Elbette mümkündür, sonuçta büyük büyük insanlar söylüyor bunu. Gerçekten de bu dünya başka bir gezegenin cehennemi olabilir. Gerçekten de cehennem bomboştur belki, bütün şeytanlar burdadır. Hatta hepimizi bir diğerinin cehennemi olabiliriz. Hepsi mümkün.
Kopacak diye bekliyoruz, koptu kopacak. Büyük bir ihtimalle de inceldiği yerden kopacak. Zaten başımıza ne geldiyse incelikler yüzünden.
Ama belki de biz dünya sakinleri olarak zaten kopmakta olan bir kıyameti yaşıyoruz sonsuz bir şimdi içinde. Her anımız kıyametin bir evresi belki de.
Belki de Har içindeyiz.
Henüz ergenliğinin başlarında bir lise öğrencisiyken tanışmıştım Murat Uyurkulak'ın Tol'u ile. Anlatısını, dilini, tarzını sıradışı bulmuş, kitabının anlattıklarını tam idrak edemesem de hayranlıkla okumuştum.
Har'da ise damağımda kalan o tadı bulurum umudundaydım ki, kesinlikle çok daha fazlası var.
Din ve milliyetçilik kavramlarını, hem de hayalgücü ve neredeyse fantastik, yerine göre ilâhi öğelerle bu kadar muazzam, kırmadan dökmeden eleştirebilmek meziyetine sahip muazzam bir yazar Murat Uyurkulak.
Palaskalılar ile Xırbolar'ın birlikte kardeşçe yaşayabildikleri bir Netamiye özlemiyle...
Arkadaşlarımın methiyeler düzdüğü ve beni okumaya teşvik ettikleri Murat Uyurkulak'ın hayran kaldığım bir kitabı daha... Tol kitabında üslup başkaydı ama bu kitapta daha ince bir mizah ve farklı bir tat var. Altı çizilecek ve akla yazılacak birçok söz ile karşılaştım. Muhteşem bir kitap deyip beklentinizi artırmak istemiyorum.Çekinmeden tavsiye edeceğim kitabı okuyup, kendiniz tecrübe etmelisiniz.
İlginç benzetmeler,kurgu alışılmadık ve cüretkar...Başka bir kitabına başlayacağım.Yazarın dili hakkında kesin bir karar vermek için şart.Keyifle okudum
Gerçekten de bir kıyamet romanı har. Meleklerin ağzından olan konuşmalar ,iyi kötü kavramlarının sorgulanışı üzerine yazılmış metaforlar , değişik ve her zaman rastlayamayacağımız bir üslup mevcut kitapta. Kesinlikle şans verilmeli.