Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hadis Usulü

Ahmet Yücel

Hadis Usulü Gönderileri

Hadis Usulü kitaplarını, Hadis Usulü sözleri ve alıntılarını, Hadis Usulü yazarlarını, Hadis Usulü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tarih uşülcüsü Zâkir Kâdiri Ugan: "Rivayet ilmi, hiçbir dinde İslâmiyetteki şekliyle ilmi usullere göre işlenmemiş ve tekâmül etmemiştir. Müslümanlar iki-üç asır zarfında rivayeti bir ilim halinde tedvin etmişler ve bu babta mükemmel bir edebiyat vücuda getirmişlerdir. Müslümanların bu konudaki gayretleri ve çalışmaları, bu ilimle iştigal eden şark ve garb ulemasını hayretlere garketmektedir. Yalnız bu konuda tedvin edilmiş eserler yüzlerce cilde ulaşmaktadır."
Sayfa 146
Yaşlanmadan önce gerekli bilgileri öğreniniz -Hz.Ömer-
Sayfa 159Kitabı okudu
Reklam
Kelâm âlimlerinin de ifade ettiği üzere aydınlık bulunmadığı zaman gözlerin görmediği gibi peygamberin bulunmaması durumunda da aklî bilgiler insanları yüce amaçlara ulaştıramaz.
"Hatadan kurtulan olmamıştır."
Sayfa 122 - Hatib,el-Kifaye,s.111,149.Kitabı okudu
Fakîhlere Göre
Sünnet, farz ve vacip olmaksızın Hz. Peygamber'den nakledilen her türlü hükümdür.
Reklam
Fıkıh Usulü Âlimlerine Göre
Sünnet, Hz. Peygamber'den Kur'an dışında nakledilen ve şer'î hükme delil olabilecek söz, fiil ve takrirlerdir.
Hadis Alimlerine Göre
Sünnet, peygamberliğinden önce veya sonra Hz. Peygamber'den söz, fiil, takrir, fiziki ve ahlâkî vasıf olarak nakledilen her şeydir.
"Seyahat edin sıhhat bulursunuz."
Sayfa 248 - Ahmed b. Hanbel, 2, 380.Kitabı okudu
Hadis ilimleri anlamına gelen "ulûmu'l-hadis" ise ilk dönemlerden itibaren "hadisle ilgili bilinmesi gereken bilgiler", başka bir ifadeyle hadis usulü anlamında kullanılmıştır.
Sayfa 233Kitabı okudu
Reklam
Karîneli hadislerin kesin bilgi ifade ettiğini ileri sürenler bulunmakla birlikte başta Nevevî olmak üzere diğer âlimler karîneli de olsa haber-i vahid'in zan ifade edeceği görüşündedir.
Sayfa 179Kitabı okudu
"İnsan, mal sevgisine aşırı derecede düşkündür."
El-adiyat 100/8Kitabı okudu
Zayıf Hadislerle Amel
Zayıf hadislerle amel konusunda alimler arasında ihtilaf bulunmaktadır. Yahya b. Main, İmam Müslim gibi bazı alimler zayıf hadislerle hiçbir konuda amel edilemeyeceği görüşünü benimsemişlerdir. Aynı görüşü benimseyen Subhi Salih de zayıf hadislerin zan ifade ettikleri için fezail konularında da delil olamayacağını söylemiştir. Ona göre amellerin fazileti konusunda zayıf hadisle amel edileceğine dair ileri sürülen şartlar da yeterli değildir. Üstelik fezail de ahkam gibi dinin esas prensiplerindendir. İbn Hacer gibi alimler ise zayıf hadisle amellerin faziletiyle ilgili konularda amel edebilmek için de üç şarta riayetin gerekli olduğu ifade etmişlerdir. Bunlar, hadisteki zayıflığın çok fazla olmaması, hadisin İslam dininin genel esaslarından birisine uygun olması ve amel ederken zayıf hadisle ihtiyaten amel edildiğinin bilinmesidir.
Vahiyden uzak kaldığı zamanlarda insan zaaflarının esiri olabilmekte, sahip olduğu mükemmelliğe rağmen taşıdığı zaaflar sebebiyle kötülük ve zulüm yapabilmektedir.
Sayfa 19
58 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.