Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

200 Soru-Cevap

Güncel Fıkhî Meseleler

Hamdi Döndüren

Güncel Fıkhî Meseleler Sözleri ve Alıntıları

Güncel Fıkhî Meseleler sözleri ve alıntılarını, Güncel Fıkhî Meseleler kitap alıntılarını, Güncel Fıkhî Meseleler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İslâm yücedir
"İslâm yücedir onun üzerine yücelinmez." Buhari cenaiz 79. Hadisi şerif
Organ nakli fetvası
Günümüz İslâm bilginleri ve fetva kuruluşları, yukarıdaki delillere dayanarak ölüden tedavi amacıyla organ alınmasına ve hastaya nakledilmesine şu şartlarla cevaz vermişlerdir. a) Organ naklinde zaruretin bulunması, b) Konunun uzmanı olan (müslüman)doktorların, hastanın bu tedavi ile iyileşeceği kanaatinde olması, c) Organı verecek kişinin veya mirasçılarının onayının alınmış olması, d) Tıbbi ve hukuki ölümün gerçekleşmiş olması, e) Organın bir ücret ve menfaat karşılığında verilmemiş olması, f) Alıcının da buna razı olması.
Reklam
Büyü yapma ve yaptırmanın hükmü nedir?
Kur'ân-ı Kerim'de çeşitli peygamberlerin sihirbazlıkla itham edildikleri, vahyin bir sihir, peygamberlerin de sihirbaz olmadığı, Hz. Muhammed'e indirilen vahyin bir gerçek olduğu, sihirbazların yalancı ve düzenbaz oldukları bildirilmiştir. Hadislerde sihir yapma yedi büyük günah arasında sayılmıştır. Çünkü büyüde Allah Teâlâ'nın irade ve gücü üstünde işler başarabilme iddiası vardır. Bu yüzden İslâm büyü yapma ve yaptırmayı yasaklamış ve onu büyük günahlar arasına almıştır. Büyü yapılmış kimselerin bunun etkisinden kurtulmak için bu işi meslek edinmiş kimselere başvurmaları sakıncali olur. Nitekim Hz. Muhammed'e de Yahudiler tarafından büyü yapılmış ve Kur'ân'in son iki suresi bir çeşit büyü etkisini yok etmek için inmiştir. Bu iki surenin anlamı şöyledir: "De ki: Ben, sabahın Rabbine sığınırım. Yarattığı şeylerin şerrinden. Karanlığı çöktüğünde, gecenin şerrinden. Düğümlere üfleyen büyücülerin şerrinden. Kıskandığında, kıskanç kişinin şerrinden." "De ki: Sığınırım ben insanların Rabbine. İnsanların Melik'ine. İnsanların ilâhına. O sinsi vesvesecinin şerrinden. Ki o, insanların göğüslerine vesvese verendir. (O şeytan) gerek cinlerden, gerek insanlardan (olsun)."
Kadının dövme yaptırması, dişlerini seyretmesi ve insan saçından peruk takması, kaşlarını aldırması caiz değildir. Hadiste: "Saçlarına insan saçı ekleyen, dövme yapan ve yaptıran, Allah'ın yarattığı şekli değiştiren kadın lara Allah lånet etmiştir. " buyurulur. Buna göre kadının naylon, bitki ya da hayvan tüy ve kılından saçlarına bir şey eklemesi yahut bunlardan yapılmış peruk takması caiz olur, Kadının saçlarını kestirmesi erkeğe benzememek üzere caizdir. Ancak saçlarını kökten kestirirse erkeğe benzeme sebebiyle mekruh olur. Çünkü Allah Teâlâ, kendini erkeğe benzetmeye çalışan kadınlara lânet etmiştir. Ancak bu gibi hadis-i şerifler erkek ve kadının bedeni üzerinde yaratılışını değiştirecek bir değişikliğin yapılmasını önlemeye yöneliktir. Günümüzde deri altına yapılan dövmenin kalıcı iz bıraktığı ve kötü bir görüntü verdiği bilinmektedir. Ancak yaratılıştan bozuk olan diş düzeni, kadına çirkin bir görüntü veren kaşlar veya yüzünde meydana gelen kıllanmalar ya da trafik kazası sonucu yüzünde meydana gelebilen bozukluklar, müdahale ile normal hale getirilebilir. Bu gibi kötü görünüm ve sakatlıklar estetik ameliyatla da giderilebilir. Nitekim Allah'ın Rasûlü'nün, bir gazvede burun ucu kesilen sahåbeye gümüş kaplama koku yapınca, altından bir kılıf edinmesine izin verdiği bilinmektedir.
Güncel Fıkhî Meseleler
Güncel Fıkhî Meseleler