Ölü Eti Yemenin Adı

Gıybet

İmam Gazali

2018 19. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2018 14:28
Gıybet ! Ne acı en büyük günahlardan biri iken: "Akşama sendeyim azcık dedikodu yapalım diyen gafiller olduk. Yani çevremizde vardır illa. Çok tuhaf, resmen aşağılık, hasedci, budala, enayi bir tavır ! Gel Hutamenin nârına tapu alalım, gel Rahmet'ini üzerimizden def edelim Rabbin. Valla eksik söyledim. Daha önce bi defasında dilsiz olmayı dilemiştim . Cidden istemiştim bunu. İmam Gazali'nin "Dil Afetleri" kitabını okuduğum zamandı. Şimdi ikincisini yaşıyorum. Öyle bir tokat vurdu ağzıma bu kitap. Bu konuda ne kadar umursamaz davrandığımızı anlayınca, Allahım acaba hiç salih amelim kalmış mıdır dilimden, yıktıklarımdan geriye dedim. (Ve bu kitabı mümkünse sık sık oku sevgili budala.) Sonra Hutame'nin ateşi kalbinin içerisine kadar ilişeceğini unutma aksi halde. Kendine gel kendine ! Tut şu dilini, aptallığı bırak! Tüm güzelim amellerini sağa sola hediye etme! Ahraz ol ! Bu konular oldum olası bana ne kadar ince bir sırattan geçeceğimi hatırlatır. İnceldikçe incelen. Kıldan ince olabilen sıratı. Allah dillerimizle kendimize zulüm etmeme şuuru versin inşaallah. "Biriniz diğerinizi arkasından çekiştirmesin. Biriniz ölü kardeşinin etini yemek ister mi. Bundan tiksindiniz değil mi!" ( Hucurat/12)
Edep
2020 2. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2020 20:05
İmam Gazali (ra)' ın 500' e yakın kitabından yalnızca 75' inin bize ulaşabildiğini öğrendiğim bu kitapta gıybete dair tüyleri diken eden malumatlar edindim . Kitapta bulabileceğiniz cevaplar : √ Ne gıybettir ? Ne gıybet değildir . √ Gıybet dinlerken kalbimizin alması gereken şekil nedir? √ İnsan neden gıybet eder? √ Neden gıybet etmemeliyiz ? √ Gıybetin kefareti nedir ? √ İmam Gazâlî (ra) kim? Şaşırdığım noktalardan bir nokta anlatmak isterim . Şimdi devlet, bizim can ve mal güvenliğimizi sağlayacağına garanti veriyor. Örneğin marketten aldığımız peyniri beğenmediğimiz takdirde iade edebiliyoruz . Paramız güvence altına alınmış . Buna seviniyoruz . Allah ise benim onuruma, haysiyetime bile sahip çıkıyor. Kişiliğimin başka bir ortamda değer kaybetmesine dahi müsade etmiyor. Müslüman kimlikler, Allah'ın garantisinde . Korksak iyi olur sanırım . Var olan şu düzende "Arkamı dönünce bana yüzünü buruşturmuş." demek suretiyle adliyelerde hak talep etme durumumuz yok. Fakat Allah bunun için gıybetçiye, bedel ödemeye hazırlan diyor adeta . Şaşırdığım bir diğer nokta ise; Müslümanın kişiliği Allah'ın koruması altında iken, hâyâ perdesi yırtılmış birinin, utanmadan alenen işlediği günahlar onun karakterine zarar vermesine izin var. Allah nezdinde edebin ne denli önemli olduğunu fark ederek bir kez daha yapıp ettiklerime filtre takmam gerektiği kanaatine vardım. İstifadeli okumalar ...
2023 6. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2023 13:57
Ölü eti yemenin adı GIYBET "Biriniz digerinizi arkasindan çekistimesin. Biriniz ölù kardesinin etini yemek ister mi? Bundan tiksindiniz degil mi!" (Hucurât, 12) Gıybet, kalbin hidâyeti bulma (ve doğruyu düşünme) melekesini tahrîb eder. sellem)'den soyle rivayet ediyorlar: "Gybetten kaçminiz! Muhakkak ki gıybet , zinadan daha kötüdür. Öyle bir çağa denk geldik ki, insanlar yaşayabilmek için birbirini çekiştiriyor, yemek masasında, çay sohbetlerinde, telefon görüşmelerinde(oysa sıla-i rahim için arayacaktık sadece) birilerinin eksiğini, kusurunu, araştırıyoruz bizden başka herkes kötüymüş gibi hareket ediyoruz. Bizler ne zaman bu hale geldik basıl oldu da gıybetten beslenir olduk? Birilerini çekiştirmeden konuşamaz olduk unuttuk normal konuşmayı, zaten yapılan sohbetlerin uzun uzun olmasının sebebidir gıybetin nefse tatlı gelmesi. Öyle bir hale geldik ki bir çay yapalım da iki dedikodu yaparız diye günahımızı aşikar ediyor üstüne gülüp eğleniyoruz. Ne tevbe edebiliyoruz ne tevbenin kabulü için ısrar ediyoruz. Şu zamanda hicretin adıdır gıybet yapılan ortamdan uzaklaşmak başarabilenlere selam olsun. Rivayet ediliyor ki bir kisi Hasan-1 Basri'ye 'Kulağıma geldigine göre, sen benim gibetimi yapıyormuşsun? dedi. Hasan-1 Basri cevap olarak "Seni hasenat ve hayratimda hâkim kalacak kadar senin kiymetin yanimda büyümemistir' dedi. Bu rivayet bize ders almamız için yeter.
