Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönlüm Dilime Dargın

Elvin Aydın Keleş
Zaman zaman onu duymam zor olsa da bu sefer söylediğini anlamıştım. Anlamıştım ama içime alamıyordum, o ayrı. “On iki yaşında intihara teşebbüs mü?” “Evet” dedi, gülüp geçiştirerek. Kanımı donduran bu gülüşü hemen tanımıştım. Bu gülüşe “Celladın Kahkahası” deriz biz. Danışanın aslında çok acı çektiği ve utandığı anlarda durumu ele alan “ Cellat” aslında kişinin içten içe neyle baş etmeye çalıştığını bize gösterir. Bu kocaman adamın içinde, küçücük ve acı çeken bir Çocuk ve onun karşısında da istek ve ihtiyaçlarını dile getirmesine izin vermeyen, her adımda onun ödünü kopartan ve de on iki yaşındayken onu intihara sürükleyecek kadar eline geçirmiş bir “Cellat” vardı. Psikoterapi nedir? Kaynağını Batı’dan, çıkış noktasını “günah çıkarma” pratiğinden alan bu disiplin bizim için “Müslüman mahallesinde salyangoz satmak” mıdır? Empatik iletişim ne işe yarar? Benlik dediğimiz, çözmek uğruna bütün hayatımızı harcadığımız bir bilmece mi aslında? Travmalarımızın kaynağı içimizdeki Çocuk’un duyulmamış sesi olabilir mi? Peki ya içimizdeki Cellat? O bize ne anlatmak ister? Dr. Psikolog Elvin Aydın Keleş, Batılı yaklaşımın tüm heybetiyle teoriler boyu anlattığını, Mevlânâ’nın bir sözünde, “Gönlüm dilime dargın” ifadesinde yakalayarak bize psikolojik açıdan iyileşmeye giden yolun kendi içimizde olduğunu hatırlatıyor.
Yazar:
Elvin Aydın Keleş
Elvin Aydın Keleş
Editör:
Handan Akdemir
Handan Akdemir
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 54 dk.Sayfa Sayısı: 208Basım Tarihi: Şubat 2021Yayınevi: Doğan Novus Yayınları
ISBN: 9786050980707Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
·
Puan vermedi
"Gönlüm dilime dargın, dilim gönlüme,,"
"Kaynağını Batı'dan ve çıkış noktasını günah çıkarma pratiğinden alan psikoterapi" dilinde birçok kuramın bize uzun uzun anlatacağını, Mevlana'nın bir sözü ile özetleyivermiş yazar "Gönlüm dilime dargın,dilim gönlüme. Gönlüm duygularını anlatamadığı için kızarken dilime, dilim anlatamadığı şeyleri düşündüğü için kızıyor gönlüme." İyileşmenin gönül ve dil birliği ile olacağı daha başkaca nasıl anlatılabilirdi ki? Hele ki böylesi yalın ve sıcacık ifadelerle sohbet havasında? Kitabı yazma amacını "hem terapiyi kendi kültürümüze uyumlamak hem de kapalı kapılar ardında ve sadece belli belirsiz süreçler içinde yaşanan süreçleri ve dönüşümleri okuyucunun anlayıp içselleştirebileceği bir şekilde aktarmak" olarak tanımlayan yazarın gönül ve dil sohbetine davet ederim. Öyle ki bu sohbetin tadı damaklarda kalır cinsten
Gönlüm Dilime Dargın
Gönlüm Dilime DargınElvin Aydın Keleş · Doğan Novus Yayınları · 202110 okunma
Reklam
208 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Dr. Elvin Aydın Keleş kitapta; Batılı ülkelerde geliştirilen ve ağırlıklı olarak bu ülkelerin kültürel dinamiklerini yansıtan psikoterapiyi, kendi kültürümüzdeki yansımalarıyla ele almış. Ondandır ki kitap, adını Mevlana’nın “Gönlüm dilime dargın, dilim gönlüme, gönlüm duygularını anlatamadığı için kızarken dilime, dilim anlatamayacağı şeyleri düşündüğü için kızıyor gönlüme.” sözünden alıyor ve bize psikolojik açıdan iyileşmeye giden yolun kendi içimizde olduğunu söylüyor."
Gönlüm Dilime Dargın
Gönlüm Dilime DargınElvin Aydın Keleş · Doğan Novus Yayınları · 202110 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.