Ortadoğu’da Konargöçer Halkların Tarihi

Orijinal Adı:
Nomads in the Middle East

Ortadoğu’nun Pastoral Tarihi
Puan vermedi
Ortadoğu’nun Pastoral Tarihi            ༄ ༄ ༄ Çöl ve bozkır kültürünün sunduğu hayvancılık ve sınırlı tarım ekosistemi dahilinde insanlar mekân değişimi ve arayışını getirmekle sosyal yapı içinde farklılığın çok olduğu ve süreli değişkenlik barındırdığı ‘dinamik bir kültür’ kimliğini kazandı. Yarı yerleşik bir yaşam tarzı, evcilleştirilmiş hayvanlar sürüleriyle birlikte hareket eden göçebe insanların sığır, deve, keçi, lama, ren geyiği, at ve koyun otlanmaları için geniş bitki arazilere bırakılan hayvancılık tarzı olan “pastoral göçebelik” kültürel bir kimlik kazandı. Büyük sürülerin sahipleri mevsimsel meralar arasında düzenli bir şekilde birinden bir diğerine taşınmaları yanında yanlarında taşınması kolay eşyalar taşımaları doğanın her türlü tehlikelerinden korunmak için toplumun tüm ferdi kendini savunacak pratikte geliştirmesini sağlamıştır. Bu göçebe kabileler, korunma karşılığında tüccarlardan borç ile köylülerden vergi toplayarak genellikle kervan yollarının sorumluluğunu üstlenerek yerleşik devletlerin fayda ve çıkar ilişkisi halinde oldular. Egemen devletlerin yönetimi altında pastoral halklar, bir güzergah üzerinde göçerlik hayat tarzı içinde olmaları ticaret yolları güvenlik ve istihbarat ağı görevi üstlenmeleri açısından kıymetli hale geldiler. ABD Tufts Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Beatrice Forbes Manz, Orta Asya ve İran siyasi kültürü ile Timur döneminin toplumsal ve kültürel yapısı alanlarındaki çalışmaların bir birikimi olan “Göçebeler” kitabıyla Ortadoğu’da Konargöçer halkların tarihini anlatmaktadır. “Koyun ile Tahıl” başlığında antik çağlarda bu iki kavramın imgesel boyutunun anlam derinliklerine inerek konuyu Hz. Adem’in iki oğlu olan Habil ile Kabil’in kavgalarına kadar anlatmakta. Konargöçer bir maharet olan organizasyon ile
GöçebelerBeatrice Forbes Manz · Kronik Kitap · 202418 okunma
Göçebeler
2025 11. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2025 17:44
Kitap giriş bölümünde göçebeler ve kabile sistemi üzerinde bilgi vererek, İslam öncesi dönemden bahsediyor akabinde İslam dönemi ile birlikte konuya giriş yapıyor. İslam’ın gelişi ile birlikte 20.yüzyıla kadarki dönem göçebeler, Bedeviler ve kabileler üzerinden konu ele alınıyor. Ortadoğu, Doğu Anadolu ve İran bölgesi üzerinde durulan coğrafyalar. Genellikle devletler nezdinde konu incelenmiş. Hemen hemen her devlete ve devletler ile göçebeler arasındaki ilişkiye, göçebelerin etkilenmesi ve devletleri etkilemesi gibi konulara değinilmiş.
GöçebelerBeatrice Forbes Manz · Kronik Kitap · 202418 okunma

Beatrice Forbes ManzYazar · 2 kitap
ABD Tufts Üniversitesi’nde öğretim üyesi. Orta Asya ve İran siyasi kültürü ile Timur döneminin toplumsal ve kültürel yapısı alanlarında çalışmalar yapıyor.