Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cumhuriyet Döneminde Türkiye'de Değiştirilen Yer Adları

Hayali Coğrafyalar

Sevan Nişanyan

Hayali Coğrafyalar Sözleri ve Alıntıları

Hayali Coğrafyalar sözleri ve alıntılarını, Hayali Coğrafyalar kitap alıntılarını, Hayali Coğrafyalar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Muğla’da Gevenes köyü Türkçe bir bitki adı olan Geven olarak yorumlanmıştır
İlginçtir ki topyekûn değiştirmenin gerçekleşti-ği 1928-1980 aralığında verilen adların neredey-se tamamı, Pınarbaşı, Armutlu, Karabelen, Esentepe vs. gibi siyasi açıdan “nötr” isimlerdir.
Reklam
1965’ten önce Türkiye’deki tüm yeradlarının yaklaşık üçte biri değiştirildi.
1965’e doğru aktif evresini tamamlayarak duraksama dönemine giren yeradı değiştirme süreci, 12 Eylül 1980 darbesini izleyen yıllarda yeniden canlanma belirtileri gösterdi.
Yeni seçilecek adların eskileriyle ses veya anlam bakımından benzeşmesi tavsiye edil-miştir. Oysa Cumhuriyet döneminde izlenecek olan siyaset bunun tersidir; bu dönemde yeni adların eskileriyle ses veya anlam bakımından benzeşmemesine özellikle gayret edilecektir. Bu anlamda Cumhuriyet’in yaklaşımı Enver Paşa’nınkinden daha radikaldir. Eski adların hiçbir iz bırakmayacak şekilde silinmesi hedeflenmiştir.
Başkumandan Vekili Enver Paşa’nın 23 Kânunuevvel 1331 [6 Ocak 1916] tarihli tamimi, Cumhuriyet döneminde izlenecek olan yeradları politikasının temel gerekçelerini veciz bir şekilde ortaya koyar: 1- Memalik-i Osmaniyyede Ermenice, Rumca ve Bulgarca, hasılı İslam olmayan milletler lisanıyla yadedilen vilayet, sancak, kasaba, köy, dağ, nehir, ilah. bilcümle isimlerin Türkçeye tahvili mukarrerdir. Şu müsaid zamanımızdan süratle istifade edilerek bu maksadın fiile konması hususunda himmeti-nizi rica ederim.
Reklam
Kolektif kimliklerin en önemlilerinden biri olan yerel kimliği tahrip etmek, bu anlamda, kişileri toplum içinde yalnız ve çıplak bırakmakla eşdeğerdir.
Trabzon merkez sancağında değiştirilen ad oranı, Rize’deki gibi %90’ın üzerindedir.
Kent ve kasabalara devletin ideolojik öncelik-lerini yansıtan adlar verilmesi, en eski devlet-lerden beri sık rastlanan bir olgudur.
Türk topluluklarının tarihine dair, gerçek karşılığı olmayan bir dizi iz yaratılmıştır. Mardin’in alakasız köşelerine Peçenekler, Kayılar serpiştirilmiş, Trabzon’un dağlarında Kıpçaklar türetilmiştir. Bir Türk aşiretinin izinin görüldüğü yerde o aşiretin gerçek bir tarihi varlığı olup olmadığını anlamak zorlaşmıştır. Bu da, uzun vadede, Türk etnik unsurunun tarihine verilmiş ciddi bir hasardır.
33 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.