Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kuantum Bilgisi ve Evren

Gerçekliğin Deşifresi

Vlatko Vedral

Gerçekliğin Deşifresi Gönderileri

Gerçekliğin Deşifresi kitaplarını, Gerçekliğin Deşifresi sözleri ve alıntılarını, Gerçekliğin Deşifresi yazarlarını, Gerçekliğin Deşifresi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gerçeklikte temel parçacıklar olmadığı için, girift işlemlerle yapılan deteksiyonlar olmadıkça, evrende partiküllerden yapılmış var olan hiçbir şey yoktur. Deteksiyonlar tamamen rastlantısaldır ve husule gelen gerçeklik fizik yasalarıyla ifade edilen olaylar (bilgi bitleri) arasındaki korelasyonlar yoluyla anlaşılır. Eğer bilgi sıkıştırması ve rastlantısallık arasındaki bağlantı Kolmogorov ve Chaitin'in düşündüğü gibiyse, bu vardığımız sonuç gelecekte keşfedeceğimiz her türlü temel doğa teorisiyle ilgili bazı olası göndermeler yapmaktadır. Gerçeklik, nedensiz bir klikten doğan kuantum bitlerinden ibarettir. Bu tamamen sebepsiz kliğin, bizi zamanda süreksizlikle tanıştırması gibi yepyeni bir niteliği var. Bir olay kaydedildiği anda evrende sonsuza dek katılaşıyor (yani tahkim oluyor). Ve geçmiş dediğimiz şeyin bir parçası oluyor. Ancak o olay olmadan önce ne zaman olacağı ya da olup olmayacağına dair yaşadığımız bir belirsizlik bulunur. Olay olmadan önce aynı anda tüm olasılıklar var olmaktadır ve bu anlamda oyun tamamen serbesttir. Zira olayın oluşu gelecek dediğimiz şeye bağlıdır. Gerçekliğin çekirdeğindeki temel rastlantısallık, bize katılaşmış, değişmez, geçmişle ilgili olanla, değişken, dinamik bir gelecekle ilgili olan arasında ayrım yapma imkânı sağlıyor.
Sayfa 240 - 241 - PdfKitabı okudu
Reklam
Gerçekliğin Deşifresi
Gerçekliğin Deşifresi
, sayfa 237. Bir sandalyenin yalnızca, kol dayama yerleri, oturacak yeri vb. gibi tek tek kısımların toplamı olduğunu imgeleyelim. Elbette olabilir ancak bunlar yalnızca belirtkelerdir. Kol dayama yerleri ve oturacak kısım bağlamdan bağımsız olarak var olamaz, yani "sandalye" (yalnızca sandalyelerin kol dayama yeri olduğunu varsayalım) ya da "kol" kavramı olmadan kol dayama yerine sahip olamazsınız. Bir sandalyeyi her şeyden bağımsız olarak belirten "sandalyeliğin" özünü ararken, bir sandalye, sandalye biçimine bürünmüş atomların derlemidir diyemez miyiz? Ancak bir atom da nihayetinde, nötr parçacıkların yanı sıra biraz pozitif ve biraz da negatif parçacıklardan oluşan bir sistemi tanımlayan bir belirtkedir. Bunların hepsi de (elektron, proton ve nötron) bizler tarafından konulan nitelendirici isimlerdir. Bir elektronun ne olduğunu sorduğumuzda, negatif yüklenmiş küçük bir parçacık cevabını alırız ama bu sadece bu parçacığın çeşitli deneylerde nasıl davrandığını söyleyen (bazı parçacıkları iter ve bazılarını çeker gibi) bir belirtke olacaktır. Bu belirtke olmadan bir elektronu "Y"yi test ettiğimizde X'i ortaya çıkaran ve Q biçiminde baktığımızda P'yi ortaya koyan şey, vb. olarak adlandırmamız gerekecek. Bu anlamda bakarsak belirtkeler müthiş kullanışlı ve etkinlerdir. Ancak Budizm bize belirtkeyle cismi birbirine karıştırmamamız gerektiğini söylemektedir. Daha da önemlisi bir şeye belirtke bulmamız, o şeyin gerçek olduğu anlamına gelmeyecektir.
İlginçtir, insanların zihnindeki Tanrı imajı çağlar boyunca edindikleri bilgiyle uyumlu biçimde değişmiştir.
Sayfa 234 - PdfKitabı okudu
“Bilinen bilinenleri" ve "bilinen bilinmeyenleri” bilsek de, “bilinmeyen bilinmeyenleri" bilmiyoruz.
Sayfa 228 - PdfKitabı okudu
