers Schneide1986'da yayımlandı. Çok sayıda öykü, şiir ve romanın yanı sıra bir de tiyatro oyunu kaleme almış olan Rothmann'ın özellikle romanları otobiyografik öğeler taşır. Rothmann aralarında Heinrich Böll Ödülü (2005) ve Max Frisch Ödülü'nün (2006) de bulunduğu pek çok edebiyat ödülü kazanmıştır.