Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Avcılıktan Evcilleştirme, Savaş ve Uygarlığa Dek Taşçağında Kültür ve Din Üzerine Gözlemler

Göbekli Tepe

Karl W. Luckert

Göbekli Tepe Gönderileri

Göbekli Tepe kitaplarını, Göbekli Tepe sözleri ve alıntılarını, Göbekli Tepe yazarlarını, Göbekli Tepe yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kadınlar geleneksel olarak nelerin üzerinde hak iddia ederse etsin, bitki yetiştiriciliği alanındaki icatların ve gelişmelerin sorumluluğu kendilerinden daha az başarılı olan işlevini yitirmiş avcı erkekler tarafından gasp edilmiştir.
Sayfa 284Kitabı okudu
Erkekler yeniden gerçek erkek olmanın, yani yeniden ailelerini koruyan ve geçindiren kişiler haline gelmenin yollarını aradılar. Şiddete eğilimli baş belalarına dönüşmelerinin sebebi, köy kavgaları sırasında sergiledikleri şiddet dolu davranışların en azından görünürde akrabalarının koruyucuları olarak belirlenmelerini sağlamasıydı. Ailelerini geçindirme açısından zayıflıklarını, ritüel temelli otoriteyle ve kafatası avcılığıyla, yamyamlığın neden olduğu korkuyla telafi ettiler. Bitki yetiştiriciliğine geçişteki evrimsel rollerine uyum sağlayamayan bu işlevini yitirmiş avcılar denge testinde başarısız oldu. Ama tabii daha çok bizim standartlarımız açısından başarısız oldular; çünkü bizim standartlarımız geriye dönüp bakabilme becerimize dayalıdır.
Sayfa 282Kitabı okudu
Reklam
“İnsanların veya tanrıların yontma imgelerini yapmayacaksınız” demek, “İnsanlara veya tanrılara yontulmuş modeller yoluyla sahip olmaya çalışmayacaksınız” demenin başka bir yoluydu.
Sayfa 171Kitabı okudu
420 syf.
5/10 puan verdi
·
29 günde okudu
Dinler tarihi profesörü olan Karl W. Luckert'in dinin doğuşuna dair fikirlerini açıkladığı kitap Göbekli Tepe. Kitap kapağında yazan "Avcılıktan Evcilleştirme, Savaş ve Uygarlığa dek Taşçağında Kültür ve Din Üzerine Gözlemler" açıklaması konusunu tam olarak veriyor. Göbeklitepe ile ilgili açıklamalar ise beklentimin altında. Göbeklitepede yer alan dikili taşlar ve taşlar üzerinde yer alan çeşitli figürler yazar tarafından yorumlanmış. Bunların ne amaçla yapıldığı üzerinde durulmuştur. Kitabın ön sözünü de yazan, Göbeklitepe kazı başkanı Klaus Schmidt bu görüşlerin bir kısmına katılmadığını söylemiş, yine de zengin bir malzemeyi bir araya getirdiği için yazara teşekkür etmiştir. Kendi görüşüm ise yazarın bu kitapta anlattıkları Göbeklitepe'nin keşfi ile açığa çıkan yeni fikirler değil, zaten dinler ile ilgili araştırma yaparken edindiği bilgiler arasına Göbeklitepe'yi oturtmaya çalışmış. Yani Göbeklitepe onun için zaten bildiği şeylerin bir tekrarı ve bu "şeyler" in çoğunluğu da farazî. Kitabın anlatımına gelecek olursak son derece dağınık hatta savruk bir anlatımı var diyebilirim. "Bu aslında 5. bölümün konusu, bu konuya şu bölümde değineceğiz, bu konuyu bu kitapta anlatmamız mümkün değil, bunu 3. bölümde de anlatmıştık..." gibi cümleler sürekli tekrar ediyor. Okurken sıkıldım, hatta zar zor bitirdim. Bitirmek için kendimi motive etmek zorunda kaldım. Sonuç olarak, merakınız Göbeklitepe ise okumanız gereken kitap bu değil.
Göbekli Tepe
Göbekli TepeKarl W. Luckert · Alfa Yayınları · 2023136 okunma
Öldürücü faaliyetler ne kadar geliştirilebilirse insanlar da avcılığı o kadar geliştirdi. Silah endüstrilerini ve avcılık yeteneklerini o kadar geliştirdiler ki av hayvanları üreme açısından onlara ayak uyduramadı. İnsanoğlunun faaliyetleri ve bilim dalları böyle nimetlere yol açar işte. İnsan dünyayı “kaynaklar”a ve “hammaddeler”e indirger.
 Birkaç istisna dışında dinler, avcılık, evcilleştirme ve hiper-evcilleştirmeden kaynaklanmış sorunlara cevap olarak kurulmuştur. Dinler genelde altı milyon yıl boyunca dini düzeltmeler gerektiren ölçüsüz şiddette parmağı olan erkekler tarafından kurulmuştur. Dinlerin en az şoven olanları bile, cinsiyetler arasında eşitliği kabul etmeye en yakın olanlar bile erkekler tarafından ya kurulmuş, ya da idare edilmiş ve erkek şiddetinin tanımladığı bir dünyaya egemen olmaları için uyarlanmıştır.
Reklam
Benim haşır neşir olduğum hayvanlar arasında dini duygulara en çok sahip olanların köpekler olduğuna şüphe yok. Köpeklerin çoğu insanları kendilerinden daha güçlü efendiler ve tanrılar olarak görür. Köpekler belki de on beş bin yıldır insanlara boyun eğiyorlar. Köpeklerin evcilleştirilmesi, “köpek dini” standartları doğrultusunda bir tür din değiştirme olarak görülebilir.
İnsa­noğlunun tüm tanrıları eşit değildi ve insanlık tarihindeki din­lerin hiçbiri insanların birbirinin aynı olan hırslarına veya so­runlarına çözüm olarak doğmamıştır. Ama tüm dinler, ortak varoluşsal sorunlara benzer cevaplar içerir.
Sayfa 138Kitabı okudu
Dini gelenekler de gözönü­ne alınınca, kendilerine kasıtlı olarak canlıları öldüren, suni ve en üstün yırtıcılar olmayı isteme gibi bir "günah" seçen bir türün üyeleri için cennetin kapılarının açık olmasına imkan yoktu.
Sayfa 131Kitabı okudu
Eğer yalan söyleme niyeti olmasaydı, "hakikati" başka şekilde söylemek için kelimeler icat etmeye gerek olmazdı.
111 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.