2019 38. kitabı
Okunma: 28 Eylül 2019 22:17
Bu dünyada, şimdiki zamanda bu kitapta yer alan şeyleri tamamen uygulayabilmek için ihtiyacımız olan şey güçlü bir iman... Kitapta sadece dinen değil, ahlaken de nasıl biri olmamız, nasıl davranmamız gerektiği anlaşılır ve ciddi bir üslupla anlatılıyor. Geçmişten gelen, ilimle dolu Gazali'yi dinlemek ben gibi kendine çeki düzen vermek isteyen kullara iyi gelecektir. Doğru insan olmak adına kitaba göz atın derim...
İmam Gazali
2019 4. kitabı
Kitapta gıybetle ilgili ayetler ve hadislere değinilerek insanın beynine işletiyor gıybetin büyük günahlardan olduğunu .. sahabilerden alıntılar yapıyor yaşanmış güzel örnekleri göz önüne seriyor. Kitabı bitireli 1 hafta oldu ama hala etkisinde olduğumu söyleyebilirim. Kesinlikle düşünerek insanlardan bahsetmeye başlıyorsunuz. Hangi sözlerin gıybete girip girmediğini anlayabiliyorsunuz. Kısa ve akıcı idi 1 buçuk günde sindirerek okunur
·122 syf.·
2018 38. kitabı
Kitabı bir mezat grubundan açık arttırma ile aldım ve eski bir basım. kitabın dış kapağını da eski kitap kokusu da beni cezbetti. Kitap sayfaca az olsa da İmamı Gazali Hz.lerinin manevi tadı verdiği bir kitap. Hiç sıkmadan konuyu hikayeleştirmeden konunun özünü vermiş.
2021 42. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2021 11:24
Allahu Teâlâ Kur'an’da gıybetin kötülenmesini nass ile yapmış ve gıybet yapanı ölünün etini yiyen bir kimseye benzeterek şöyle buyurmuştur: "Biriniz diğerinizi arkasından çekiştirmesin. Biriniz ölü kardeşinin etini yemek ister mi? Bundan tiksindiniz değil mi!" (Hucurât, 12) Ölü eti yemeğe benzetilen gıybet nedir? Gıybetin türleri, zararları ve gıybetten kurtulmanın yollarını büyük alim İmam-ı Gazali’nin akıcı üslubundan okuyacaksınız. Fertleri ve toplumları büyük bunalımlara sokan gıybetin önce ne olduğunu bilmeli ve bu hastalıktan kurtuluşun gereklerini yerine getirmeliyiz.
