Genç Müslümana Modern Dünya Rehberi

Seyyid Hüseyin Nasr

Genç Müslümana Modern Dünya Rehberi Gönderileri

Genç Müslümana Modern Dünya Rehberi kitaplarını, Genç Müslümana Modern Dünya Rehberi sözleri ve alıntılarını, Genç Müslümana Modern Dünya Rehberi yazarlarını, Genç Müslümana Modern Dünya Rehberi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Freud'un görüşlerinde; baskılanmış duyguların, gizlenmiş arzuların ve bilinçaltında yatanların, çocukluğa dayanan ve seksüel motivlerin hâkim olduğu kaynaklarının önemi vurgulanır. Nitekim ona göre bilinçaltına hâkim olan ve kökü çocukluğa dayanan unsurlardan biri de; onun Oedipus kompleksi adını verdiği, karşı cins ebeveyne duyulan cinsî alâka ve rakip ebeveyne duyulan kıskançlığı temsil eden ebeveyn düşmanlığıdır.
Sayfa 203Kitabı okudu
Batı'da felsefe modern çağla birlikte ilk olarak dinden uzaklaştı. Sonra zamanla tabiat bilimleri ve ampirik bilimlerle ittifak kurarak dinî hakîkatlerin yerini almaya talip muhtelif düşünce usulleri geliştirdi. Bugün ahlâk, siyaset, hakîkatin tabiatının anlaşılma biçimi ve epistemoloji sahalarında modern dünyaya ilişkin yapacağımız gözlemlerin çoğu -kökleri itibariyle- giderek daha şiddetli bir şekilde teolojiye, hikmete ve dine muhalif hâle gelmiş olan modern felsefeye dayanır. Neticede, bazıları modern felsefeyi "mizosofi" yani "hikmetten nefret" olarak tanımlamaya başlamıştır ki; "felsefe" kelimesi etimolojik olarak "hikmet sevgisi" mânâsına gelir.
Sayfa 176Kitabı okudu
Reklam
Felsefe hep hikmeti arayış olmuş, hiçbir zaman Tanrı tarafından vahyedilmiş hakîkatlere -ki bunlar Müslümanlar için Kur'ân ve onun tamamlayıcısı olan hadislerdir- itiraz hâline bürünmemiştir. Batı'daki durum da uzun asırlar boyunca İslâm dünyasındakiyle az çok benzerlik göstermişti. Batı, Hıristiyan medeniyetinin hâkimiyeti altındayken, felsefe teoloji ve vahye ilişkin meseleler ile yakından irtibatlıydı. Maksadı, dinî mesajın derin mânâsını açıklamak ve Hıristiyanlığın hüküm sürdüğü ve inancın merkezî olduğu bir evrenin rasyonel izâhını yapmaktı. Fakat felsefenin Batı'daki konumu Rönesans'la birlikte ve özellikle modern çağın başladığı on yedinci yüzyıldan itibaren ciddi bir değişime uğradı.
Sayfa 175Kitabı okudu
İdeoloji terimi bugün, ideoloji kavramının özündeki seküler ve din karşıtı karakteri çoğu zaman idrâk edemeyen Müslümanlar tarafından da kullanılmaktadır.
Sayfa 176Kitabı okudu
Bugün İslâm’ı ve Müslümanları her yerde tehdit eden din karşıtı modernizmi tam olarak anlamak; ancak, bağrında yetiştiği ve sonradan isyan ederek Rönesans’la modern dünyanın doğumundan beri sürekli bir savaş içinde olduğu Batı medeniyetinin dinini anlamakla mümkündür.
Sayfa 173Kitabı okudu
Aslında bugün Batı’da birkaç yüzyıl öncesine göre dine daha büyük alaka mevcuttur. Bunun sebebi, büyük ölçüde, on sekizinci ve on dokuzuncu yüzyıl Avrupa düşüncesinde gelişen ve dinin yerin dolduran akılcı idollerin ve ideolojilerin çöküşüdür. Bu fikriyat zamanla çürümüş ve yıkıcı tesirleri daha önce hiç olmadığı şekilde tezâhür etmiştir. Bugün Batı’da birçok entelektüel, belki Batı medeniyetinin yüzyıllar önce sekülarizasyonundan bu yana hiç olmadığı kadar, din üzerinde çalışmaktadır.
Sayfa 171Kitabı okudu
Reklam
Batı’ya gelen genç Müslümanların bilmesi gereken bir diğer husus da Batı’daki bütün Yahudilerin dindar olmadığıdır. On dokuzuncu yüzyıldan bu yana, Yahudi kökenli ve kültürel olarak da az çok Yahudilik içinde tanımlanabilecek olan ileri derecede sekülerize olmuş bir kısım “düşünür”ün Yahudi dinine tamamen isyan bayrağı açtığı görülmektedir. Psikoanalizin kurucusu Sigmund Freud’un da aralarında bulunduğu bu şahısların Batı düşüncesinin ve hayat tarzının sekülerleşmesinde çok büyük rolü olmuştur. Yahudiliğin öbür kutbunda ise geleneksel Yahudi hahamları ve düşünürleri; modern Batı’nın sekülerleşen atmosferinde Yahudiliği, halaha olarak adlandırılan Yahudi kutsal hukukunu ve kabala ve hasidizm olarak adlandırılan Yahudi mistisizmini muhafaza etmeyi başarmışlardır.
Sayfa 169Kitabı okudu
Batı’ya baktığımızda Yahudilik içinde üç grup ortaya çıktığını görürüz: Ortodokslar, muhafazakarlar ve reformcular. Reformcuların Yahudilik içindeki konumu liberal Protestanların Hıristiyanlık içindeki konumuna benzer.
Sayfa 169Kitabı okudu
Keza, önceki asırlarda dinin hizmetkârı olan ve dinî değerler ve anlamlarla bütünleşmiş olan sanat da, aynı şekilde mânâ evreninden çıkarılmıştır. Nitekim Batı’daki modern-öncesi sanat eserlerinin en güzelleri Kilise öğretisine bağlı sanatçılar tarafından üretilmişti.
Sayfa 167Kitabı okudu
Sekülarizm ilk olarak felsefeyi ve ardından bilimi yavaş yavaş dinin alanından çıkarmıştır. Ardından Ortaçağ Batısında dinî önemi olan siyâsî, ekonomik ve sosyal fikirleri ve kurumları dinî mânâlarından soyutlamıştır.
Sayfa 167Kitabı okudu
278 öğeden 171 ile 180 arasındakiler gösteriliyor.