Haddini Bil

8 Mart 2019
Kırmızı Kedi Yayınevi

2021 107. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2021 14:56
ÖNEMLİ NOT: Bu kitap baskıya girmeden önce Av. Celal ÜLGEN tarafından sansürlenmiştir. Karşı gelecek insanların olduğunu bildiğim için en başa Müjdat Gezen’in savunmasını koyuyorum: “Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerini aynen yineleyerek, ‘Sen benim vatanseverliğimi yargılayamazsın, haddini bil!’ dedim. Burada ‘Haddini bil’ hakaret ise; Recep Tayyip Erdoğan’ın en çok kullandığı sözler olduğunu bütün dünya biliyor.” Müjdat Gezen, 12 Eylül Kenan Evren Darbesi’nden, beş yıl önce yazdığı “Çizgilerle Nazım Hikmet” kitabından dolayı tutuklanıp cezaevine tıkıldıktan sonra, ilk duruşmada beraat etmiştir. “Eş dost bu olayı kitap yapmam için çok bastırdı. Beş yıl bekledim. Çünkü ‘Herif girdi, birazcık yattı çıktı, hemen bunu kitap yaptı,’ diyebilecek kitapsızları düşünerek yazmadım… Ama bu seferki öyle değil. Hemen yazıyorum. Çünkü artık yetti. Bunca yıl geçti, hiç mi ders alınmadı, demokrasiye hiç mi yaklaşamayacağız?.. Yazacağım… Konuşacağım… Oynayacağım… “ HADDİNİ BİLMEK: değerinin, yeteneğinin ne olduğunu bilmek. olarak tanımlanıyor. Oysa Recep Tayyip Erdoğan bu sözcükleri Had: sınır tarifinden hareketle “SINIRINI BİL” şeklinde kullanıyor. Ben de o anlamda kullandım. Haddini, yani hududunu, sınırını bil, çizmeyi aşma… Hakaret eden Recep Tayyip Erdoğan, hakaretten yargılanan Müjdat Gezen. #108616635 HALK TV’de Uğur Dündar’ın ARENA programına Metin Akpınar’la birlikte çıkan Müjdat Gezen, sıra kendisine geldiğinde; herkese parmak sallayan, herkesi azarlayan, önüne gelene “HADDİNİ BİL!” diyen Recep Tayyip Erdoğan’a, “Sen benim vatanseverliğimi yargılayamazsın, herkese ‘haddini bil’ diyorsun, sen de ‘haddini bil.’” der. Ertesi gün Recep Tayyip Erdoğan,
İyiliğin ve Güzelliğin Katilleri
2024 2. kitabı
Kitabı ilk elime aldığımda açık söyleyeyim çok küçümsedim, ön yargılı davrandım. Hata etmişim. Müjdat Gezen’in kitabında anlattığı ve Metin Akpınar ile beraber yaşadığı iğrenç olayı ne yazık ki hatırlıyorum. Baskıcı ve gerici zihniyete sahip olan iktidarın güç ve gövde gösterisi için yaptığı saçma sapan yaptırımları belgeleri ile görmüş olduk HADDİNİ BİL ile. Bu hükümet kendinden olmayan herkese en aşağılık isimleri layık görüyor. Bu hükümet güzelim memleketimde en ayrıştırıcı ve kinci dili yarattı 20 yılda. Şimdi tarih onları gelecekte yüz karası olarak yazacak. Bu iktidarın tüm bireyleri sevgi dilinden uzak, benmerkezci, ahlak yoksunu. Etimle, kemiğimde tiksiniyorum.
Düşünce
Puan vermedi·176 syf.·
2019 25. kitabı
insanız ve başımıza türlü türlü şeyler gelebiliyor. Ne yaşarsak yaşayalım,,ne olursa olsun önemli olan 'insan kalabilmek' demiş kısaca Müjdat Gezen. nefret kusmamış,,kötü dilek hiç yok. Aksine olumlu düşünün her zaman, herkes için, her nerde olursanız demiş. biri ya da birileri ister haklı ister haksız olsun sana taş atıyorsa,, o taşı geri atmak yerine taş atanı unut ama taşı sakla demiş. anlayabilene ...