Puan vermedi·130 syf.·
2023 230. kitabı
Allahu Teala Kur'an’da gıybetin kötülenmesini nass ile yapmış ve gıybet yapanı ölünün etini yiyen bir kimseye benzeterek şöyle buyurmuştur: "Biriniz diğerinizi arkasından çekiştirmesin. Biriniz ölü kardeşinin etini yemek ister mi? Bundan tiksindiniz değil mi!" , (Hucurat, 12) Ölü eti yemeğe benzetilen gıybet nedir? Gıybetin türleri, zararları ve gıybetten kurtulmanın yollarını büyük alim İmam-ı Gazali’nin akıcı üslubundan okuyalım. Fertleri ve toplumları büyük bunalımlara sokan gıybetin önce ne olduğunu bilmeli ve bu hastalıktan kurtuluşun gereklerini yerine getirmeliyiz…
2019 27. kitabı
Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor; "Eğer söylediğin şey doğru ise ve o kimsede mevcutsa şüphesiz ki sen gıybet yapmış olursin. Eğer söyledigin o kimsede yoksa hem gıybet ve hem de iftira atmış olursun" Çağımızın hastalığı demek istiyorum dedikodu denen duruma, hepimizin kıyısından köşesinden anlamadan konuştuklarımızın, farkına varmamız adına mutlaka okumanızı tavsiye ederim
Gıybet
2024 11. kitabı
Çağımızın hastalığı olan gıybet için gerçekten okunulacak bir kitap kimse kendi kardeşinin etini yemek istemez değilmi? Bilmeden istemeden yaptığımız çok şey ;Rabbim hayatımıza geçirmemizi nasip eylesin

İmam GazaliYazar · 302 kitap
Gazzâlî (Farsça: الغزّالی) (d. 1058, Tus - ö. 18 Aralık 1111, Tus), Büyük Selçuklu Devleti devrinin İslam âlimi, filozofu, mutasavvıfı ve müderrisi. Fars asıllı olduğu sanılan Gazzâlî'nin lakapları Hüccetü’l-İslâm ve Zeynüddîn'dir. Genel olarak Gazzâlî ve İmam-ı Gazzâlî isimleriyle tanınmaktadır. Gazzâlî Hicri 450 (Miladi 1058) yılında Horasan'ın Tus şehrinde doğmuştur. İlk öğrenimini Tus'ta Ahmed bin Muhammed er-Razikânî’den almış, daha sonra Cürcân şehrine giderek Ebû Nasr el-İsmailî’den eğitim görmüş daha sonra 28 yaşına kadar Nişabur Nizamiye Medresesi’nde öğrenim görmüş, itikadî düşünce olarak Ebü'l Hasan Eş'arî’den ve ameli görüş olarak ise Şafiî'den etkilenmiştir. Hocası İmam-ı Harameyn lakaplı Abdülmelik el-Cüveynî 1085 yılında ölünce Nişabur’dan Büyük Selçuklu Devleti’nin veziri Nizamülmülk’ün yanına gider. Nizamülmülk'ün huzurunda olan bir toplantıda verdiği cevaplarla diğer bilginlerden üstünlüğünü kanıtlayarak 1091 yılında Bağdat’taki Nizamiye Medresesi'nin baş müderrisliğine tayin edilir. Burada bilgisi ve edindiği öğrenci topluluğuyla kısa sürede ün ve saygınlık kazandı. Tasavvuf'a yöneldi ve Ebû Alî Farmedî'nin tesiriyle bu alanda yoğunlaştı. Bu ilgi ve hac arzusuyla medresedeki vazifesini bırakarak 1095 yılında Bağdat'tan ayrıldı ve Şam'a gitti. Şam da iki yıl kaldıktan sonra 1097 yılında hacca gitti. Hac sonrası Şam'a döndü ve buradan Bağdat yoluyla Tus'a geçti. Şam ve Tus'ta bulunduğu sürede uzlet yaşamı sürdü ve tasavvuf alanında ilerledi. Bağdat'tan ayrılışından on bir yıl sonra 1106 yılında Nizamülmülk’ün oğlu Fahrülmülk'ün ricası üzerine Nişabur Nizamiye Medresesinde tekrar eğitim vermeye başladı. Buradan kısa süre sonra Tus'a dönerek yaptırdığı tekkede müritleriyle birlikte sufi yaşamı sürdü. Gazzâlî 1111 (Hicri 505) yılında doğum yeri olan İran'ın Tus şehrinde öldü. Gazzâlî’nin yaşadığı dönemde İslam âleminde siyasî ve fikrî büyük bir karmaşa hakimdi. Bağdat’ta Abbasi halifelerinin gücü zayıflamasına karşın Büyük Selçuklu Devleti’nin sınırları genişliyor ve nüfuzu artıyordu. Melikşah’ın veziri Nizamülmülk savaş meydanlarında zaferler kazanıyor, ilim meclisleri denilen tartışma ortamlarını ve medreseleri açıyordu. Bu dönemde Mısır tahtında Şiî-Fâtımî hanedanı vardı. Avrupa’da ise Endülüs Emevi Devleti gerilemekte idi. İlk Haçlı Seferi de Gazzâlî döneminde yapılmış, Gazzâlî 40 yaşında iken Antakya haçlılarca kuşatılmış bir yıl sonra da Kudüs ele geçirilmiştir. Hasan Sabbah ve Ömer Hayyam da Gazzâlî ile aynı çağda yaşayan tanınmış kişilerdir. İslam âlemindeki bu karışıklığı fikrî bir çöküntü tamamlıyordu. Gazzâlî'nin öğrenme merakı onun çok sayıda dini ve fikrî akımları araştırmasına neden oldu. Yaşadığı dönemde hakikati bulmak isteyen insanların dört kısıma ayrıldığını ve her birinin hakikati kendi yolunda aradığını gördü. Bunlar; felsefeciler, kelâmcılar, sûfiler, bâtınîlerdi. Hepsinin görüşlerini inceleyerek; kelâm, felsefe ve Bâtınîlik yolunu kitaplarında ayrıntılarıyla tenkit etti ve sûfilerin yolu olan tasavvufa yönelerek hakikati bu yolda aradı.