Meşhur on sekizinci yüzyıl İskoç felsefecisi David Hume bazı iddiaların yanlışlanamaz oluşu konusuyla bayağı bir cebelleşmiştir (onun zamanında psikanaliz yoktu ancak zihnini felsefe ve din meseleleri meşgul ediyordu). Hume konuyu şöyle ifade ediyor. Dünyada gördüğümüz beyaz kuğuların sayısı ne denli çok olursa olsun, bu bizi “bütün kuğular
Sayfa 197 - 198 - PdfKitabı okudu
Reklam
Rastlantısallığın ve determinizmin nasıl baş başa verip iş gördüklerini ve çarpıcı bir sonuç çıkardıklarını görebileceğimiz bir kuantum protokolüne bakalım. Star Trek 152 ve ışınlanma (teleportasyon) odasını düşünün. Işınlanmanın mümkün olduğuna gerçekten inanan biri var mı? Hayır mı? Artık inansanız iyi olur. A noktasında konumlanmış bir nesnenin
Sayfa 191 - 192 - 193 - PdfKitabı okudu
Hissiyatımız özgür iradenin bizi canlı olmayan maddeden (ve hayvanlardan) ayırt eden insani bir unsur olduğunu söyler ve yine bu özgür iradeyi bilincimizin temeli olarak da görürüz. Batı'da yaşayan insanlar olarak pek çoğumuz determinizmin gerçekliğe tam anlamıyla hâkim olamayacağını düşünürüz, çünkü her ne kadar anlamıyla ilgili tartışmalar
Sayfa 184 - 185 - 186 - PdfKitabı okudu
Belki bir gün doğanın bize zaten bir kuantum bilgisayarı sunmuş olduğunu keşfederiz ve geriye sadece onu programlamak kalır. Neticede doğa insandan önce zaten pek çok şeyi icat etti ve marifetle kullanıyor.
Sayfa 177 - PdfKitabı okudu
Tarih “mümkünü yok” denen şeylerin daha sonra “sırada ne var” durumuna geldiğini ispatlayan örneklerle doludur.
Sayfa 163 - PdfKitabı okudu
Reklam
Yetişkinler fazla septikler ve kalıplaşmış yargılara sâhipler.
Sayfa 147 - PdfKitabı okudu
İndeterminizm (zorunsuzluk) bir nesnenin aynı zamanda birden fazla halde olabilmesi olgusuyla bağıntılıdır (örneğin demir parayı attığınızda aynı anda ya yazı ya da tura gelir). Teknik deyişle bu duruma kuantum süper-posizyonu denir. Kuantum mekaniğini anlamanın ve öğretmenin esas zorluğunun sebebi sezgilere sığmayan para- doksal doğasıdır -insanlar bunu ilk seferinde kabul etmezler (Einstein bile mezarına böyle olmadığına inanarak gitti).
Sayfa 142 - PdfKitabı okudu
Eski Amerika Devlet Bakanı Donald Rumsfeld, bazı bilinmez bilinmeyenler şimdi artık bilinen bilinmezler ya da bilinen bilinenler haline geldiler diyerek farkında olmadan Shannon bilgi teorisinden kuantum teorisine son derece güzel bir geçiş yapmıştı. Kuantum görüşü daha bir dolu bilinmez bilinmeyen olduğu gerçeğini dışlamıyor, yani hâlâ ne bilmediğimizi bilmiyoruz. Öyle ki dört gözle beklediğimiz daha bir sürü şey var!
Sayfa 136 - PdfKitabı okudu
Kuantumsallık bizi, devasa mesafeler arasında bilgi ışınlama kabiliyetine, hayal edebileceğimizden çok daha hızlı bilgisayar hesaplarına, hiç kimseler dinleyemeden iletişim kurmaya ve asla deşifre edilemeyen bilgisayar yazılımları yapabilme gücüne sahip olmak gibi yeni ve büyüleyici bilgi işlem süreçlerine götürüyor. Ancak esas sürprizi evreni kavrayışımızı kökünden sarsıp, bizi evrenin en derindeki özüne dair yeni öngörüler geliştirmeye sevk etmesiyle yapıyor.
Sayfa 136 - PdfKitabı okudu
Bilgi teorisinin geleceğin bize ne getireceğini söylemesi pek mümkün gözükmüyor ancak bir şeyden eminiz. Tüm dünyanın birbiriyle olan bu bağlantılılık hali karşısında düşünme ve karar alma hızımızı geliştirmemiz son derece faydalı olacak. Öğelerinin birbiriyle daha fazla bağlantılı olduğu bir toplumda ani değişimlere daha elverişli hale geliriz. Karşılıklı bilgi son derece hızlı artıyor ve eğer doğru kararlar almak istiyorsak kendi bilgi işleme sürecimizin düzenli ilerledi- ğinden de emin olmak zorundayız. Görünüşe bakılırsa gelecek hem cesur hem de en hızlı olanları destekleyecek.
Sayfa 131 - PdfKitabı okudu
36 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.