Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gizli Belgelerde Mustafa Kemal, Vahdettin ve Kurtuluş Savaşı

Salahi R. Sonyel

Gizli Belgelerde Mustafa Kemal, Vahdettin ve Kurtuluş Savaşı Gönderileri

Gizli Belgelerde Mustafa Kemal, Vahdettin ve Kurtuluş Savaşı kitaplarını, Gizli Belgelerde Mustafa Kemal, Vahdettin ve Kurtuluş Savaşı sözleri ve alıntılarını, Gizli Belgelerde Mustafa Kemal, Vahdettin ve Kurtuluş Savaşı yazarlarını, Gizli Belgelerde Mustafa Kemal, Vahdettin ve Kurtuluş Savaşı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
24 Mart’ta Urfa İngilizler tarafından işgal edilmişti. 28 Mart’ta İtalyanlar Antalya, Kaş ve Silifke’yi ele geçirmişlerdi.
Reklam
Damat Ferit erke geçer geçmez, 9 Mart’ta İngiliz Yüksek Komiseri yardımcısı Richard Webb’i ziyaret ederek, ‘Efendisi Padişahla kendisinin ümitlerinin Tanrıya ve İngiliz yönetimine dayandığını’ bildirmistir.
Yüksek kişiler arasında dolaşan söylentilere göre, Vahdettin, Ahmet Rıza’nın yardımıyla İttihat ve Terakki’den kurtulmak için İngilizlerle gizli bir anlaşma yapmıştır. İnanılır kaynaklara göre, Vahdettin, yeni bir kabine kurmak konusunda Ahmet Rıza’ya danışmıştır
Damat Ferit’e gelince, Padişahın çok beğendiği eniştesi olan ve İtalya Dışişleri Bakanı Kont Carlo Sforza tarafından ‘bir İngiliz centılmanı (efendisi)’ nin çok iyi benzeri32 olarak tanımlanan bu Sadrazam, uzun süreden beri göz dikmiş olduğu Sadareti 4 Mart 1919’da Tevfik Paşa’dan devralmış; muhalif çevreleri epeyi sevindirmişti.
Padişahla sıkı ilişki kurmuş olan Andrew Ryan, Vahdettin’in yanlış yola sürüklenmesinde başlıca rolü oynamıştı. Halide Edip’in de açıklamış olduğuna göre, Ryan’ın ‘Türklere karşı nefret duyguları beslediği iyi biliniyordu’
Reklam
Calthorpe 9 Şubat’ta İngiltere Dışişleri Bakanlığı’na gönderdiği gizli telgrafta, tutuklamaların pek etkili olduğunu ve hiç olmazsa İstanbul’da İttihat ve Terakki yandaşlarının sindirildiğini bildirmişti
29-30 Ocak gecesi, İttihat ve Terakki öğelerinden 30 kişi tutuklanmıştı.16 Bu sırada, İstanbul’da tutuklananlar Bekirağa bölüğüne kapatılmışlardı. Onların arasında Hüseyin Cahit, Hüseyin Canbolat, Kara Kemal, Hüseyin Kadri, Tevfik Rüştü, Ziya Gökalp, Mithat Şükrü, Rahmi, Karasu v.s. de vardı
5 Ocak’ta tutuklamalar başlamış; 7 Ocak’ta, daha sonra ölüme mahkûm edilerek 10 Nisan’da idam edilecek olan Boğazlıyan eski kaymakamı Kemal Bey İstanbul’da tutuklanmıştı.
16 Aralık’ta şu gizli telgraf gönderilmişti: ‘Bugün Genel Karargâh’a gelen Sami Bey, Padişah ve Dışişleri Bakanı adına, İngiltere’nin, Türkiye’nin yönetimini en erken vakitte devralmasını; barış yapılıncaya kadar beklenirse çok geç kalınmış olacağını söylemiştir.
258 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.