Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Geometri Gönderileri

Geometri kitaplarını, Geometri sözleri ve alıntılarını, Geometri yazarlarını, Geometri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
72 syf.
·
Puan vermedi
Atatürk’ün ne kadar büyük bir lider olduğunun somut delili.
Kesinlikle her Türk gencinin okuması gereken bir eser. Aslında normal bir geometri kitabının Atatürk tarafından yazılmış olması onun eğitime verdiği önemin somut kanıtıdır. Ön söz ve son söz yazarına da buradan çok teşekkür ediyorum. Eserin yazılış amacı ve eseri diğer geometri kitaplarından ayıran özellikleri bizlere çok güzel bir şekilde sunmuş.
Geometri
GeometriMustafa Kemal Atatürk · Doğan Kitap · 20231,758 okunma
72 syf.
10/10 puan verdi
Geometri ~ Kemal Atatürk ~ Prof. Dr. Cem Say Dolmabahçe Sarayı'nda, 1936-1937 kışında Mustafa Kemal Atatürk'ün, bir geometri kitabı yazdığını biliyor muydunuz? Evet, doğru duydunuz! Türkleri yüzyıllardır saran karanlık çağdan çıkarıp modern bir topluma dönüştürmek için yaptığı eğitim ve dil devrimlerinin bir parçası olarak ortaya çıkan bu eserde; Atatürk, geometri ve matematik konularını ele alıyor. Ama daha da önemlisi, kitap bize geometriyi ve matematiği "görmemizi" sağlayan bir gözlük takma imkanı sunuyor. Boyut, uzay, yüzey, düzlem gibi kavramlardan başlayarak çap, yarıçap, kesit, yay, çember gibi terimlere kadar birçok geometrik kavramı içeriyor. Hatta bazı terimleri bile Atatürk üretmiş! Bu gerçekten etkileyici bir hikâye, değil mi? Atatürk'ün, ülkesini sadece bağımsızlık ve şerefle buluşturmakla kalmayıp, aynı zamanda çocukların geometriyi daha iyi anlamaları için kendi dilinde bir kitap yazması gerçekten büyüleyici. Türkiye o dönemde gerçekten de çok şanslıymış! Cumhuriyet'in yüzüncü yaşında, Atatürk'ün 1937'de Sivas Lisesi 9-A sınıfına verdiği geometri dersini izleyen öğrencilerden biri olan Cemil Say'ın oğlu Prof. Dr. Cem Say, bu kitabı yeniden yayınlamış. Yeniden basımın içinde, kitabın tarihsel bağlamı ve geometrinin hâlâ geçerliliğini koruyan bir matematik metni olarak önemine dair bir inceleme de bulunuyor. Türkiye için büyük bir şans ve kültürel bir hazine olan, 7'den 70'e tüm kütüphanelerde bulunması gereken değer ve değerli bir başyapıt. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Alın, okuyun, inceleyin!
Geometri
GeometriMustafa Kemal Atatürk · Doğan Kitap · 20231,758 okunma
Reklam
72 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Geometri
Bu topraklara armağan olarak gelmiş bir liderin Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklar kendi dillerinde geometriyi öğrensin diye emek sarfederek yazdığı bir kitap bu. Düşünsenize bizim Atamız ülkedesindeki cehaleti yok etmek için elinden geleni fazlası ile yapıp herkesin okur-yazar olması için mücadele ediyor ve Aydın Sayılı'nın deyimiyle " Küçük fakat anıtsal bir yapıt " ortaya çıkarıyor. . Bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından kaleme alınan "GEOMETRİ" Profesör Dr. Cem Say tarafından yayına hazırlanmış ve @dogan_kitap tarafından  Cumhuriyetimizin 100.Yılına özel baskısı olarak okurlara sunulmuş. . Özellikle Prof.Cem Say tarafından yazılan önsöz ve sonsöz de muhteşem bilgiler mevcut. Okurken ATAMIZA ve dehasına bir kere daha hayran kalacaksınız. Mutlaka ama mutlaka herkesin okuması ve her kütüphanede bulunması gereken muazzam bir yapıt olduğunu düşünüyorum.
