Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gölgeler Sözleri ve Alıntıları

Gölgeler sözleri ve alıntılarını, Gölgeler kitap alıntılarını, Gölgeler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gölgeler söz konusu olduğunda durum farklıdır çünkü onlar gerçek dünyanın parçası değildir. Ne onlara dokunabilir ne de onları kavrayabiliriz, bu yüzden günlük dilde gerçek olmayan bir şey tanımlanacağı zaman gölge metaforuna başvurulur.
Gombrich’in defalarca işaret ettiği üzücü bir gerçek vardır; çoğumuz yalnızca orada olmasının mümkün olduğunu öğrendiğimiz şeyleri görebiliyoruz.
Reklam
Etrafımızdaki dünyayı durağan olarak algılama eğilimindeyizdir fakat aynı zamanda durumların çeşitliliğinin şeylerin görünüşünü değiştireceğinin de farkındayızdır.
Gece evin içinde karşılaştığımız gölgeler daha az korkutucudur çünkü daha tanıdıktır.
Bakarak edindiğimiz bilgileri nasıl düzenleriz, bakışı kavrayışa nasıl dönüştürebiliriz?
Antik Yunanlar gerçek dünyadan göçtüğümüzde gölgelerin arasında birer gölge olarak yaşamayı sürdürdüğümüze inanmışlardır. Bununla birlikte, gölgesinin varlığı bir objenin cismine işarettir, çünkü gölgesi olan her şey gerçektir.
Reklam
“Eğer bir resme figür yerine bir insanın yalnızca gölgesini koyarsan, garipliğini önceden hesapladığın orjinal bir hareket noktası bulmuş olursun.” Emile Bernard
‘’Göz milyonlarca yıl boyunca, hareket kabiliyeti olan organizmaların yönlerini bulmalarını, eşlerini tanımalarını, düşmanlarından veya çevrelerindeki herhangi bir engelden kaçınmalarını, kısaca hayatta kalmalarını sağlamak için gelişmeye devam eden bir enstrümandır,hem de muhteşem bir enstrüman ...’’ [...] ‘’hepimiz aynı dünyayı görürüz ve onunla elimizden gelen en iyi şekilde başa çıkarız ...’’
Sayfa 27
Açıkça bizler de -tıpkı öteki organizmalar gibi- altında yatan mekanizmanın farkına varmadan, aldığımız bilgiyi işlemden geçirip değerlendiren bir cihazla donatılmışız.
Fakat gözün zihne ilettiği bilgi öylesine çeşitli ve çoktur ki dış dünyadan bize ulaşan tüm mesajlara dikkat kesilmek zorunda kalsaydı zihnimiz anında çökerdi. Algımız her zaman seçicidir ve öyle olmak da zorundadır. Böylelikle öğrenebilir veya normalde çevremizdeki dikkatimizden kaçan şeylerin farkına varmayı kendimize öğretebiliriz.