Mayıs 1989
Vintage
İngilizce

2019 5. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2019 21:57
Beowulf Anglo-Sakson döneminin en önemli destanıdır. Dane kralı Hrothgar çok güzel bir şölen evi yaptırır. Bir gün Grendel adında bir canavar da bu şölen evine saldırır ve genç kahramanlarla karnını doyurur. 12 yıl böyle sürer fakat bir gün Geat lideri Beowulf gelince işler değişir. Destan özet olarak böyle. Grendel'in vahşi kötülüğünden, Beowulf'un cesur kahramanlığı anlatılır. Fakat aslında nedir tüm olanlar? Gardner bu kitabıyla Grendel'in, dünyayı, insanları nasıl gördüğünü anlatır. Grendel aslında efsanevi bir yaratık değil de bizim kötü duygularımızın, umutsuzluklarımızın, karamsızlıklarımızın somut bir hali. İnsan her zaman bahar dolu olamaz, olmamalı da tarafsız görebilmek için. Bazı zamanlar tüm insanlığa sövdüğümüz, kendi yaralıtışımızı lanetlediğimiz, kaderimize haykırdığımız zamanlar olur. Grendel, bu düşüncelerin toplamı. Atası yüzünden dışlanmış, yeraltında yaşamaya mahkum edilmiş... Tek arkadaşı kendi gölgesi olan zavallı bir yaratık, kendi söylemiyle. Fakat nedir onu bu hale getiren? Burada işler Frankensteinvari bir hal alıyor. "Dost, dost!" diye haykırarak gözetlediği insanların arasına koşuyor bir umutla fakat dış görünüşü ve anlaşılamamazlık düşmanı onun! Hangi birimizin değil ki? Sonunda ejderha bir öğüt veriyor ona bilinçli ya da bilinçsiz; onları sen var edersin. Dinleri, birliktelikleri, kahramanlıkları senin korkunla beslenir ve buna muhtaçtırlar... Gerçekten de, iyiyi anlamak için kötüye, doğruyu anlamak için yanlışa ihtiyacımız var. Belki de bazı kötülükler, içimizdeki kötü düşünceler bile, 'doğru' olana ulaşabilmek için bir kendini feda etmedir? Bunu sorgulamak için harika bir kitap.
Grendel....Asıl canavar kim?
2020 10. kitabı
Destan, Beowulf’u ve onun cesaretini övedursun, Gardner’ın romanında kahramanlığa ve Beowulf’a pek yüz verildiği söylenemez. Anglosakson edebiyatının en ünlü destanı Beowulf... Bir sözlü edebiyat örneği. Kime ait olduğu, tam olarak ne zaman söylendiği bilinmiyor. XI. yüzyılın erken zamanlarında yazıya geçirilmiş. İlk kez 1815 yılında G. J. Thorkelin tarafından yayımlanmış, 3.000 satırı aşan epik bir şiir... John Gardner’ın Grendel romanı, bu destanı çıkış noktası olarak alıyor. Aslında Beowulf adlı İskandinav bir savaşçının kahramanlıklarını anlatan destanı, bir de “kötü”nün gözünden aktarıyor dersek yanlış olmaz. Grendel, destanın korkunç canavarı... Beowulf, canavarın yaşadığı topraklara gelip de onu öldürünceye kadar birçok kişinin canını alıyor. Türlü kötülükler yapıyor. Onu durdurabilecek hiçbir şey yok. Destan, Beowulf’u ve onun cesaretini övedursun, Gardner’ın romanında kahramanlığa ve Beowulf’a pek yüz verildiği söylenemez. Yüz küsur sayfalık eserin sonlarında çıkıyor ortaya Beowulf ve Grendel’in ölümüyle de sona eriyor roman. Yazar 1971’de yayımlamış Grendel’i. Başka pek çok roman kaleme almış ancak hiçbiri Grendel’in getirdiği ünü getirmemiş Gardner’a. Peki nasıl bir Grendel portresi çiziyor Gardner? Roman, karların eriyip kurumuş dere yataklarını doldurmaya başladığı bir bahar gününde açılıyor. Grendel, mağarasının yakınlarına gelmiş inatçı bir koça gitmesi için yeri göğü inleterek bağırırken çıkıyor karşımıza. Ancak koç hiç oralı olmuyor. Koçun doğanın bir uzvu olmaya boyun eğmişliğine öfkeleniyor Grendel. Sonra göğe, etrafında "beyinsizce tomurcuklanan" ağaçlara, şamatacı kuşlara, yeni biten ot ve çiçeklere, birazdan karşısına çıkacak ve onu görür görmez korkudan kaskatı kesilecek geyiğe öfke duyuyor. Koçun kayıtsızlığı da geyiğin korkusu da bir
2020 52. kitabı
Anglo -Sakson edebiyatının en ünlü destanı olan Beowulf destanındaki korkunç canavar Grendel'in bakışıyla insanın varoluş amacını sorgulama. Dışlanmış, toplumdan uzak bir mağarada yaşayan Grendel kitap boyunca nasıl bir fiziki özelliklere sahip olduğu anlatılmayan, korkunç bir canavardır. İnsanları dışarıdan gözlemleyerek yaptıklarını sorgulayan, onlara anlm vermeye çalışan ama çoğunlukla aptalca hareketler olarak bulup onlara gülen bir yaratıktır. İnsanlarla bir savaş içerisindedir ve efsanede de belirtildiği gibi savaşın sonunda başına istemediği şeyler gelir. Kitabın özelliklerinden biri de içerisindeki yaratığın giriştiği sorgulamalar felsefi bir nitelik kazanıp nihilizmle bir bakış yaratır. Kahramanımız olan yaratık -canavar- anti hümanist bir yapıdadır.