Geometri
Geometri
Geometri
GeometriMustafa Kemal Atatürk · Doğan Kitap · 20231,758 okunma
Türkçe geometri terimlerinin İngilizceninkilerden daha mantıklı olduğunu ilk fark ettiğimdeki övüncümü hatırlıyorum: Onların çocuklarının "triangle", "quadrilateral", "pentagon" diye her kenar sayısı için apayrı bir yapı öğrenmek zorunda kaldıkları çokgenlere biz "üçgen", "dörtgen", "beşgen" deyip geçebiliyoruz. Atatürk Türk çocukları için matematik öğrenmeyi herkesten daha kolay kıldı bu avantaja rağmen PISA gibi uluslararası sıralamalarda şimdilerde ülkemizin aldığı acıklı yer de 21.yüzyıldaki Türk eğitim sisteminin bir "başarısı" olarak görülmeli herhalde.
Sayfa 70 - Doğan KitapKitabı okudu
Geoffrey Lewis'e göre yeni geometri terimleri Atatürk'ün halkına en büyük armağanları arasında sayılmalıdır: " Bir Türk'ün 'içters' açılar demek yerine 'zaviyetân-ı mütekabiletân-ı dahiletân' demekte ısrar etmesi için epeyce azgın bir değişim düşmanı olması gerekir.
Sayfa 18 - Doğan KitapKitabı okudu
Tarihte adını matematik dersindeki başarısı nedeniyle almış başka bir insan var mıdır?
Sayfa 16 - Doğan KitapKitabı okudu
Reklam
72 syf.
·
Puan vermedi
·
2 saatte okudu
Okuyunnn
Bana okul döneminde öğrenmekte en zorlandığın ders hangisi diye sorsanız ; hiç düşünmeden geometri derim. Hatta laf aramızda eksiydi başlarda netim:(. Eseri okurken iki şey dedim ; vay arkadaş biz Türkçe haliyle anlamakta bu kadar zorlanırken zamanında Arapça - Farsça terimler kullanılarak verilen bu dersi alanlar ne yapsın ve canım Atam sen ne büyük bir lidersin ki ülkenin yaşadığı o zor dönemlerde bilim açısından da dünyadan geri kalmayalım diye hasta halinle sağlığını ikinci plana atıp halkın için yine bir şeyler yapmaya çalışmışsın( Fransızca geometri kitaplarından okumalar yaparak Türkçe terimlerin bulunduğu bu eseri bizlere sunmak gibi). Atatürk'ün eğitime verdiği değerin somut örneği olarak gösterilen ve zamanında ders kitabı olarak okutulan bu eser bence herkesin kitaplığında yer almalı.. Not : Yayına hazırlayan
Cem Say
Cem Say
ın Atamızın Geometri dersi verdiği sınıfta öğrenci olarak bulunan babasının anılarına da yer verdiği eseri okurken o bölümde tüyleriniz diken diken olacak hazırlıklı olun arkadaşlar
Geometri
GeometriMustafa Kemal Atatürk · Doğan Kitap · 20231,758 okunma
Bizim oturup geometri kitabı yazabilen bir cumhurbaşkanımız vardı
Medeniyet ona kayıtsız olanları yıkan , mahveden kuvvetli bir ateşti
72 syf.
