2024 52. kitabı
Okunma: 19 Aralık 2024 21:16
Shaekespeare ‘i birçok romanda ya konuyu etki edip alt yapı oluşturmuş halede ya da roman karakterlerinin dilinde görürüz Ben de Oğuz Atay’ın tehlikeli oyunlarına başladım ve Hamlet çıktı karşıma Hamlet ten tabiiki haberdarız fakat bu defa biraz daha içselleştirerek okudum Anlamaya çalıştım . 1600 yılında yazılmıştır. Hamlet Danimarka prensi; Babası ölünce hayalet olarak gelip beni amcan öldürdü intikamımı al der( bu arada amcası annesi ile evlenip kral olmuştur) Hamlet böyle iğreti hesaplarla dolu bu dünyada arada kalmış bir karakterdir. Dünya işleri nasıl da bayat, boş, yararsız der kitabın ilk bölümlerinde Hamlet bir belirsizlik içindedir. Bir hesaplaşma dönemindedir , fakat intikamını ertelemeye çalışıyor, sağlam kanıta ihtiyacım var bahanesine sarılıyor. Yalnız olduğu zamanlar daha yüreksiz ve kendini suçlar nitelikte. Hamlet’in tam ne istediği şüphelerle dolu bir anlatımla sürer. Hamlet sorar , hayatta olmak mı, olmamak mı hangisi daha asilce? İngiliz edebiyatının en etkileyici trajedilerinden olarak yerini almış Ünü günümüzde de artarak devam etmekte.
2022 27. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2022 23:17
Kral olan babasının ölümünden hemen sonra kraliçe olan annesinin, amcası ile evlenmesine katlanamayan prens Hamlet babasının hayaletinin söyledikleri üzerine bu ölümün amcası tarafından işlenmiş bir cinayet olduğunu anlar. Bunun öcünü almak için planlar yapar. Bir taraftan da amcası Hamlet'in canına kıymak için planlar yapmaktadır ancak ilahi adalet ile kendi kazdıkları kuyuya düşerler. Hamlet de ölür ama öcünü almıştır :) Shakespeare'in okuduğum üçüncü kitabı idi. Onun eserlerinin bu kadar keyif vereceğini hiç düşünmüyordum ama hepsini de keyifle okudum. Size de tavsiye ediyorum :)
2021 27. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2021 15:56
Başından sonuna kadar güzel bir akışta giden, seneler öncesinden gelen eski bir hikaye olmasına rağmen hala güncel bir hikaye. Kitabın yazım şekli tiyatro oyunu olarak tasarlanmış. Diyaloglar dışında herhangi bir anlatım yok, sadece satır aralarına giriliyor yönlendirme amaçlı. Bu yönüyle de akıcı bir şekilde bir çırpıda okunuyor. Günümüz koşullarında zorlama bir hikaye gibi gelebilir belki, özellikle de finali. Yine de okunması gereken güzel bir eser.
Hamlet
2022 49. kitabı
Okunma: 08 Ekim 2022 00:00
Kral olan abisini öldürüp ülkenin başına geçen ve onun karısıyla evlenen bir amca… Babasının ölümü üzerine annesinin evliliğiyle sarsılan, gerçekleri öğrenen ve intikam ateşiyle yanan Hamlet…
2022 2. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2022 19:43
Her ne kadar devrik cümleleri garipseyerek okumuş olsam da okuduğum ilk tiyatro eseri olması münasebetiyle gayet beğendim. Sürükleyici ve bir çırpıda okunası. İhaneti ve ardından gelen ölümü, türlü entrikaları ve dahası akıllıca/delice alınmış bir intikamı içeren trajik bir drama olduğu halde neşeli bir vaziyette tamamlamış olmamı açıklayamıyorum. Kitabın asıl isminin Hamlet'in trajik hikâyesi olduğunu ve ayrıca satır aralarında bol bol öğretilerinin olduğunu belirtmekte fayda var.
2025 27. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2025 12:21
Meşhur tiyatro oyunu sebebi ile merak ettiğim bir kitap idi. Kitabı okumadan oyununa gitmek istemedim. Kitabı okumak da tiyatro havasında ve keyifli. İlgisi olan okurlara tavsiye edilir.
2024 12. kitabı
Okunma: 06 Mart 2024 00:00
Okunduktan sonra kesinlikle tiyatrosuna gidilmeli. Özet: Prens hamların babasını amcası öldürmüştür ve Hamletin annesiyle evlenmiştir. Taç artık Hamletin amcasının. Günün birinde Hamletin babasının hayaleti Hamleti görmeye gelir ve olanları anlatır. Hamlet intikam ister.
