Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ruh Sağlığı ve Ruhsal Sorunlar

Gençlik Çağı

Atalay Yörükoğlu

Gençlik Çağı Sözleri ve Alıntıları

Gençlik Çağı sözleri ve alıntılarını, Gençlik Çağı kitap alıntılarını, Gençlik Çağı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çocuk bu dönemde (2, 3 yaş donemi) ya baskı altında siner; uslu, temiz, düzenli olmayı öğrenir ya da başkaldırır ve saldırgan, savruk, düzensiz, kurallara uymayan bir yaratık olup çıkar. Doğrusu; orta yolu bulup, çocuğun özerkliğini bastırmadan kuralları benimsemesine yardım etmek, saldırgan eğilimlerini ve söz dinlemezliğini olumlu taraflara yöneltmektir. Saldırgan, dediğim dedik, tutturan bir çocuk, özerkliğini kazanmış bir çocuk değildir. Tersine, anne sözünden çıkmayan, aşırı temiz ve düzenli bir çocuk da evcilleşmiş bir çocuk olabilir ancak doğru eğitilmiş bir çocuk sayılmaz. Böyle bir çocuk kararsızlık çeken, kuşku ve utanç duyan bir çocuktur.
Sayfa 24 - İnkılâp YayınlarıKitabı okudu
Ev onun için denize açıldıktan sonra geri dönüp sığındığı bir limandır.
Jersild (1963), anne-baba ile gençler arasındaki sürtüşmenin abartılmamasını, ilişkilerin olumlu yönlerinin gözden kaçırılmamasını vurgulayarak şöyle diyor: "Bir arada yaşayan insanların ara sıra sürtüşmesi kaçınılmazdır. Her sağlıklı ailenin bir anlaşmazlık ve çatışma payı vardır. İyi bir ailenin herkese sağladığı olanaklardan biri de kötü sonuçlardan korkmadan içini dökebilmesi, duygularını açığa vurabilmesidir. Herkesin kendi evinde, olduğu gibi görünme ve doğal olarak davranma özgürlüğü olmalıdır. Genç başına buyruk davrandığı, evden sıkıldığı zaman bile onun için ailenin önemi azalmamıştır. "Ev onun için denize açıldıktan sonra geri dönüp sığındığı bir limandır." Her şeyin belirsiz ve değişken olduğu bir çağda genç, evini bir üs gibi kullanır. Orada dilediği gibi çocuklaşabilir, yakınabilir, nazlanabilir...
Sayfa 160 - İnkılâp YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Gençleri arkadaş kümelerinden ayırmak yerine kümeleşmeyi desteklemek, örgütlemek gerekir. En olumsuz kümeler sokaklarda oluşan, okumayan gençlerin kümeleridir. Gençler takım sporlarına, gençlik merkezlerinde çeşitli uğraşlara yönlendirilerek olumlu sonuçlar alınabilir. Bir mahalleye dikilecek iki basket potası o çevrenin gençlerini aylaklıktan, haylazlıktan kurtarabilir. Gençlik merkezlerinde gençler toplu çalışmalara seve seve katılırlar. İyi tasarlanmış toplum kalkınması etkinliklerinde gönüllü olarak görev alabilirler. Aslında gençler bu tür çalışmaları erişkinlerden daha büyük bir coşkuyla benimserler.
Sayfa 74 - İnkılâp YayınlarıKitabı okudu
Kuruntulu ya da kuşkulu bir kişi ise nereye gitse kuruntularını, kuşkularını birlikte götürür.
Sayfa 221 - İnkılâp YayınlarıKitabı okudu
Kendini kanıtlama yollarının kapandığını gören ve toplumda kendisine bir yer edinme umudunu yitiren gençler yeni bir yaşam felsefesi; yeni bir dünya görüşü geliştiriyorlar. Uzayan gençlik çağı gençleri erkenden sigaraya, içkiye, uyuşturuculara, sorumsuz cinsel ilişkilere yöneltiyor. Ya da amaçsızlıktan, yabancılaşmadan kurtulmak için yasadışı siyasal akımlara katılıyorlar.
