Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gıybet Gönderileri

Gıybet kitaplarını, Gıybet sözleri ve alıntılarını, Gıybet yazarlarını, Gıybet yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fahr-i Kâinat Efendimiz Sallahualeyhivesellem şöyle buyurdular; 《Cehennemin bir kapısı vardır. O kapıdan kin ve gadabını haramları işlemek suretiyle teskin edenler gireceklerdir.》
Gıybet Etmek
Hasan-ı Basrî Hazretleri diyor ki; 《Bir kimsenin arkasından caiz olmayan bir tarzda bahsetmek üç durum arz eder. Ya gıybet olur ya buhtan olur veya iftira olur. Her üçünün de haramiyeti hakkında Kur'ân-ı Kerîm'de âyetler mevcuttur. ~Gıybet; din kardeşinde mevcut olan fakat hoşuna gitmeyen bir şeyi arkasından söylemendir. ~Buhtan; din kardeşinde olmayan bir şeyi söylemendir. ~İftira ise; din kardeşin hakkında duyduğun bir şeyin doğru olup olmadığını bilmeden ve araştırmadan orda burda bahsetmendir
Reklam
"Evet, nefsini beğenen kusurunu görmez. Kusurunu görmeyen istiğfar etmez. İstiğfar etmeyen de şeytana oyuncak ve maskara olur."
Peygamberlere inen semâvî kitapların bazılarında şu hakikatler yer alır: "Ey Âdemoğlu! Öfkelendiğin zaman beni hatırla ki ben de öfkelendiğim zaman seni hatırlayayım, helâk ettiklerimin arasında seni helâk etmeyeyim."
Ümmetler kıyamet gününde, Allah'ın huzurunda diz çöktükleri zaman "Kimin Allah nezdinde ecri varsa ayağa kalksın!" denir. O zaman sadece dünyada halkı affedenler ayağa kalkarlar.". Hasan-I Basri
''Sizden bir kısmınız din kardeşinin gözündeki çöpü görür de kendi gözündeki dalı görmez.''
Reklam
Gıybetten kaçın! Çünkü gıybet, insan köpeklerinin katığıdır.' (S.24) Enes (r.a), Peygamberimiz (sallahualeyhivesellem)'in şöyle dediğini rivayet eder: "İsra gecesinde yüzlerini tırnaklarıyla paramparça eden bir kavmin yanından geçtim. Cebrail'e 'Bunlar kimlerdir?' diye sordum. Cebrail 'Bunlar halkın gıybetini yapan, haysiyetlerine dil uzatanlardır!' dedi.(S.12) (Ebu Davud,4878)
130 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Allahu Teâlâ Kur'an’da gıybetin kötülenmesini nass ile yapmış ve gıybet yapanı ölünün etini yiyen bir kimseye benzeterek şöyle buyurmuştur: "Biriniz diğerinizi arkasından çekiştirmesin. Biriniz ölü kardeşinin etini yemek ister mi? Bundan tiksindiniz değil mi!" (Hucurât, 12) Ölü eti yemeğe benzetilen gıybet nedir? Gıybetin türleri, zararları ve gıybetten kurtulmanın yollarını büyük alim İmam-ı Gazali’nin akıcı üslubundan okuyacaksınız. Fertleri ve toplumları büyük bunalımlara sokan gıybetin önce ne olduğunu bilmeli ve bu hastalıktan kurtuluşun gereklerini yerine getirmeliyiz.
Gıybet
Gıybetİmam Gazali · GELENEK YAYINCILIK · 2020339 okunma
Peygamberimiz'in (s.a.v.): 'Kendisinin ayıbı,kendisini halkın ayıbıyla meşgul olmaktan alıkoyan kimseye cennet vardır.'buyuruyor.
368 öğeden 241 ile 250 arasındakiler gösteriliyor.