Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Lafzın Hâmili Mananın Âmili

Hâfız Cilt 2

Komisyon

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
KUR’AN-I KERİM’DEKİ İBRETLİK ÖRNEKLER
“Hakikaten biz bu Kur’an’da insanlar için her türlü misali vermişizdir. Fakat insan tartışmaya çok düşkün olan bir varlıktır.”(Kehf, 18/54)
Sayfa 103 - DİBKitabı okuyor
Kalıcı Olan Salih Ameldir.
“Servet ve oğullar, dünya hayatının süsüdür; ölümsüz olan iyi işler ise Rabbinin nezdinde hem sevapça daha hayırlı, hem de ümit bağlamaya daha layıktır.”(Kehf, 18/46) Bilgi: Öldükten sonra dirilmeyi ve ahiret hayatını inkâr eden bazı Mekkeliler, çocukları ve mallarının çokluğuyla övünüyor, bunlara güveniyorlardı. Yüce Allah, bu ayette onların güven ve övünç kaynağı olan çocuk ve mallarının fani olduğunu bildirmektedir. Kalıcı olan ise Allah’a imandır, İslam’ın yapılmasını emrettiği ve hoş karşıladığı işlerdir; ahlakî değerlere uygun güzel davranışlardır.
Sayfa 102 - DİBKitabı okuyor
Reklam
EN DEĞERLİ VARLIK İNSAN
“Andolsun biz insanoğluna değer verdik; onları karada ve denizde taşıdık, kendilerine güzel güzel rızıklar verdik ve onları yarattıklarımızın çoğundan üstün kıldık.”(İsrâ, 17/70) Bilgi: İnsan, yaratılmışlar içerisinde en değerli varlıktır. Onun bu değeri; akıl, zekâ, temyiz, düşünme, yazma gibi melekelere ve diğer varlıklar üzerinde tasarruf yetkisine, ekonomik faaliyetlerde bulunma özelliğine, şehirler ve uygarlıklar kurma kabiliyetine sahip olmasıyla açıklanır. Bütün bunlar, Allah’ın bizi diğer varlıklardan üstün kıldığı anlamına gelmektedir. Bu da insanoğlunun, kendisine uyulup itaat edilen bir idareci, diğer varlıkların da insanın emrine verilmiş birer nimet olduğunu gösterir.
Sayfa 92 - DİBKitabı okuyor
HZ. MUSA ' NIN DUASI
قَالَ رَبِّ اشْرَحْ ل۪ي صَدْر۪يۙ ﴿٢٥وَيَسِّرْ ل۪ٓي اَمْر۪يۙ ﴿٢٦﴾ وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَان۪يۙ ﴿٢٧﴾يَفْقَهُوا قَوْل۪يۖ ﴿٢٨﴾ 25: Mûsâ şöyle yalvardı: “Rabbim! Göğsüme genişlik ver.” 26: “İşimi kolaylaştır.” 27: “Dilimin düğümünü çöz.” 28: “Ta ki, sözümü iyi anlasınlar.” BİLGİ : Ayetlerde Hz Musa'nın kendisine peygamberlik gibi ağır bir görevin verilmesinin ardından Rabbine olan niyazı dile getirilir. Sonraki ayetlerde ise bu duanın karşılık bulduğu; Yüce Allah'ın Hz.Musa'ya ilahi bir lütuf olarak gönül ferahlığı, iş kolaylığı, zihin açıklığı, ifade kabiliyeti ve kardeş desteği verdiği anlatılır. Bütün bunlar aslında Allah'ın dinini tebliğ eden herkes için geçerlidir. Ayetler her şart ve ortamda Allah'a olan güvenimizi bir an bile yitirmeden başarıya ulaşmak için çalışmak gerektiğine işaret etmektedir. MESAJ : 1. Allah kendisine samimi olarak güvenen kullarını hiçbir zaman yalnız ve yardımsız bırakmaz. 2. Allah rızasını kazanma yolunda karşımıza çıkan engeller azim, gayret ve dua ile aşılır. صدر:göğüs, kalp عقدة:Düğüm, dert