Sayfa 74 - İnkılâp YayınlarıKitabı okudu
Gencin ailesi ve yetiştiği ortam ile zekâ arasında sıkı bir bağlantı vardır. Üst sosyal sınıflarda ve yüksek düzeyde meslek sahibi anne-babaların çocukları zekâca 8-18 yaşları arasında alt sosyoekonomik sınıflardan gelen çocuklara göre ortalama 10 puan daha ileridedir. Yoksulluğun çok belirgin olduğu yörelerde ise gençlik yıllarında zekânın gittikçe düşüş gösterdiği saptanmaktadır. Hiç kuşkusuz zekâ, doğa vergisi gizil bir güçtür. Başka bir deyişle bir gencin zekâsının ulaşabi- leceği doruk noktası doğuştan belirlenmiştir, ne kadar eğitilirse eğitilsin bu noktanın üstüne çıkması olanaklı değildir. Bununla birlikte uygun eğitimle beslenmeyen zekâ duraklar ve geriler. Genellikle 15-16 yaşından sonra temel zekâ yeteneği pek değişime uğramaz, bu yaşa kadar geliştiği ile kalır. Ancak zekâ alt testlerinde, uslamlama ve soyut düşünme yetisinin yükseköğretimin sonuna dek geliştiği gözlenmektedir.
Sayfa 45 - İnkılâp YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Ezberleme yetisi, aritmetik yetisinden çok daha önce doruk noktasına erişmektedir. Sözel bilgilerin gelişmesi, uslamlama, muhakeme yetisinden daha önce gelişmektedir. Genellikle karmaşık zihinsel yetenekler daha uzun sürede gelişmektedir. Ancak sözel yetenek orta yaşa kadar gelişmesini sürdürmekte, buna karşılık uslamlama yetisi, matematik çözme yetisi daha erken dönemde doruk noktasına varmaktadır.
Sayfa 45 - İnkılâp YayınlarıKitabı okudu
Gelişim dönemlerini kısaca gözden geçirdikten sonra çocukluğun genel özelliklerini özetleyelim: Çocuk bağımlı bir yaratıktır. Fiziksel ve ruhsal gereksinimlerini kendi başına karşılayamaz. Gelişebilmesi, sağlıklı bir kişilik kazanabilmesi için sevgiye, ilgiye ve desteğe gereksinimi büyüktür. Anlayışlı, sıcak ve güvenli bir aile ortamında büyüyen çocuk, kendine güvenen bir kişi, bir birey olmaya yönelir; bağımsızlaşır, olgunlaşır. Çocuğun bir başka özelliği bencil oluşudur. Çocuk beklemeyi, isteklerini ertelemeyi bilmez. İstekleri hemen ve orada karşılansın ister. Gelişen çocuk bencilliğinden sıyrılıp paylaşmayı ve beklemeyi öğrenir. Başlangıçta yasaklara ve kurallara aldırmaz. Geliştikçe daha uyumlu ve işbirliğine daha yatkın olur. Çocuğun duyguları çok dalgalanma gösterir. Sevinçten üzüntüye, öfkeden korkuya birden geçer; gülerken ağlamaya, gözünün yaşı kurumadan gülmeye başlar.
Sayfa 29 - İnkılâp YayınlarıKitabı okudu
Yorgun, isteksiz, sinirli ve ilgisiz bir babayla erkek çocuğun yakın ilişki kurması, onun kişiliğinden kendi kişiliğine olumlu nitelikler aktarması kolay olmaz. Bu durumda çocuk da annesine yönelir, onu benimser.
Sayfa 27 - İnkılâp YayınlarıKitabı okudu
Çocukluk Gelişimi
Saldırganlığının, bencilliğinin ve karıştırıcılığının oyuna ve oyuncaklara yöneltilmesi, bir şey için tutturduğunda ilgisinin başka bir yöne çevrilmesi en geçerli eğitim yöntemidir. Ilımlı ve kararlı bir yaklaşım en iyi sonucu verir. Dayak, korkutma ve sindirme gibi yöntemler çocuğun gelişimini olumsuz etkiler. Temiz ve düzenli olması için uygulanan gereksiz baskılar çocuğun özerkliğini engeller.
Sayfa 24 - İnkılâp YayınlarıKitabı okudu
151 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.