·
Puan vermedi
Geometri Atatürk’ün kendi elinden çıkmış bilgi dolu bir kitap..Geometriye merakı olanlar çok sevicekler. Okuduktan sonra Bir kez daha Atamıza hayran olucaksınız. Nerelerden nerelere diyede düşünmeden edemiyeceksiniz bence. 1936/1937 yıllarında Dolmabahçe sarayında kendisi yazmış. Önsüzünde yazarımız biraz tarihi bilgiler vermiş bizlere. 1580 yılında istanbulda rasathane olduğu ve Yıldızlara bakma bahanesiyle meleklerin eteklerinin altı dikizleniyor denilerek şeyhülislam ve padişah fermanı ile yıkıldığı, Kadınların eşit yurttaşlar haline geldiği zamanlar,şekil,ölçü değişiklikleri ve Dil devrimi yapıldığı gibi.. Kitaptaki bazı terimler günümüzde kullanılmıyor. Örneğin: Dikey dörtgen=dikdörtgen Oput açı=geniş açı Ökül=Toplam vb. İçerisinde Geometri başlangıç tarifleri, Çeşit çizgiler,Açı,Paralel ,Üçgenler,Dörtgenler,Koni,Silimdir,Piramit gibi geometri ile ilgili bilmeniz gereken her şey çok güzel anlatılmış.. Sonsözdeki yazarımızın Babasının Atatürk ile ilgili anlattığı anasıda çok güzel. Herkes mutlaka okusun çocuklarına okutsun derim ben … Atamızdan bizlere miras bu güzel kitaplar…
Geometri
GeometriMustafa Kemal Atatürk · Doğan Kitap · 20231,758 okunma
Reklam
Güneş Dil teorisi
Kitabın son söz kısmında da Cem Say tarafından dikkat çekilen Piramit tanımı aşağıdaki ifadeleri içeriyor: Piramit: yanal yüzleri tepe denilen noktadan başlıyan ve bir poligonun kenarlarında biten üçgenlerin meydana getirdikleri bir katıydır. Poligon, piramidin tabanı olur. Mısırda ölüleri bırakmak için yapılmış olan büyük mezarlar, anlattığımız şekildedirler. Bu mezarlar, ölüleri içlerinde barındırdıkları için "bıramıt" veyahut "piramit"dirler. Piramitler, Türklerin en eski yapı şekillerinden biridir. Asker çadırları içinde barınılan birer piramittirler ve şekilleri anlattığımız gibidir.
Cisim
Orijinal kitabın ilk sayfasındaki ilk madde "Cisim" tanımı ile başlar: 1. Canlı veya cansız yaradılmış veya yapılmış her şey bir "Cisim" dir. Misal : İnsan, hayvan, ağaç, toprak, (su, ay), taş, masa, sıra, iskemle, kitap, kalem, kağıt. 2. Cisimde üç "Boyut" yahut "Direget" vardır: Uzunluk, genişlik ve yükseklik. Cisimlerde yükseklik olduğu gibi derinlik te vardır.
Medeniyet
Cem Say'ın kaleminden kitapta yer alan kısımda: Medeniyet ona kayıtsız olanları yakan, mahveden kuvvetli bir ateşti, medeni olmayan insanlar da medeni olanların ayakları altında kalmakla karşı karşıyaydı.
Lewis'e göre yeni geometri terimleri Atatürk'ün halkına en büyük armağanları arasında sayılmalıdır: "Bir Türk'ün 'içters açılar' demek yerine 'zaviyetân-ı mütekabiletân-ı dahiletân' demekte ısrar etmesi için epeyce azgın bir değişim düşmanı olması gerekir.
Sayfa 18 - Doğan KitapKitabı okuyor
72 syf.
·
Puan vermedi
🄶🄴🄾🄼🄴🅃🅁🄸 𝓚𝓔𝓜𝓐𝓛 𝓐𝓣𝓐𝓣𝓤𝓡𝓚 Bizim, halkı için üreten muhteşem bir liderimiz vardı. Milletinin eksiğini gözetip o alanda ciddi çalışmalar yapardı. Bu kitapta o düşüncelerinin meyvesi. Bu eseri Dolmabahçe Sarayı'nda yazmıştır. Kendi ürettiği terimlerle herkes anlasın istedi. Yani demem o ki bizim geometri kitabı yazan cumhurbaşkanımız vardı. "Boyut, uzay, yüzey, düzey, çap, yarıçap, kesit, yay, çember, teğet, açı, açıortay, taban, yatay, düşey, dikey, yönde, konum, üçgen, dörtgen, beşgen, köşegen, eşkenar, ikizkenar, paralelkenar, Yanal, yamuk, artı, eksi, çarpı, bölü, eşit toplam, oran, orantı, türev, alan, varsayım, gerekçe" Okul kütüphanesinden alıp inceleme şansım olmuştu ve şimdi kendi kitaplığımda olması da şahane oldu. Hele @dogan_kitap ın 100.yıla özel baskısı çok anlamlı. Kitaplığınızda bu değerli esere yer açın efendim. Sevgiyle ve kitapla kalın
Geometri
GeometriMustafa Kemal Atatürk · Doğan Kitap · 20231,758 okunma
498 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.