Sayfa 313Kitabı okudu
ALLAH İZİN VERMEDİKÇE HİÇBİR ŞEY OLMAZ.
وَلَا تَقُولَنَّ لِشَاىْءٍ اِنّٖى فَاعِلٌ ذٰلِكَ غَدًا۝ 18.23 - Hiçbir şey hakkında sakın "yarın şunu yapacağım" deme! اِلَّا اَنْ يَشَاءَ اللّٰهُ وَاذْكُرْ رَبَّكَ اِذَا نَسٖيتَ وَقُلْ عَسٰى اَنْ يَهْدِيَنِ رَبّٖى لِاَقْرَبَ مِنْ هٰذَا رَشَدًا۝ 18.24 - Ancak, "Allah dilerse yapacağım" de. Unuttuğun zaman Rabbini an ve "Umarım Rabbim beni, bundan daha doğru olana ulaştırır" de. BİLGİ : Hz. Peygamber'e sallallahu aleyhi ve sellem Ashab-ı Kehf hakkında soru sorulduğunda ertesi gün cevap vereceğini söylemiş ama 'inşallah' dememişti. Bu sebeple bir süre vahiy kesilmiş, yaklaşık 15 gün sonra vahiy geldiğinde ise Yüce Allah Hz. Peygamber'i bu ayetle uyarmıştır. Zira hiç kimse yarın ne yapacağını bilemez. KELİME DAĞARCIĞI : İnşallah : "Allah dilerse" anlamında, yapılacak her işin Allah'ın irade ve iznine bağlı olarak gerçekleşebileceğini belirtmek amacıyla işin öncesinde söylenmesi gereken söz.
Sayfa 295Kitabı okudu
İSRÂ VE MİRAC MUCİZESİ
“Bir gece, kendisine bazı âyetlerimizi gösterelim diye kulunu Mescid-i Harâm’dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allah eksikliklerden münezzehtir. O, gerçekten her şeyi işitmekte ve görmektedir.”(İsrâ, 17/1) Bilgi: Putperestlerin Müslümanlar üzerinde kurduğu baskılar, Peygamber ailesiyle az sayıdaki Müslümanlara karşı ekonomik ve sosyal bir boykota dönüşmüştü. Bu boykotun ardından Resûlullah (s.a.s), kısa aralıklarla eşi Hz. Hatice ile amcası Ebû Tâlib’i kaybetmişti. Acılı olayların ardından Allah Teâla, bir gece vakti Efendimizi mucizevî bir şekilde Burak adı verilen bir binekle Kudüs’e götürdü ve oradan da Refref adındaki başka bir araçla semaya yükseltti. “İsrâ ve mirac” adı verilen bu olaya müminler inandığı hâlde müşrikler onu inkâr etmişlerdir.
Sayfa 85 - DİBKitabı okuyor
Reklam
Müslüman kötülüğe kötülükle karşılık vermez.
وَاِذَا سَمِعُوا اللَّغْوَ اَعْرَضُوا عَنْهُ وَقَالُوا لَنَا اَعْمَالُنَا وَلَكُمْ اَعْمَالُكُمْ سَلَامٌ عَلَيْكُمْ لَا نَبْتَغِى الْجَاهِلٖينَ۝ Diyanet Meali: (Kasas suresi) 28.55 - Boş sözü işittikleri vakit ondan yüz çevirirler ve, "Bizim işlerimiz bize, sizin işleriniz de size. Selâm olsun size (bizden size zarar gelmez). Biz cahilleri istemeyiz" derler. BİLGİ : Müslüman, boş ve faydasız şeylerle vakit kaybetmez. Kendisine Söylenen kötü sözlere aynı şekilde karşılık vermez. Dahası, kötülüğe iyilikle karşılık vermeye çalışır. MESAJ: "Kişinin mâlâya'nî'yi (yararsız şeyleri) terk etmesi, Müslümanlığının güzel oluşundandır. (Tirmizî, Zühd, 11)
Sayfa 391Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.