Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Haremden Kaçan Şehrazat

Fatima Mernissi (Fetna Ayt Sabbah)

Haremden Kaçan Şehrazat Gönderileri

Haremden Kaçan Şehrazat kitaplarını, Haremden Kaçan Şehrazat sözleri ve alıntılarını, Haremden Kaçan Şehrazat yazarlarını, Haremden Kaçan Şehrazat yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Spot ışıklarını kız çocuğuna çevirip onu güzellik ideali olarak göstererek, olgun kadını görünmezliğe mahkum ediyor. Çağımızın Batılı erkeği, aslında Immanuel Kant'ın 19 . yüzyıldan kalma teorilerini dayatıyor: kadın güzel olmak için, çocuksu ve aptal görünmek zorundadır. Kadın olgun ve iddialı görünürse, ya da kalçalarının genişlemesine aldırmazsa, çirkinliğe mahküm ediliyor. Böylece Avrupa hareminin duvarları genç güzelliği, çirkin olgunluktan ayırıyor.Bence Batı'nın bu yaklaşımları Müslümanlarınkinden çok daha tehlikeli ve kurnazca; çünkü burada kadınlara karşı kullanılan silah zamandır. Zaman, yer kavramından daha belirsiz, daha durağandır.
Sayfa 176Kitabı okudu
182 syf.
·
Puan vermedi
·
22 saatte okudu
"Bana Harem´i anlat, sana kim olduğunu söyleyeyim... Ne kadar dikkat çeken bır sesleniş kıtaba
Haremden Kaçan Şehrazat
Haremden Kaçan Şehrazat
Başlarken Nerede yaşarlarsa yaşasınlar, erkekler Harem üzerine düş kuruyorlar: her birinin fantezisinde en gizli duygulara yer veren kişisel bir ´Harem´ var. "Faslı feminist bir yazar
Fatima Mernissi (Fetna Ayt Sabbah)
Fatima Mernissi (Fetna Ayt Sabbah)
. Batı iveDoğu toplumlarında kadının
Haremden Kaçan Şehrazat
Haremden Kaçan ŞehrazatFatima Mernissi (Fetna Ayt Sabbah) · Alfa Basım Yayım Dağıtım · 200114 okunma
Reklam
Bir kadın kanatlarını kullanmaya karar verdiğinde, büyük tehlikeler onu bekliyor demektir."Kadınların kanatları olduğuna inanmakla kalmazdı. Onları kullanmazlarsa kötü olacağına emindi."
“Erkekler kadınlara bakar. Kadınlarsa, kendilerine bakıldığı şekliyle seyrederler kendilerini.”
Sayfa 154
“Fikrin muhafazakar bir erkeği rahatsız ediyorsa ona dört elle sarıl,” dedim kendi kendime “Bu fikir büyük olasılıkla önemli keşiflerin önünü açacaktır.”
Sayfa 168Kitabı okudu
Ne de olsa bu, kadınlara karşı adaletsizliğin hâlâ kutsal yasa adı altında gizlendiği “Doğu”dur.
Sayfa 120Kitabı okudu
Reklam
Muhafazakar, erkek seçkinlerin bunu bilmeyişlerine öyle seviniyorum ki. Profesör Benkiki'nin kırk iki bedeni bilmeyişine seviniyorum. Köktendincilerin ka­dınları örtünmekten başka, bir de altı bedene girmeye zorladık­larını bir düşünsenize! Size uygun etek bulamıyorsunuz diye, nasıl inandırıcı, poli­tik bir gösteri düzenleyip sokaklarda insan haklarımız ihlal edi­liyor diye bağırabilirsiniz ki?
Varlığı, onu seyredenin gözüne bağlı olan, hareketsiz bir obje konumuna mahkum edilmek, çağımızın eğitimli, Batılı kadınını bir harem kölesine çeviriyor.
Kadınları, başkaları, erkek egemenliği tarafından görülen ve algılanan sem­bolik obje statüsüne mahküm etmek... onların kendilerini sü­rekli olarak fiziksel açıdan zayıf hissetmelerine neden olur... Hoş, alımlı ve etkili olabilmek için durmadan çabalamak zorun­dadırlar."
Rejim yapma, kadın tarihindeki en etkili politik­ yatıştırıcıdır; sakin delilerden oluşan bir nüfusa söz dinletmek kolaydır." Wolfun iddiasına göre, araştırmalar "kadınların çoğunun çok iyi bildiği bir şeyi -kilo kaygısının 'özgüvende ve saygınlık duygusunda gerçek bir tahribat'a neden olduğunu ve... uzun süreli, periyodik kalori kısıtlaması'nın 'hareketsizlik, sıkıntı ve duygusallık'ın hakim olduğu, bambaşka bir kişilikle sonuçlandığını- doğrulamaktadır."
Reklam
Beni yiyecekten yoksun bırakmak, düşünme yetilerimi felce uğratmanın kesin­likle en iyi yolu.
Batı erkeği, ışık­ları erginleşmemiş kadına çevirerek, daha yaşlı ve olgun kadının üzerini örtüyor, onu çirkinlik örtüleriyle sarıp sarmalıyor. Bu fi­kir benim tüylerimi diken diken ediyor; çünkü bu fikir bu gö­rünmez haremi doğrudan kadının cildine damgalıyor.
Naomi Wolfun söylediği gibi, erkekler akıl almaz miktarda fetişe benzeyen mo­da eşyası üretti: "Bilinçsiz kaygılardan kazanılan sermayeyle güç­lü endüstri kolları yılda 33 milyar dolar kazanan diyet endüstri­si, 20 milyar dolarlık kozmetik endüstrisi,. 300 milyon dolarlık estetik cerrahi ve 7 milyon dolarlık pornografi endüstrisi- orta­ya çıktı; bunlar yeri geldikçe kitle kültüründeki etkilerinden yararlanarak, bu büyüyen ekonomik spiralde halüsinasyonları kullanabiliyor, bunları körükleyerek harekete geçirebiliyor.
Do­ğu'da kadınlara karşı kullanılan silah insan arasına girmeyi sı­nırlamak; Batı'da kullanılan silahsa, gençliği güzellik olarak gös­terirken, olgunluğu kınamaktı. Kadınlara karşı New York'ta za­man, Ayetullahların Tahran'ında ise mekan kullanılıyordu. Her iki kültürde de amaç aynı: kadınlara kendilerini rahatsız, yetersiz ve çirkin hissettirmek. Zamanı harcayan Batılı kadınlar yaşla beraber tecrübe kazanıp olgunlaşıyorlar ve modanın ka­hinleri tarafından çirkin ilan ediliyorlar, aynen halka açık me­kanları kullanan İranlı kadınlar gibi.
Batı erkeği, kadın güzelliğini, idealleştirdiği bir çocuklukta dondurmak için imgeleri ve sahne ışıklarını kul­lanıyor ve kadınları, yaşlanmayı -yılların o olağan ilerleyişini· utanılacak bir değer kaybı olarak görmek zorunda bırakıyor.
40 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.