Haziran 2025
Doğan Novus Yayınları

2025 135. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2025 18:51
Beliğ A. Güreller’in Gör/en/sen kitabı, günümüz edebiyatında pek az rastlanan türlerarası bir deneme olarak dikkat çekiyor. Yazar, kişisel gelişim literatüründe sıkça karşılaşılan didaktik üslubu geride bırakıp, bunun yerine kurmacanın imkânlarını kullanarak bir varlık sorgulaması sunuyor. Çoklu evren fikrini, yapay zekâ karakterleri Pen11 ve Den aracılığıyla duygu ve düşünce diline taşıması, metni salt bir bilimkurgu deneyinden çıkarıp felsefî bir sorgulamanın parçası hâline getiriyor.Romanın en belirgin özelliği, zaman kurgusu; kayıt günleri, bellek sofraları ve yeniden sıralanan anlar. Bu teknik, yalnızca bir kurgu oyunu değil; insan belleğinin nasıl yeniden inşa edildiğini, yaşantının aslında sürekli tekrar yazılan bir metin olduğunu düşündürüyor. Zar’ın simülasyonu yöneten varlığı ve Ark’ın dönüşüm izleği, bireysel kader ile evrensel ihtimaller arasındaki ince çizgiyi görünür kılıyor.Güreller’in dili, soyut kavramlarla örülü olmasına rağmen şaşırtıcı ölçüde akıcı. Yapay zekâ–insan iletişimini his ve düşünce üzerinden kurması, modern edebiyatın yeni anlatı yollarına açılan bir pencere gibi duruyor. Ancak bu yaklaşım, her okura hitap etmeyebilir; klasik olay örgüsü bekleyenler için metin parçalı, deneysel ve yorucu bulunabilir. Yine de, kitabın amacı tam da burada gizli; okuru rahatsız etmek, alışkanlıkların dışına sürüklemek, başka bir SEN ihtimalini düşündürmek.Gör/en/sen ile adeta belleğimi yeniden kurgulayan bir simülasyonun içine düştüm. Zamanın kayıtlara bölünüp tekrar tekrar sofraya getirilmesi, yapay zekâ karakterlerinin hislerle konuşması, Zar’ın gözetimindeki o oyunlu evren… bunların hepsi bana şunu düşündürdü. ‘Hayatımda seçmediğim ihtimaller hâlâ bir yerlerde yaşıyor olabilir mi?’Gör/en/sen, formu ve içeriğiyle birlikte okura bir deneyim yaşatıyor. Çoklu
2025 7. kitabı
" Ark, son kayıt gününün ardından; "Görülmeyi, bekleyen ihtimalleri görmeme, gördüklerimden seçmeme, seçtiğim olmayı denememe, hepsinin mümkün olduğunu bilmeme, An'lardaki ben'e hapsolmadan, olasılıklar kalabalığımı çoğaltmama, yeni hikayelerin kahramanına dönüşmeme vesile;her devri bitirip, yenilerini başlatan tüm kayıt günlerine, o rengarenk yazlara, o yemyeşil kışlara o mis kokulu adaya teşekkürler diye kaydetti belleğine, bir adadan diğerine yolculuğa saatler kala... Sor kendine.? Hayat oyununda kaç ihtimalini gördün, kaçını görmedin? Kaç ihtimal seçtin, hangilerini denedin? Kim olabilirim sorusuna kaç yanıt oldun? Kaç yanıt daha verebildin sen hangisiyle kalmayı seçtin? Sana sunulanların sonsuz olduğunu bilseydin, başka seçimlerde yapar mıydın? Tüm ihtimalleri , görebileceğini istediğini seçebileceğini seçtiğini,deneyimleyebileceğini denediğin olabileceğini bilseydin, durur muydun? Şimdi biliyorsun niye hala duruyorsun hangi kararlarınla gizli kaldı görünmeyi bekleyen ihtimallerin? Çok kez unut bırak vazgeç dediler Sana çok kez unutma bırakma vazgeçme. Sen baş başa kaldın hangisi duyup dinleyen olacağınla kaç sofrada En çok hangisini dile