Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Avcılıktan Evcilleştirme, Savaş ve Uygarlığa Dek Taşçağında Kültür ve Din Üzerine Gözlemler

Göbekli Tepe

Karl W. Luckert

Göbekli Tepe Gönderileri

Göbekli Tepe kitaplarını, Göbekli Tepe sözleri ve alıntılarını, Göbekli Tepe yazarlarını, Göbekli Tepe yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir anlığına düşünelim: Günümüz demokratik ülkelerin rekabet şartlarında kendilerini daha büyük bir hevesle satmaları gerektiği şeklinde dostane bir tavsiye duymamış öğretmen var mıdır?
Sayfa 259Kitabı okudu
Göbekli Tepe'de bu taş devri dininin geçiş aşamasında olduğunu görürüz. Avcı insan, suni bir yırtıcıya ve entelektüelleşmiş bir katile doğru evrim geçirdiği altı milyon yılın sonunda nihayet aklını kullanmaya ve hayatın süreçlerini düşünmeye başladı.
Reklam
Görmek ile gördüğünü anlamak farklı şeylerdir.
Sayfa 80
Kültür, insanın doğal düzene dayattıklarıdır.
Sayfa 35
M.Ö 10. bin yılın sonlarıyla 9. bin yılda Bereketli Hilal'de Arkeolog Gordon Childe tarafından Neolitik Devrim olarak adlandırılan bir dönüşüm yaşandı. Bu dönüşüm avcı ve toplayıcı insanların zaman içinde çiftçilere dönüşmesini sağladı. Bu devrimin kapsamı bitki ve hayvanların evcilleştirilmesinden ibaret değildi. Bu dönemde mimarlık ve taş ve kemikten alet yapımı gibi yenilikler yaşandı. Sembolik sanatsal tasvirler yapılmaya başlandı. Bu noktada 'kültür paketi' oluştu ve bu pakete sahip olmak, sahip olmayanlara göre üstün sayılmanın teminatını oluşturdu. (Klaus Schmidt)
Militarizm: Gerçek hayatta bir kategori olarak militarizm, insan oğlunun becerilerinin edilebildiği en şiddet dolu becerileri ortaya çıkarır. Uzun bir zaman önce, evrimin avcılık safhasında hayali kurulan ölümcül entrikaları ve stratejileri organize bir şekilde geliştirir. O beceriler neolitik çağda çakmaktaşı silahların icat edilmesiyle kayda değer düzeyde güçlenmişti.
Sayfa 251Kitabı okudu
Reklam
Bir toplum ne kadar büyükse yarattığı dengesizlikler de o kadar büyük olur.
Sayfa 195Kitabı okudu
Göbeklitepe deşifre edilmesi adına bir hipotez
T şeklindeki dikilitaşlar, kireçtaşından fallusları temsil ediyor olabilir. Bunlar Toprak Anayı dölleme töreni için bu şekilde konumlandırılmış olabilir. Bu durumda giderek büyüyen Göbekli Tepe de Toprak Ananın hamlileliğine işaret eder.
Sayfa 73 - AlfaKitabı okudu
420 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Göbekli tepe nin sembollerinin ne anlama geldiğini, mimari yapısı, yaşam eğilimlerini, din anlayışlarını ve davranış biçimini inceleyerek tarihi bir çalışma olarak sunan bir çalışma. Yazar, Karl. W. Lucert in kendisi dinler tarihi profesörüdür. Göbekli tepe adının nereden geldiğini, insan dininin altı milyon yıl öncesine dayandığını, Göbekli tepe nin heyecan duymamız gerektiren özgün bir çok şeyin konusu olabileceğini detaylı olarak bizlere sunmuş.. Tarihe merakı olan için tavsiye ederim
Göbekli Tepe
Göbekli TepeKarl W. Luckert · Alfa Yayınları · 2023135 okunma
Benim haşır neşir olduğum hayvanlar arasında dini duygulara en çok sahip olanların köpekler olduğuna şüphe yok. Köpeklerin çoğu insanları kendilerinden daha güçlü efendiler ve tanrılar olarak görür. Köpekler belki de on beş bin yıldır insanlara boyun eğiyorlar. Köpeklerin evcilleştirilmesi, 'köpek dini' standartları doğrultusunda bir tür din değiştirme olarak görülebilir.
Sayfa 38 - AlfaKitabı okudu
108 öğeden 71 ile 80 arasındakiler gösteriliyor.