Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Görsel İktidar

Yalçın Akdoğan

Görsel İktidar Sözleri ve Alıntıları

Görsel İktidar sözleri ve alıntılarını, Görsel İktidar kitap alıntılarını, Görsel İktidar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Televizyon dili, drama dilidir. Televizyon pek çok şeyi ortaklaştığı sinema gibi, özünde dramatik bir araçtır. Çünkü, aktardığı şeylerin büyük kısmı, oyuncuların daha önceden hazırlanarak sunduğu kurgusal malzemelerden oluşur.
Çağdaş toplumlardaki en yaygın ve etkin "kültür üretme makinesi” ve postmodern bir araç olan televizyona “hakim sınıfların sömürü aracı”, “halkın afyonu”, “beyin yıkama aracı”,19 “devletin ideolojik aygıtı”20 ve “aptal kutusu”21 gibi birçok tanım yakıştırılmıştır. (19.Semih Tuğrul / 20.Louis Althıusser)
Reklam
Kitle iletişim araçları kitleleri mevcut üretim-tüketim ilişkilerine yoğun olarak katılmaya yönlendirir, manipüle eder. Halk, hakim kültürün gönüllü izleyicileri olurlar, alternatif bir sosyal varoluşu algılama olanağından yoksun olurlar. (Ünsal Oskay. 1978, s. 9.)
Gazete okumak, radyo dinlemek psikolojik bir tiryakiliktir. Zehir, tütün, alkol tiryakileri gibi bu tiryakiler de ancak gönüllü bir çaba ile bu durumdan kurtulabilirler. (Avcı, 1990)
Kamu servis sisteminde saklı tehlikelerden birisi pederşahiliktir. Bir otorite, izleyicilerin neyi seyredeceği ve dinleyeceğine, sırf onlar için neyin iyi olduğu yolundaki keyfi duygusuna göre karar-vermektedir.
Kamu yönetimiyle sağlıklı ilişkiler kuramayan gazeteciler ise anonim kaynaklara atıflarda bulunmaya başlamışlardır. Kamu yönetiminin gazetelere haber akışını kısması, “bir üst düzey yetkilisi”, “dışişleri-bakanlığına yakın çevreler” gibi atıflarla başlayan haberlerin artmasına sebep olmuştur.
Reklam
Sanatın metalaşması ve popülerleşme postmodern bir araç olan televizyonda doruk noktaya ulaşmaktadır. Televizyon Siyasi ideolojiyi topluma yaymakla birlikte, geliştirdiği algılama tarzı ve sunuş biçimleriyle de. kendi ideolojik mesajını görsel kültürün egemenliği ve imgesel düşünce biçiminin gelişimi doğrultusunda hakim kılmaktadır.
Fertlerin milli gelirdeki artışla ekonomik seviyelerini yükseltmeleri, teknolojinin gelişmesiyle etkinliklere zaman ayırabilmeleri Ve görsel kültür ile bilgi akışına katılmaları toplumsal hareketliliğe sebep olmuştur.
İnsanların düş dünyalarını geliştiren televizyon karşısında birey öncelikle çekici ve kolay algıya dayalı özelliklerine yenik düşer, ardından empati yoluyla televizyon kanalından çıkış yolu arar ve televizyona bağımlı hale gelir.
İnsan doğduğu andan itibaren deneme yoluyla öğrenme ve çevresindeki nesnelere alışma sürecine girer. Bu etkileşim aslında nesne ve fiillerin beyinde semboller haline dönüştürülme işlemidir.
Reklam
Televizyonun yaygın kullanımı sonucu dünya küçülürken insan bu küçük dünyanın büyük kalabalıkları içinde, yalnız kalıyordu.
20. yüzyılın başlarında icad edilen yeni bir araç ise, kurulu yapıyı sarstı. Yazıya karşı işitsel-görsel öğeleri kullanarak görüntüyü önplana çıkaran televizyon imgesel bir düşünüş biçimi geliştirirken, iletişime de yeni bir boyut kattı.
Gazete bilgi verme, bireylere oynayacakları rolleri öğretme, norm ve gelenekleri yayma, eğlendirme ve kamuoyu oluşturma gibi işlevlerle toplumsal yapıya damgasını vuran bir kitle iletişim aracı oldu. Uzun yıllar erkin ve azınlıkların düşüncelerini yayan ve fikri canlılığı sağlayan bir araç olarak işlev gördü
Sözlü kültür zamanında, iletişimin yüzyüze gerçekleşmesi, insanlar arasındaki ilişkilerin daha sıcak ve güçlü olmasına ve toplumsal dokunun canlanmasına yolaçmıştı
Toplumsal statü ve eğitim düzeyi ne olursa olsun, her türlü bireyin katılımına imkan veren sözlü kültür, nitelik yönü zayıf da olsa kolaylığından dolayı iletişim temelinde çok üretime sahipti
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.