HamletWilliam Shakespeare · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202058,3bin okunma
Hamlet - William SHAKESPEARE (Bu bir kamu spotudur!)
2022 12. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2022 08:51
Shakespeare okumayın! Evet, doğru duydunuz. Shakespeare okumak size ve yakın çevrenize ciddi zararlar verebilir!
Tiyatro
HamletWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202358,3bin okunma
Bir Ayna Bize Kendimizi Ne Kadar Gösterir?
Puan vermedi·180 syf.·
2026 14. kitabı
Ah… Ne okudum ben böyle. Ve ne kadar geç kalmışım. Bu hayatta bana “En çok neyi seversin?” diye sorsalar, hiç düşünmeden cevap verirdim:
Hamlet kompleksi
2022 103. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2022 21:39
HamletHamlet, William ShakespeareWilliam Shakespeare in en uzun tiyatrosudur. 29.551 kelimeden oluşur. Bu trajedi belki de dünyadaki en popüler trajedidir. İntikam konusuyla ilgili yazılan en önemli eserlerden de aynı zamanda biridir.

William ShakespeareYazar · 128 kitap
İngiliz şair, oyun yazarı ve oyuncu. Çoklukla İngilizce dilinin en büyük yazarı ve dünyanın en iyi dram oyun yazarı olarak anılır. İngiltere'nin ulusal şairi ve "Avon'un Ozanı" olarak da bilinir. Günümüze ulaşan eserleri, bazı ortaklaşa yazılanlarla birlikte 38 oyun, 154 sone, iki uzun öykü şiir ve birkaç diğer kaynağı belirsiz şiirlerden oluşur. Oyunları bütün büyük dillere çevrildi ve diğer bütün oyun yazarlarından daha çok sergilendi. Shakespeare, Stratford-upon-Avon'da doğdu ve büyüdü. 18 yaşında, Anne Hathaway ile evlendi ve üç çocuğu oldu: Susanna, ikizler Hamnet ve Judith. 1585 ile 1592 arası, Londra'da bir aktör, yazar ve Lord Chamberlain's Men (sonraki adı King's Men) adında bir tiyatro şirketinin sahibi olarak başarılı bir kariyere başladı. Ölmeden 3 yıl önce 1613'te, 49 yaşındayken Stratford'da emekli olarak görüldü. Shakespeare'in kişisel yaşamına dair bazı kayıtlar günümüze ulaşmıştır. Fiziksel görünüşü, cinsel yönelimi, dini inançları, ve başkaları tarafından yazılıp ona atfedilen eserler olup olmadığı hakkında önemli tahminler yürütülmüştür. Shakespeare, bilinen eserlerinin çoğunu 1589 ile 1613 yıllarında üretti. İlk oyunları çoğunlukla komedi ve tarihîydi, bu türlerle 16. yüzyıl sonunda kültür ve sanatın zirvesine yükseldi. Daha sonra 1608'e kadar trajedilere yöneldi, İngilizce'nin en iyi ürünlerinden bazıları kabul edilen Hamlet, Kral Lear, Othello, ve Macbeth'i bu dönemde yazdı. Son aşamasında, dram olarak da bilinen trajikomedilerini yazdı, ve diğer oyun yazarlarıyla iş birliği yaptı. Oyunlarının birçoğu hayatı boyunca değişik kalitede ve doğrulukta basında yayımlandı. 1623'te, Shakespeare'in iki arkadaşı ve aktör dostu John Heminges ve Henry Condell, şimdi Shakespeare'in olduğu bilinen iki eser dışındaki tüm dramatik eserlerini içeren bir derleme baskıyı, Birinci Folyo'yu yayımladı. Önsözü Ben Jonson'ın bir şiiriydi, şiirde ileri görüşle Shakespeare için "bir döneme değil, tüm zamanlara ait" şeklinde bahsedilmiştir. Shakespeare yaşadığı zamanda saygın bir şair ve oyun yazarıydı, ama ünü 19. yüzyıla kadar günümüzdeki yüksekliğine erişmedi. Özellikle romantikler, Shakespeare'in dehasını çok beğenmiş ve Victoria döneminde yaşayanlar Shakespeare'e George Bernard Shaw'ın "bardolatry" (Shakespeare hayranlığı) olarak tabir ettiği bir hürmetle tapmışlardır. 20. yüzyılda, eserleri bilim ve tiyatrodaki yeni akımlar tarafından defalarca benimsendi ve yeniden keşfedildi. Oyunları bugün popülerliğini büyük ölçüde sürdürmektedir ve sürekli olarak incelenmekte, sergilenmekte ve tüm dünyada farklı kültürel ve politik bağlamlarda yeniden yorumlanmaktadır. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/William_Sh...