Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gilles Deleuze

Claire Colebrook

Gilles Deleuze Gönderileri

Gilles Deleuze kitaplarını, Gilles Deleuze sözleri ve alıntılarını, Gilles Deleuze yazarlarını, Gilles Deleuze yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Her şey geçip gider; bu yüzden her şey layıktır geçip gitmeye...
Niçe
“Her şey geçip gider, bu yüzden her şey layıktır geçip gitmeye...”
Sayfa 125Kitabı okudu
Reklam
NİHİLİZM
Nietzsche'ye göre Nihilizm Batı felsefesinin ulaştığı mantıksal son noktadır. Felsefe çileciliğin hayat projesiyle başlar: Daha yüksek veya daha iyi bir dünya (örneğin, hakiki/ gerçek dünya) uğruna arzuların terk edilmesi. Görünüşlerin ötesinde daha sahici ve daha iyi bir dünya tahayyül ederiz. Bu hakiki dünyayı kavramada başarısız olunca, umutsuzluğa veya Nihilizm'e düşeriz çünkü hiçbir zaman sahip olamadığımız gibi o daha yüksek dünyayı yitirmişizdir. Sonuç ise Ressentiment'tir. ( İktidarsız ve âciz nefret, hınç.)
“Her şey geçip gider / bu yüzden her şey layıktır geçip gitmeye...”
Sayfa 125
shivro filmlerin sonradan anlamı veya anlatıyı yorumlayacak olan bağımsız izleyiciler tarafından izlendiği düşüncesi yerine sinemanın göz üzerinde bir hayli fizyolojik ve iç organlarla ilgili etkileri olabileceğini öne sürer. filmin içeriği ne bilişseldir ne de temsil edicidir -dolayısıyla, görsel-olan temeldeki bir anlamın göstergesi değildir.
Sayfa 192 - film yorumlamak bir mastürbasyon eylemidir. change my mindKitabı okudu
anne-çocuk çifti arzunun başlangıcı değildir, çünkü arzu kolektif olarak başlar. tekil veya yalnız çocuk, kabilesel beden topluluklarından tecrit edilmiş modern bedene ulaşan bir tarihin doruk noktasıdır. deleuze'e göre arzu kişiler arasındaki ilişkiden başlamaz -babanın müdahelesine maruz kalan anne-çocuk ilişkisi gibi. arzu gayri-kişisel ve kolektif olarak ve kişileri kat eden bir bağlanımlar çokluğundan başlar. kişilerden önce beden-parçalarına bağlanım söz konusudur. ağız memeyi bulur ama bu meme annenin göstereni değildir. ayrıca, organlara özel bağlanımlar olmasından önce (memenin "anne"ye iliştirilmesi gibi) kolektif bir bağlanım vardır: memeyi veya yeryüzünün "rahmi"ni yücelten kabile. anne figürü sonunda türediğinde, anne tüm bu tarihsel ve politik bağlanımların kaynaşık biçimi olur.
Sayfa 185 - arzunun adeta bir kavram gibi kolektif, kalıtsal vb olması tuhaf bir açı sahiden. arzunun nesnesi sosyolojiktir tespiti yapılabilir.Kitabı okudu
Reklam
cinsellik libidonun düzenlenmesi ve sapması aracılığıyla meydana gelir. sözgelimi, çocuğun ağzı annenin memesinde tatmini arayıp yeniden-bulduğunda libido düzenlenir; çocuk memenin yokluğunda bile "emmekten" zevk aldığında ise sapma meydana gelir.
Sayfa 185 - sapma ve sapıklık için müthiş bir iddiaKitabı okudu
deleuze, freud'un cinsellik kavramını dönüştürmesini kısmen kabul ederek başlar. freud cinselliğin libido olduğunu, bağlanımlar aracılığıyla düzenlenen başıboş bir enerji olduğunu öne sürer. freud'a göre hayatın belli dürtüleri vardır -yiyecek ve sıcaklık ihtiyacı gibi- ama hayattan daha fazlasını arzuladığımızda bunlar da cinsel hale gelirler: çocuğun memeyi veya meme ucunu emmekten zevk almasında olduğu gibi, memenin beslenmeyi sağlayıp sağlamaması artık önemli değildir.
Sayfa 184 - delüz freudu nasıl ele alır, nasıl kabul eder ve nasıl anlar sorularının cevabıKitabı okudu
deleuze'e göre bir kavram tam da deneyimin nasıl genişleyebileceğini düşünmeye dair bildiklerimizin ve deneyimlediklerimizin ötesine geçebilme gücüdür.
Sayfa 29 - üffffffffffff muazzam. heterojen felsefe için müthiş bir temellendirmeKitabı okudu
günümüzde ise sorun şudur: sanat veya felsefenin ne işe yaradığını sorduğumuzda gündelik bir işlev yerine getirmeleri gerektiği hissine kapılırız; sözgelimi bizi daha iyi yöneticiler haline veya daha iyi iletişim kurabilen kişiler haline getirmelerini bekleriz. sanat ve felsefenin amacının veya gücünün hayatın ne olduğunun ötesinde ne olabileceğine dair olduğunu anlayamayız. bugün hiç kimse gerçekten de bilimin ne için olduğunu soruyormuş, önemsiyormuş gibi görünmüyor, bunun nedeni de muhtemelen bilimin açıkça işlevsel olması.
Sayfa 24 - felsefe vs bilim. işlevsellikten ziyade materyalistik bir işlev arayışı ile yaklaşıyor oluşumuz problem sanırım.Kitabı okudu
Reklam
deneyimin (fenomenoloji) ya da dilin (yapısalcılık) bize bir tür temel sağlayamayışının nedeni nedir? deleuze'e göre deneyimle ilgili sorun, normatif veya standart bir deneyim modeli (örneğin insanın bir dış dünyayı deneyimlemesi) varsayma eğilimimizle bağlantılıdır. insani-olmayan deneyimi göz ardı etmek zorundayızdır (örneğin, hayvanların, organik-olmayanın deneyimini, hatta halihazırda hiçbir imgesine sahip olmadığımız geleceğin deneyimini). bilginin yapılara dayandırılmasıyla ilgili sorun ise, bu tür bir yapıtı tanımlama girişimlerinin yapılar dışı veya yapılar üstü olmak iddiasını taşımak zorunda olmasından kaynaklanır.
Sayfa 10 - basit post-yapısalcılık tasviriKitabı okudu
118 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.