Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Günümüzde Psikoterapi

Saffet Murat Tura

Günümüzde Psikoterapi Sözleri ve Alıntıları

Günümüzde Psikoterapi sözleri ve alıntılarını, Günümüzde Psikoterapi kitap alıntılarını, Günümüzde Psikoterapi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Hastanın gerçekliği kavrayışıyla birlikte kendisini kavrayışı da değişir. Ama altta yatan terk depresyonu hala durmaktadır."
Sayfa 222Kitabı okudu
Terk ister normal ister patolojik olsun her insanda elbette bir çöküntüye neden olur. Bu durumda gerçekten net bir sınır durum ayrımı yapmak zordur. Bu yüzden, klinik bakımdan çok yararlı açılımları olan Masterson'ın yaklaşımını sanırım iki bakımdan daha özelleştirmek gerekir: a) terk tehdidinin gerçek kendiliğin gelişmesini ne ölçüde ketlediği, yani gerçekten işlevsel ve bu işlevselliğinden doyum alan bir kendiliğin gelişip gelişmemiş olması, b) terk karşısında yaşanan gerilemenin şiddeti.
Reklam
Porno sektörünün en çok kullandığı temalardan biridir
L.'nin çocuksu ve kaotik iç dünyasında annesine ve babasına beslediği cinsel arzuları da açık bir biçimde izlenebiliyordu. Annesinin memelerini, babasının ise penisini okşama arzuları vardı . Bu arzuları cinsel olarak yorumlamaktan kaçınıyor, onlara olan sevgisinin ve şefkatinin bir uzantısı olarak düşünmeye çalışıyordu. Ancak rüyalarında annesiyle açıkça cinsel ilişkiye girdiğini görüyor, bu rüyalara "anne sevişmeyi öğretir" fikri eşlik ediyordu. Bütün bunlar L.'nin özellikle cinsellik konusunda yoğunlaşan yaygın bir kendine güvensizlik içinde olduğunu düşündürüyordu. Hızla saldırganlaşabiliyor, ilkel saldırgan tepkiler verebiliyordu. Bunlar birkaç kez vurma ya da duvara yumruk atma biçimini almış, bir defasında bu nedenle eli kırılmıştı.
Sınır vakalar adeta psikanalitik bilinçdışı kompleksler anlayışını kolayca doğrulamak için yaratılmış gibidir.
Nevrotik insan katı bir şekilde tekrarladığı duygu ve davranış kalıplarıyla kendini tekrar ederken gerçekliğin taleplerini kavrayamaz; adeta çarpıtarak algıladığı bir dünyada yaşar.
Sayfa 154 - MetisKitabı okudu
Savunma mekanizmaları gerçekliğin inkarı ve içselleştirmedir. An­cak buradaki inkar, ikincil bir inkardır. Bir başka deyişle, önceden ka­bul edilmiş bir gerçekliğin inkarıdır. . Oysa şizofrenik yapıda inkar bi­rincildir, yani gerçekliğin bir bölümü asla tanınmamıştır.
Sayfa 26 - Metis Yayınları - 2. Basım
Reklam
Kendinin sürekli farkında olarak, kontrolü hiçbir zaman elden bırakmadan, yaygın bir kaygı ile adeta yabancı bir dünyada hata yapmadan yaşamaya çalışmaktadır sahte kendilik.
Sayfa 47 - MetisKitabı okudu
İnsanoğlu açıkça farkında olduğundan daha çok şey bilir.
"İçten bir ilişkiye girmedeki güçlük daima bilinçli veya bilinçdışı değersizlik duygularıyla ilgilidir."
Sayfa 210Kitabı okudu
"Mizah duygusu insanın temel korkularının üstesinden gelmek bakımından en önemli kazanımıdır. Mizahın narsisistik yönüne ilk dikkat çeken Freud olmuştur. Nitekim olgun mizah, yani insanın samimiyetle kendisine yönelttiği mizah, insanın narsisistik küçük düşme korkularıyla başetmedeki en önemli yardımcısıdır."
Sayfa 295Kitabı okudu
Reklam
"Freud'a göre ruhu harekete geçiren dürtüler hazza yönelmişti. Nesne, dış dünyada bu hazzı karşılayan her şey olabiliyordu. Bir başka deyişle dürtü ile nesne arasında içsel veya özel bir bağlantı yoktu."
"Klein gene yaşamın ilk yılına, ancak daha geç bir döneme depresif konumu yerleştirir. Bu, nesnenin bütünleştiği dönemdir. Çocuk bu aşamada nesnenin bölünmüş parçalarını bütünleştirir ve yalnızca bir nesne (anne) olduğunu algılar. Saldırgan, paranoid duygular beslenen anne, sevilen anneyle bir ve aynıdır. Böylece nesne aşırı iyi ve aşırı kötü yönlerinden arınıp daha gerçekçi bir tanıma kavuşurken saldır­ganlığın sevilen nesneyi tahrip edebileceğinden duyulan depresif kay­gı duruma egemen olur. Bu yıkım çocuğun kendi saldırganlığından kaynaklanacağı için suçluluk duyguları ortaya çıkar. Tasa duygusu da sevginin belirtisidir, keza onarma çabaları da sevginin bir sonucudur. Onarma çabalarının yeterliliğinden duyulan şüphe her türlü yüceltme­nin ve ben gelişiminin temelinde yer alır (Klein, 1948: 25-47)."
"Narsisistikler yüzeysel bir toplumsal uyum gösterirlerse de aslında başkalarını kullanılacak, sömürülecek ve narsisistik ayna imgesini destekleyecek bir nesne gibi görürler. Narsisistik kişiliğin gerçek bir ilişkiye girmesindeki güçlük altta yatan boşluk, öfke ve depresyonun açığa çıkmasıdır."
Sayfa 312Kitabı okudu
49 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.