2021 17. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2021 11:52
Sayın Müjdat Gezen bu kitabında 2018 yılında Halk Arenasında söylediği sözler nedeniyle yargılanmış ve beraat etmiştir. Kitabında yaşadığı zor günleri akıcı bir şekilde kaleme alınarak edebiyat dünyasına kazandırılmıştır.
2024 17. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2024 19:00
Gün içinde bitirdim hemen. Zaten sayfa sayısı az ve çoğu yerde metin de azdı. Müjdat Gezen, Metin Akpınar ile birlikte soruşturma açıldığı dönem hakkında yazmak istemiş. Başlangıçta bu sürecin nasıl başladığını anlatmış kendi üslubunda. Arada sevdiği şiirleri koymuş, siyasi hicivlerine yer vermiş. Sonlarına doğru da soruşturma sürecinden bahsediyor. Hatırlarsınız gazetelerde de boy boy haberleri olmuştu o zaman. Son kısımda mahkeme kararları, adliyeye verilen dilekçeler, olayın basında duyurulma şekli ve son birkaç sayfa fotoğraf. İkisi de çok kıymetli insanlar. Denebilecek çok fazla şey yok.
Siyaset
Puan vermedi·176 syf.·
2021 111. kitabı
·176 syf.·
2020 8. kitabı
Bazı kitaplar bir yıldır bekliyor kütüphanemde.. o kitaplardan biriydi “ Haddini Bil” Hafızaları tazelemek, unutmamak gerekir, şimdi okumuş olmak iyi geldi! Anılar, tarihi belgeler, yaşanmışlıklar, biyografiler ile ilgili kitapları severim.. çünkü gerçektirler ve gerçekler asla değiştirilemez, gizlenemez, çarpıtılamaz ve saklanamaz.. onlar yaşanmışlıklardır. (Gerçekleri seviyorum!) “Haddini Bil” de böyle bir kitap Müjdat Gezen’in tabiri ile “kitapçık” Yüzyıl geçse de bu kitapçık bu günün tarihine ışık tutacak. Kitaplardan çok şey öğreniyoruz. Bu kitap da nesillere çok şey öğretecek tarihi belge niteliği taşıyor. Üstada saygılarımla...
2023 8. kitabı
Yazar ki ben kitapları olduğundan habersizdim..Sinemacı, tiyatrocu, komedyen ve siyasetle de ilgili bir kişilik olarak bilirdim.Bu küçücük kitapta başından geçen yargılamayı eldeki verileriyle anlatmış..
2019 15. kitabı
Haddini Bil ! Tiyatro sanatçısı Müjdat Gezen ,58 yıllık arkadaşı Metin Akpınar,Halk TV'de yayınlanan Halk Arenası programında söyledikleri sözler nedeniyle 24 Aralık 2018’de gözaltına alınıp ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılmalarının ardından yaşadıkları süreci kitaplaştırmış.🤔 Bence iyide yapmış @mujdat_gezen sen insan biriktirmeye devam et ️#haddinibil #müjdatgezen #kırmızıkedikitabevi #kırmızıkedi #metinakpınar #metinakpınaryalnızdeğildir #müjdatgezenyalnızdeğildir #naftalinbozulmuşsa #gülegüledünyabenburdakalıyorum #tanıdıklarım #kakitap #hayallervekitaplar #iyileştirenkitaplar
2019 54. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2019 16:05
Kitabın adı:Haddini Bil Yazarın adı:Müjdat Gezen(Gözen) Okuyanın adı:Nezaket Topal İLKE İlkelerin olacak Seni satın alamayacaklar Aptalların uydurduğu Atasözlerine inanmayacaksın "Paranı satın alamayacağı şey yoktu" "Herkesin fiyatı vardır" Gibi sözlere kanmayacaksı Onurunla kimliğinle ve Bejyninle akıllı yaşayacaksın Üreteceksim,sevecekson,sevileceksin İnançlarının arkadında duracaksın Sevgilerin karşılıksız, Yardımlarn gizli olacak, Seni attan,ottan ayıran Özelliğin farkına varacaksın Çünkü sen insansı Ve bunu yakaladığın gün Bembeyaz yaşayacaksın MÜJDAT GEZEN

