Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hadis, Usul ve Hayat

Huriye Martı

Hadis, Usul ve Hayat Sözleri ve Alıntıları

Hadis, Usul ve Hayat sözleri ve alıntılarını, Hadis, Usul ve Hayat kitap alıntılarını, Hadis, Usul ve Hayat en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sahabenin Hadis Yazımına Karşı Tutumu
Belki Hz. Peygamber'in hayatta oluşu, Kur'an'ı geride bırakan bir zihniyetin oluşumuna onun bizzat engel olacağına dair ashaba güven verdiğinden, hadisleri yazmakta tereddüt etmemişlerdir. Ancak bu güven kaynağının aralarından ayrılması - her geçen gün artan yeni Müslüman sayısı ve farklı kültürlerin etkileşimi de düşünüldüğünde - ashabı ilk anda güçlü bir savunma refleksi içine itmiş olmalıdır. Rivayetler incelendiğinde, ilk yıllarda Hadis yazımı konusunda dile getirilen yasaklama ifadelerinin, topluma hakim olundukça, Kur'an cem edilip Kuran bilinci pekiştikçe ve yazının vazgeçilmezliği kabullenildikçe yumuşadığını gözlemek mümkündür.
Sayfa 83
Peygamber Sonrası Hadisin Toplumdaki Yeri
Artık Hadis, peygamber sözü olma vasfının yanı sıra, sübutunun araştırılması icap eden bir bilgi cümlesi karakterine bürünmüştür.
Sayfa 8
Reklam
Hadisi Hayata Aktarma Zorunluluğu
Yıllar ilerledikçe, hem yaşadığı toplumun gerçeklerini bilen hem de nebevi söze ve tarza aşina olan, dolayısıyla hadise hayat alanı açan bir sahih Müslüman imgesi oluşmuştur. Dolayısıyla bundan sonra usul öncesi dönemde görülmemiş biçimde, hem hadisin hem de Müslümanın sahihinin aranmaya başlandığını söylemek mümkündür.
Sayfa 8
Hadisin Anlaşılması için Bağlam İhtiyacı
Sahabenin ihtiyaç halinde olaydan sadece bir kısmını anlatması, özellikle de hüküm içeren nebevi sözü nakletmekle yetinmesi, o gün için mesajda kopukluğa neden olmasa da sonraki dönemlerde anlama sorunlarına yol açmıştır. Sahabe döneminde bir hadisin bağlamı, o sırada yaşayan pek çok kimse tarafından bilinmektedir. Oysa yıllar ilerledikçe hadisin vürud sebeplerini öğrenme ihtiyacı artmıştır. Dolayısıyla sosyal olayların, hem sahabenin Hadis rivayetini hem de rivayetin ileride aktarılma, hatta tedvin ve tasnif süreçlerinde kitaplara girme şeklini doğrudan etkilediği söylenebilir.
Sayfa 63
Hadisin Yazılması ve Anlaşılması
İlk muhatabın yaşadığı çeşitli durum ve sorunlara cevap niteliğinde hayatın içinde canlı bir biçimde var olan hadisler, sonraki muhataplar için bağlamlarını yitirmiş ve anlam boşlukları barındıran metinler haline gelmiştir. Yazılı Hadis metinlerinin arkasında aslında ya jest, mimik, ses tonu, söz edası ve ruh hali barındıran bir hitap vardır ya da bir diyalog mevcuttur. Oysa yazı, bunların ikisini de olduğu gibi aktarmaktan acizdir. Bu sebeple, her geçen gün hadislerin açıklamasına ve yenilenen hayatla bağının yeniden kurulmasına duyulan ihtiyaç artmıştır.
Sayfa 103