Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Haşim: Ömrüm Benim Bir Ateşti

Beşir Ayvazoğlu

Haşim: Ömrüm Benim Bir Ateşti Gönderileri

Haşim: Ömrüm Benim Bir Ateşti kitaplarını, Haşim: Ömrüm Benim Bir Ateşti sözleri ve alıntılarını, Haşim: Ömrüm Benim Bir Ateşti yazarlarını, Haşim: Ömrüm Benim Bir Ateşti yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
655 syf.
·
Puan vermedi
Kavgalarla ve hüzünlü akşam yürüyüşleriyle meşhur büyük adam. Garb'ın gelişmişliğiyle Şark'ın büyük değerleri arasında var olmuş büyük şair. Mezarının dahi unutulduğu "Ölen en garip Şair"...
Haşim: Ömrüm Benim Bir Ateşti
Haşim: Ömrüm Benim Bir AteştiBeşir Ayvazoğlu · Everest Yayınları · 2019153 okunma
Hâşim, dünya cennetini Dante’nin cehennemi haline getiren ve içinde tek başına yanan bir bahtsızdır.
Reklam
-ş a i r-
Şair, elinde ‘hayal’, çözülmüş bir yumak iplik gibi, bütün bir insanlığın harekâtını işgal eder. Bu insan, nebâtâtı aldatan bir kış güneşini de andırır. Ona inanıp filizlenen bütün ümitleri zehirli bir ayaz bekler.
"Asıl ölüm bu unutulmuşluk, asıl mezar da nesiller arasına dipsiz boşluklar açan bu yirmi beş senedir. Bu çeyrek asrın içine gömülen değerler milli varlığımızın temelleridir: Haşim'i okumayan, okusa da anlamasına imkan olmayan bir nesil yetişmiştir. Bu zavallı gençlik, Haşim'den Fuzuli'ye kadar bütün milli edebiyat ve tarih hazineleri arasında, bir resim sergisini gezen körler gibi, şaşkın ve avare dolaşır."
Sayfa 19 - EverestKitabı okuyacak
"Türkçeyi sonunda bir kabile diline benzetmeyi başaranlar, yeni nesillerin, sadece edebiyatımızın geçmişiyle değil, dil ve edebiyat vasıtasıyla bugüne aktarılması gereken kültürle de irtibatını kesmişlerdir. Eserlerini otuz, kırk, bilemediniz elli yıl önce vermiş şairlerin dilini anlamayan başka bir toplum, dünyanın ne geçmişinde vardır ne bugününde."
Sayfa 14 - EverestKitabı okuyacak
Ve Hâşim, birkaç mısraını yazabildiği son şiirinde kısacık ömrünü şöyle özetleyecektir: ... ömrüm benim bir ateşti.
Sayfa 155 - Everest YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Ve Hâşim, birkaç mısraını yazabildiği son şiirinde kısacık ömrünü şöyle özetleyecektir: ... Ömrüm benim bir ateşti
Sayfa 155
Mallarmè
Gayesi sembolleri tarif ve tasvir etmekten ibaret olan gerçekçi sanatın lüzumsuz bir meşgaleden öte bir değeri olamazdı ve sembol işaret ettiği fikre irca edilmek suretiyle kulla nilmadığı takdirde değersiz ve boş bir kalıptan başka bir şey değil di.
Sayfa 142
Dargınlık akran arasında olur
"Bir iki sene sonra, bir Anadolu dönüşünde, bir gün Tünel'de ayağına yanlışlıkla bastığım bir beyden af diliyordum; meğer Hâşim'miş. Öpmek için eline sarıldım ve bana haksız yere darıldığını anlatmak istedim. Fakat o beni 'Dargınlık akran arasında olur' diyerek payladı ve koluma girerek Löbon'a kahve içmeğe davet etti."
Sayfa 136
Reklam
Güzel bir anı :)
Rivayete göre, Yahya Kemal bir gün Degustasyon'da Hâşim'i aynı şekilde talebesi Ahmet Hamdi'ye kötülemiş, tutar tarafını bırakmamış. Bu sert eleştiriden etkilenenTanpınar "Gidip şu Ahmet Hâşim'i öldüreceğim, böyle bir ada min yaşaması zararlıdır!" diyerek yerinden fırlayınca Yahya Kemal hiç istifini bozmadan "Otur kahraman çocuk, otur!" demiş."
Sayfa 136
Her devrin özel bir havası vardır; orada ancak belirli bir hassasiyet belirli bir anlayış tarzı geçerli olabilir.
Sayfa 188
Sanatta ebediyet iddiası gülünçtür, ölümsüz eseri yaratmak sadece sakat beyinlerin hayali olabilir.
Sayfa 188
"Cami biçiminde sinema ve türbe biçiminde 'hal' inşaat fikri ancak güzelliğin hidayetinden mahrum kalmış adamların şaşkın hayalinde vücut bulabilir; geçmişe bu tarzda dönüş bir tereddiden, bir irticadan başka bir şey değildir."
Sayfa 186
Bolşevikmiş bakın şu maskaraya Hem suya hakim oldu hem karaya
Sayfa 179
249 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.