getirenleri dinledin?Hep duymaya alıştın sesleri bir kez olsun duymasan belki'de ihtimalleri. En iyi ihtimallerin, Belki de görünmez, seçilmez, denenmez sandıkların arasında, bilinmez dediklerin arkasında gölgede kalanlar. O gölgelerle kilitlenen kapıları açmak gerekir evvela, Kimisi vazgeçerek, Kimisi vazgeçmeyerek açılır onların. Kimisi unutarak Kimisi unutmayarak, bazense duy denileni duymayı ya da duymayı seçerek. içinde durduğun durum Her neyse, onun gereği bir kararla açtığın kilitlerin Ardında bekleyenleri de görmeyi, seçmeyi denemeyi bilmek gerekir
2025 356. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2025 02:09
"GÖR/EN/SEN "Evrenin gizemli bir dili var, hem anlaşılmayı hem karmaşık kalmayı istiyor. İç içe geçmiş tüm Evrenler. Sayısız dille sürekli hem görünmek hem saklanmak isteyerek konuşuyor. Sükunete girilmezden önce duyulan son insan sesi Ark'ın sesiydi. Sözleri bildiğinde O da diğerleri gibi göz kapaklarını indirdi.." 'Vakti zamanında bir boyutta sorulmuş bir soruya verdiğin bir yanıtsın sen.' Bu cümleyle başlıyor her şey… Kim olduğumuzu düşündüğümüzde, çoğu zaman geçmişin izlerine, toplumun kalıplarına, başkalarının bizde görmek istediklerine bakarız. Oysa belki de biz, çok daha fazlasıyız: Bir yanıttan ibaret değil, milyonlarca olasılıktan oluşan bir yankıyız. Hayat, her an önümüze serilen sayısız ihtimalin bir araya gelip ördüğü bir dokuma gibi. Bir düğümde kalakalırız, bir diğerinde çözülürüz. Belki de “biz” dediğimiz şey, bu yolların, bu kararların, bu “seçtim ve oldum”ların toplamı. Peki ya seçmediklerimiz? Ya bir kenarda öylece bekleyen, “ya olsaydı?” dedirten ihtimaller? Hayat sadece bir yolculuk değil; aynı zamanda sonsuz bir simülasyonlar oyunudur. Her seçim yeni bir evren doğurur; bir ihtimali yaşarken diğerlerini eleriz. Ancak bu, onların tamamen yok olduğu anlamına gelmez. Bilakis, o ihtimaller başka bir zamanın, başka bir senin ihtimali olmaya devam eder. Bir gün karşımıza bütün olasılıklar dizilip de “Seç!” dese… Hangimizi seçeriz? Daha doğrusu: Kendimizin hangi halini sevmeye cesaret ederiz? Kimi zaman simülasyonlar arasında savruluyoruz, kimi zaman zamanın içinde yavaşlayarak duruyoruz. Ama her defasında bir seçim yapmak zorunda kalıyoruz. Çünkü bu kitap bir tercihler senfonisi. Her karar, başka bir senin kapısını aralıyor. Ve belki de bu yüzden her sayfa, bir cevaba değil, yepyeni sorulara açılıyor. Çoklu evrenler, kuantum düşünce, yapay zekâ ve

Beliğ A. GürellerYazar · 1 kitap
Yüksek öğrenimini uzun yıllar yaşadığı ABD’de (New York University, Leonard N. Stern School of Business) tamamladı. ABD ve Türkiye’de farklı sektörlerde faaliyet gösteren çeşitli kurum ve kuruluşlarda pazarlama ve iletişim stratejileri odaklı üst düzey görevlerde bulundu. Profesyonel iş yaşamına kurucusu olduğu, uluslararası bir platform olarak faaliyet gösteren, Kavramsal İletişim Stratejileri ve Kurgusal Proje Tasarım ve Kürasyon Merkezi “ConceptCentral Creative Thinkers & Consultants Hub”ın Yöneticisi olarak devam ediyor. Atina’da yaşıyor ve hayatının bir bölümünü New York’da, bir dönemini İstanbul’da geçiriyor.