Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Günümüzde Psikoterapi

Saffet Murat Tura

Günümüzde Psikoterapi Gönderileri

Günümüzde Psikoterapi kitaplarını, Günümüzde Psikoterapi sözleri ve alıntılarını, Günümüzde Psikoterapi yazarlarını, Günümüzde Psikoterapi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tasa duygusu da sevginin belirtisidir, keza onarma çabaları da sevginin bir sonucudur
Freud’a göre her insan gerek doğal yatkınlıkları gerekse çocukluk döneminde yaşadığı olaylar yüzünden belli bir sevme tarzına sahiptir
Reklam
"Narsisistikler yüzeysel bir toplumsal uyum gösterirlerse de aslında başkalarını kullanılacak, sömürülecek ve narsisistik ayna imgesini destekleyecek bir nesne gibi görürler. Narsisistik kişiliğin gerçek bir ilişkiye girmesindeki güçlük altta yatan boşluk, öfke ve depresyonun açığa çıkmasıdır."
Sayfa 312Kitabı okudu
"Mizah duygusu insanın temel korkularının üstesinden gelmek bakımından en önemli kazanımıdır. Mizahın narsisistik yönüne ilk dikkat çeken Freud olmuştur. Nitekim olgun mizah, yani insanın samimiyetle kendisine yönelttiği mizah, insanın narsisistik küçük düşme korkularıyla başetmedeki en önemli yardımcısıdır."
Sayfa 295Kitabı okudu
"Hastanın gerçekliği kavrayışıyla birlikte kendisini kavrayışı da değişir. Ama altta yatan terk depresyonu hala durmaktadır."
Sayfa 222Kitabı okudu
"İçten bir ilişkiye girmedeki güçlük daima bilinçli veya bilinçdışı değersizlik duygularıyla ilgilidir."
Sayfa 210Kitabı okudu
Reklam
"Anlamlı ilişkiler hastayı kendiliğini kaybetme veya çözülme kaygısıyla baş başa bırakır. Bu nedenle şizoid kişilikler kişilerarası ilişkilerden kaçınır ve geri çekilerek kendilerini korurlar. Sahte kendilik kişilerarası faaliyetler için uyumlu ve boyun eğici bir yüzeyin ardına saklanır, böylece gerçek kendiliğini korur. 'Mış gibi' kişilik yüzeysel, geçici, sahte ve taklide dayanan ilgilerle başkalarına açılır; sürekli ve anlamlı ilişkilerden kaçınarak gerçek kendiliğini korur. Kimlik dağınıklığı durumunda ise hasta birbiriyle çelişen kimlikler ortaya koyar, böylece gerçek kimliğini korur."
Sayfa 107Kitabı okudu
"Ben zayıflığının başlıca belirtileri kaygıya tahammül gücünün bulunmaması ya da zayıflığı, itki kontrolünde bozukluk ve yüceltme kanallarının gelişmemesidir."
"Freud'a göre ruhu harekete geçiren dürtüler hazza yönelmişti. Nesne, dış dünyada bu hazzı karşılayan her şey olabiliyordu. Bir başka deyişle dürtü ile nesne arasında içsel veya özel bir bağlantı yoktu."
"Bilinçdışı haz ilkesine ve birincil sürece tabidir. Yaşamın başında henüz gerçeklikteki engellenmelere bağlı olarak gerçeklik ilkesinin gelişmesinden önce tüm ruhsal faaliyete, gerçeklik ilkesinin gelişmesinden sonra da bilinçdışı ruhsal faaliyete egemen olan bu ilkeye göre ruhsal faaliyet hoşnutsuzluk yaratan durumlardan kaçıp hazza yönelmiştir, yani tatmin aramaktadır."
Reklam
Kaygı, içgüdüsel ihtiyaçlar karşısında yaşanan çaresizliğin işaretidir
''Gerçek dünyada ne olursa olsun, o kendi dünyasının başrol oyuncusuydu, hepimiz gibi.''
''Suçluluk duyguları ve vicdan cezalandırılma, korkularından değil, saldırganlığın yöneldiği nesnenin sevgi nesnesi olmasından türer. ''
Hegel'in "Sadece karanlıkta değil aşırı aydınlıkta da göremez insan." sözü burada da geçerlidir. Freud'un çocuklukla ilgili yerleşik görüşleri yıkan parlak buluşu, herkesin bildiği şu basit gerçeği uzunca bir süre görmemizi engellemişti: Çocuk için anne ve babası yalnızca aşkın, nefretin ve cezanın nesneleri değil, doğrudan doğruya anne ve babasıdır da.
''Nevrotik insan katı bir şekilde tekrarladığı duygu ve davranış kalıplarıyla kendini tekrar ederken gerçekliğin taleplerini kavrayamaz; adeta çarpıtarak algıladığı bir dünyada yaşar.''
51 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.