Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hatemu’l-Enbiya

Celal Nuri İleri

Hatemu’l-Enbiya Gönderileri

Hatemu’l-Enbiya kitaplarını, Hatemu’l-Enbiya sözleri ve alıntılarını, Hatemu’l-Enbiya yazarlarını, Hatemu’l-Enbiya yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
184 syf.
1/10 puan verdi
Hatemül Enbiya
Mucize'ye inanmıyor, Peygamberin sas dehasına çok vurgu yapıyor, sıkıntı şurda bütün başarılarını asab(sinir sistemi) ve dehâya bağlıyor. Sürekli Müslümanları suçluyor. Batıya hâkim bir yazar, Doğuya pek hâkim değil. Tevâtürü reddediyor. Kur'an da tevatürle bize ulaştı neden iman ediyor acaba? Ehli sünnet değil bu kesin lâkin güzel tespitleri de yok değil. İleride bu inceleyi derinleştirecem, kaliteli tespitlerden iktibas manzumesi yaparız. inşâallah.
Hatemu’l-Enbiya
Hatemu’l-EnbiyaCelal Nuri İleri · Endülüs Yayınları · 07 okunma
184 syf.
6/10 puan verdi
·
9 günde okudu
2020 yılında bu eserin yeniden yayın sürecinde, editöryal ekipte yer alarak katkıda bulunmuştum. Osmanlı'nın son dönem entelektüellerinden Celal Nuri'nin 1913'te kaleme aldığı bu eser ilginç bir inceleme; siyer de değil biyografi de. Ama Peygamber'i beşerî özellikleriyle ve Oryantalistlerin perspektifini kullanarak/eleştirerek ele almasıyla, bunu yaparken klasik nakillere ve siyerlere fazla atıf yapmamasıyla, benzerlerinden ayrılıyor. Yazarın İslam tarih ve siyer yazımına dair metodolojik bazı eleştirilerini buraya da alayım: -Coşkulu ve heyecanlı yapıları bir yana, ilk siyer kitaplarında [İbn İshak ve İbn Hişam] asıl hakikate oldukça yaklaşılmıştır. Lakin Vâkidî, İbn Sa'd, Taberî ve sonraki siyer yazıcılarının bu ikisinden daha fazla belgeye sahip olmaları imkansızdı; onlardan nakiller yapmakla yetindiler -Buharî muazzam bir emekle hadisleri derledi (yarım milyona yakın rivayeti, 7.275'e indirdi). Ama bu sözlerin, nitelik bakımından önemine sadece göz atmış; "böyle bir söz hadis olabilir mi olamaz mı?" üzerinde fazla durmamıştır. Bu yüzden, eldeki hadislerin bir kısmı üslup/mana itibariyle sorunlar içerir -Şu 4 Batılı ilim adamı ayarında, İslamın ilk dönemini incelemiş Müslüman bilim insanı yok: William Muir (1819-1905), Gustav Weil (1808-89), Caussin de Perceval (1795-1871), Aloys Sprenger (1813-93). Ancak belgeleri titizlikle inceleyen bu kişiler, fikir/değerlendirme açısından çok vasattır -Doğu'da ilmî araştırmalar neredeyse yoktur. Her ne biliyorsak, Oryantalistlere borçluyuz. İslamî bilimler doğrudan doğruya 'nakil' temeline dayanır, akla uygunluk meselesi büyük oranda ihmal edilmiştir.
Hatemu’l-Enbiya
Hatemu’l-EnbiyaCelal Nuri İleri · Endülüs Yayınları · 07 okunma
Reklam
184 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Celal Nuri/ Hâtemu'l-Enbiyâ Sad: Feyza Betül Köse "Hz. Muhammed, hem fikir hem eylem adamıydı. İrade ile hikmetin bir şahısta birleşmesi nadiren gerçekleşmektedir. İşte ahir zaman Peygamberi bu fıtrattaydı. Azim ve irade Peygamberi hiçbir yeis ve ümitsizlikle bozulmamıştı." Endülüs Yayınları Siyer Kitaplığının birinci kitabı, Feyza Betül
Hatemu’l-Enbiya
Hatemu’l-EnbiyaCelal Nuri İleri · Endülüs Yayınları · 07 okunma