Puan

8.510 üzerinden
14,6bin kişi
Puan vermedi·216 syf.··
2024 52. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 19 Aralık 2024 21:16
Shaekespeare ‘i birçok romanda ya konuyu etki edip alt yapı oluşturmuş halede ya da roman karakterlerinin dilinde görürüz Ben de Oğuz Atay’ın tehlikeli oyunlarına başladım ve Hamlet çıktı karşıma Hamlet ten tabiiki haberdarız fakat bu defa biraz daha içselleştirerek okudum Anlamaya çalıştım . 1600 yılında yazılmıştır. Hamlet Danimarka prensi; Babası ölünce hayalet olarak gelip beni amcan öldürdü intikamımı al der( bu arada amcası annesi ile evlenip kral olmuştur) Hamlet böyle iğreti hesaplarla dolu bu dünyada arada kalmış bir karakterdir. Dünya işleri nasıl da bayat, boş, yararsız der kitabın ilk bölümlerinde Hamlet bir belirsizlik içindedir. Bir hesaplaşma dönemindedir , fakat intikamını ertelemeye çalışıyor, sağlam kanıta ihtiyacım var bahanesine sarılıyor. Yalnız olduğu zamanlar daha yüreksiz ve kendini suçlar nitelikte. Hamlet’in tam ne istediği şüphelerle dolu bir anlatımla sürer. Hamlet sorar , hayatta olmak mı, olmamak mı hangisi daha asilce? İngiliz edebiyatının en etkileyici trajedilerinden olarak yerini almış Ünü günümüzde de artarak devam etmekte.
1000Kitap
HamletWilliam Shakespeare · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202058,6bin okunma
10/10
·216 syf.··
Beğendi
·
2022 27. kitabı
·
26 saatte okudu
·
Okunma: 01 Mayıs 2022 23:17
Kral olan babasının ölümünden hemen sonra kraliçe olan annesinin, amcası ile evlenmesine katlanamayan prens Hamlet babasının hayaletinin söyledikleri üzerine bu ölümün amcası tarafından işlenmiş bir cinayet olduğunu anlar. Bunun öcünü almak için planlar yapar. Bir taraftan da amcası Hamlet'in canına kıymak için planlar yapmaktadır ancak ilahi adalet ile kendi kazdıkları kuyuya düşerler. Hamlet de ölür ama öcünü almıştır :) Shakespeare'in okuduğum üçüncü kitabı idi. Onun eserlerinin bu kadar keyif vereceğini hiç düşünmüyordum ama hepsini de keyifle okudum. Size de tavsiye ediyorum :)
HamletWilliam Shakespeare · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202058,6bin okunma
“Yeterince kitabın var” diyenlere cevabımız hazır.
8/10
·216 syf.··
2021 27. kitabı
·
8 günde okudu
·
Okunma: 14 Şubat 2021 15:56
Başından sonuna kadar güzel bir akışta giden, seneler öncesinden gelen eski bir hikaye olmasına rağmen hala güncel bir hikaye. Kitabın yazım şekli tiyatro oyunu olarak tasarlanmış. Diyaloglar dışında herhangi bir anlatım yok, sadece satır aralarına giriliyor yönlendirme amaçlı. Bu yönüyle de akıcı bir şekilde bir çırpıda okunuyor. Günümüz koşullarında zorlama bir hikaye gibi gelebilir belki, özellikle de finali. Yine de okunması gereken güzel bir eser.
HamletWilliam Shakespeare · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202058,6bin okunma
Hamlet
10/10
·216 syf.··
Beğendi
·
2022 49. kitabı
·
6 günde okudu
·
Okunma: 08 Ekim 2022 00:00
Kral olan abisini öldürüp ülkenin başına geçen ve onun karısıyla evlenen bir amca… Babasının ölümü üzerine annesinin evliliğiyle sarsılan, gerçekleri öğrenen ve intikam ateşiyle yanan Hamlet… Shakespeare’in “Hamlet” oyununu ne zaman kaleme aldığına ve oyunun ilk ne zaman oynandığına dair kesin bir bilgi yoktur. Hatta Shakespeare’in yaşayıp yaşamadığına dair tartışmalar da söz konusudur. Araştırmalara göre eserin 1598 ile 1602 yılları arasında yazıldığı tahmin edilmektedir. O günden itibaren de her sene milyonların izlediği bir oyun olmuştur. Yine araştırmalara göre Danimarka tarihine ait “Amleth” adlı halk hikâyesinin konusu Shakespeare’e ilham kaynağı olduğu yönündedir. Ayrıca 1596 yılında oğlu Hamnet’in ölümü üzerine de eserini kaleme aldığı düşünülmektedir. Shakespeare ve Hamlet üzerine yazılmış araştırmalardan birçok bilgiye ulaşacağımız kesin. Bu bilgilerin yanında değinmek istediğim eserin hangi duygular, düşünceler üzerine kurulu olduğu aslında. Eser; ihanet, yalan, taht hırsı, aşk, güven, kötülük, öfke, ahlak, ensest ilişki üzerine kurulmuştur. En çok intikam duygusunu hissettirirken en az da aşk duygusunu hissettiriyor. Bireyden devlete ahlaki yozlaşmayı da gözler önüne seriyor. Ayrıca saf, masum bir insanın nasıl kötüleştiğine tanık ediyor. Eseri bu kadar uzun yazmamın sebeplerinden biri ise dün izlediğim “Hamlet” oyunu. Okuduğum her satırın duygusunu üç saat boyunca yaşatan muhteşem oyunculara binlerce alkış. Önce yazılan, sonra oynanan ve daha sonra da filme, baleye, çizgi filme uyarlanan eser için Shakespeare’e bir kez daha Ayrıca Disney’in “Aslan Kral” çizgi filminin de “Hamlet”in bir uyarlaması olduğunu belirteyim. Son olarak “Hamlet”i mutlaka okuyun, izleyin. İyi okumalar ve iyi seyirler… William Shakespeare Hamlet
Edebiyat
HamletWilliam Shakespeare · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202058,6bin okunma
Puan vermedi·216 syf.··
2022 2. kitabı
·
11 günde okudu
·
Okunma: 24 Temmuz 2022 19:43
Her ne kadar devrik cümleleri garipseyerek okumuş olsam da okuduğum ilk tiyatro eseri olması münasebetiyle gayet beğendim. Sürükleyici ve bir çırpıda okunası. İhaneti ve ardından gelen ölümü, türlü entrikaları ve dahası akıllıca/delice alınmış bir intikamı içeren trajik bir drama olduğu halde neşeli bir vaziyette tamamlamış olmamı açıklayamıyorum. Kitabın asıl isminin Hamlet'in trajik hikâyesi olduğunu ve ayrıca satır aralarında bol bol öğretilerinin olduğunu belirtmekte fayda var.
HamletWilliam Shakespeare · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202058,6bin okunma