Müjdat GezenYazar · 40 kitap
Müjdat Gezen ya da doğum adıyla Halit Müjdat Gözen (d. 29 Ekim 1943, Fatih); Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, şair, eğitmen. Müjdat Gezen Sanat Merkezini kurmuştur. Kasım 2007'den beri UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi'dir. 29 Ekim 1943 tarihinde İstanbul Fatih'te doğdu. Sahneye ilk kez 1953 yılında Hırka-i Şerif İlköğretim Okulunda ilk piyesinde çıktı. Aynı yıl Doğan Kardeş çocuk dergisinde şiirleri yayımlandı. Yine bu yıllarda İstanbul Radyosu Çocuk Kulübü'nde mikrofonla tanıştı. 1956-57 yıllarında çeşitli amatör tiyatro topluluklarında rol aldı ve 1960 yılında İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda profesyonel oldu. Aynı yıl Vefa Lisesini bitirdi. 1961 yılında İstanbul Belediyesi Konservatuvarları Tiyatro Bölümüne girdi. 1962 yılında ilk filmini çevirdi. Gezen, 1963 yılında ilk özel tiyatro çalışmasını yaptı. Münir Özkul ve Muammer Karaca Tiyatroları'na girdi. 1963-64 yıllarında sanat dergilerinde şiirleri çıktı. 1964-1966 yılları arasında askerlik yaptı ve oyun yazma denemelerinde bulundu. 1966 yılında Ulvi Uraz Tiyatrosu'na girdi. 1967 yılında arkadaşlarıyla birlikte Halk Oyuncuları'nı kurdu. 1968 yılında ilk kez kendi özel tiyatrosunu açtı ve aynı sezon İstanbul Tiyatrosu'nda çalıştı. 1970 yılında sahne çalışmaları, film çalışmalarında ve aynı zamanda TV çalışmalarında bulundu. Aynı yıl "Elif" adlı kızı dünyaya geldi. Gazete ve dergilerde yazdı. 1975 yılında ilk kitabı yayımlandı. 1999 yılı itibarıyla 28 yayımlanmış kitabı vardır. Ayrıca, ilkokul Türkçe kitaplarında yazıları mevcuttur. 1982 yılında bir yayınevi kurdu. Yine aynı yıl İstanbul Belediye Konservatuvarı ve sonradan İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarında Türk Tiyatrosu öğretmenliği yaptı. Aynı yıl, yazar arkadaşı Kandemir Konduk'la birlikte Güldürü Üretim Merkezi'ni kurdu ve büyük gazetelerde mizah sayfası yönetti. 1983'te Çizgilerle Nazım Hikmet adlı kitabı nedeniyle kitabın karikatüristi Savaş Dinçel ile birlikte tutuklandı ve Sağmalcılar Cezaevi'ne gönderildi. 1991 yılında MSM'yi kurdu. 1992 yılında "MSM Ormanı"nı kurdu. 1995 yılında Hamlet Efendi adlı oyunu ödül aldı ve Devlet Tiyatroları'nda oynandı. 1996-1998 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde yazdı. 1997'de Devlet Tiyatroları'nda oyun yönetti. Aynı yıl Babam adlı oyunla ödül aldı. 1998 yılında ilk kez adını taşıyan tiyatrosunu kurdu. Yüz civarında filmde, elli civarında oyunda, binden fazla radyo ve TV skecinde rol aldı, bunların bir bölümünü yazdı ve yönetti. İsmail Hakkı Dümbüllü'ün nesilden nesile devredilen fesini; Münir Özkul'dan devralmış ve 2017'de Şevket Çoruh'a devretmiştir. Müjdat Gezen aynı zamanda şairdir. 74 adet şiirden oluşan "Şiirim Geldi Bırakın Beni" isimli bir albümü vardır. Albümde kendisiyle birlikte Savaş Dinçel, Mustafa Alabora, Perran Kutman, Ali Poyrazoğlu, Rutkay Aziz, Sunay Akın gibi isimler yer almıştır.