Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hegemonya Doğu Batı Sorunu ve Strateji

Gramsci

Perry Anderson

Gramsci Gönderileri

Gramsci kitaplarını, Gramsci sözleri ve alıntılarını, Gramsci yazarlarını, Gramsci yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Anlatamamak değil ölüm. Ölüm artık anlaşılamamak
“Gramsci sivil toplum-hegemonya ilişkileri bağlamında Batı toplumlarıyla Doğu toplumlarını ayrıştırmayı dener. Şematik düşünüldüğünde Batı toplumlarında sivil toplum, Doğu toplumlarına oranla çok daha gelişmiş ve politik toplumla daha sıkı organik ilişkiler kurmuştur. Dolayısıyla da bir Doğu toplumu olan Rusya’da, ekonomik kriz durumunda sivil toplumun yaratacağı dolayımlı etki gerçekleşmedi ve devrim oldu. Oysa Batı toplumlarında sivil toplumun dolayımlı etkisi, kriz sürecine doğrudan etki ettiği için devrim gerçekleşemedi. Bu da bir toplumda sivil toplum ne denli gelişirse, hegemonyanın da o denli yaygın olacağı sonucunu verir. Yani hegemonya varsa baskı aygıtları ya iyiden iyiye gereksizleşmiş ya da “gizlenebilir” bir konum kazanmış demektir...”
Reklam
"...burjuva demokrasisi, sivil toplumda eşit konumda olmayan kişileri devlet katında eşitmiş gibi sunar. Yurttaşların arasındaki ekonomik ayrımlar, sömürenle sömürülen arasındaki hukuksal eşitlik sayesinde maskelenir..."
134 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Hegemonya kavramı ile yazar bize toplumu anlama açısından gerçekten ışık tutuyor.bir ülkede hegemonya yada egemenlik düşünüldügu gibi sadece baskı ile olmuyor kitlelerin rızası öyle yada böyle tatmin edilerek oluşturuluyor. Çünkü toplum farklılık içerir hepsini tahakküm altına akmak zor ve alınsa bile geçici egemenlik oluşur. Bunun yerine iktidar sahibi toplumda rıza üretmek için her kesimi az yada çok tatmin eder kendine bağlar boylece hegemonya kurarak yönetir. Toplum ve devlet egemenliğinin nasıl oluşması gerktiğini anlama açısından cok faydalı eser özellikle sosyal bilimci arkadaşlar için farz görüyorum bu kitabı...
Gramsci
GramsciPerry Anderson · Salyangoz Yayınları · 20079 okunma