Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sükunetsizliği Koruyalım

Hayat Adaletsiz

Thomas Macho

Hayat Adaletsiz Sözleri ve Alıntıları

Hayat Adaletsiz sözleri ve alıntılarını, Hayat Adaletsiz kitap alıntılarını, Hayat Adaletsiz en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Önümüzde uçurumu görmemizi engelleyen bir şey inşa edip tasasızca uçuruma doğru koşturuyoruz."
Sayfa 94 - Açılım Kitap - Çeviri: M. Sami Türk - III. Baskı, 2018 -Blaise PascalKitabı okudu
Adalet, bir çizelge ya da bir aritmetik problemi değildir; aksine o bir ilahe, bir özlem, bir ütopyadır.
Sayfa 20 - Açılım Kitap - Çeviri: M. Sami Türk - III. Baskı, 2018 • Ön sözKitabı okudu
Reklam
Hayat adaletsiz, çünkü doğumlar adaletsiz; hayat adaletsiz, çünkü ölüm adaletsiz. Doğumun getirdiği dezavantajlar en azından bazı durumlarda telafi edilebilir; ölümse sadece hayal dünyasında aşılabilecek veya izafileştirilebilecek mutlak bir sınırdır. Bu sınırda kendisine ölüm rakamları veya yaşam beklentisi gibi kavramları borçlu olduğumuz istatistik bilimi ile kaybın, ayrılığın ve üzüntünün varoluş tecrübeleri birbiriyle çatışır. Tasnife hem gerek duyuyormuş hem de onu reddediyormuş izlenimi veren münferit bir vaka olarak ölüm, tadil edilemez. İstatistiki gelişmeler çocuğunu kaybetmiş bir ebeveyni teselli edemez; Juliet, Romeo'nun yanılgısını düzeltemez; hukuki bir hatadan dolayı idam edilen bir kimsenin de itibarı iade edilebilir fakat o kimse hayata döndürülemez. Tüm hesaplama ve tahminlerin aksine ölüm her an -çok erken de olsa- gelip toplum sözleşmesini feshedebilir.
Sayfa 41 - Açılım Kitap - Çeviri: M. Sami Türk - III. Baskı, 2018 • Adaletin SınırlarıKitabı okudu
"Hayat adaletsiz". Bu önerme göründüğünden daha gerçektir. Hiçbir şeyi kendimiz seçmedik: Adımızı, ebeveynlerimizi (ve onların mesleklerini), vatanımızı ve anadilimizi, dinimizi veya sosyal aidiyetlerimizi... Metaphysik der Sitten'deki [Ahlak Metafiziği] hukuk doktrininin 28. bahsinde Immanuel Kant, ebeveynliğin, kendisine bu hayatı yaşamak isteyip istemediği sorulmadan yaşamaya zorlanan çocuğa karşı kaçınılmaz bir şiddet içerdiğini vurgular. "Zira ortaya çıkan, bir şahıs ol-duğundan ve özgürlük kabiliyeti olan bir varlığın meydana getirilmesi fiziki bir eylemle anlaşılamayacağından, üreme eylemini, bir şahsı rızası olmadan ve keyfi olarak dünyaya getirmemiz şeklinde bir edim olarak görmek, pratik bakımdan çok doğru ve zaruri bir fikirdir; bu eylemden dolayı ebeveynin üzerinde, güçleri yettiğince bu şahsı durumundan memnun kılmayı gerektiren bir bağlayıcılık da vardır. Çocuklarını kendi yapıtları (zira böyle bir şey, özgürlük kabiliyeti olan bir varlık olamaz) ve kendi mülkleriymiş gibi yok edemez veya tesadüfe de terk edemezler, çünkü o sadece dünyadaki bir varlık değil, ebeveynlerinin hukuken de kayıtsız kalamayacakları bir dünya vatandaşı durumundadır."
Sayfa 34 - Açılım Kitap - Çeviri: M. Sami Türk - III. Baskı, 2018 • Adaletin SınırlarıKitabı okudu
Hayat adaletsiz, çünkü doğumlar adaletsiz; hayat adaletsiz çünkü ölüm adaletsiz.
Reklam
"Tüm insanlar eşittir." Yine de biliriz ki bu önerme gerçeklikle alabildiğine çatışmaktadır. Bu yüzden modern çağın bir o kadar önemli bir diğer hakikati de şudur: "Hayat adaletsiz." Yönetmen James L. Brooks'un iki Oscar ödüllü filmi As Good As It Gets'te [Benden Bu Kadar]; obsesif-kompulsif yazar Mel-vin Udall (Jack
Sayfa 25 - Açılım Kitap - Çeviri: M. Sami Türk - III. Baskı, 2018 • Adaletin SınırlarıKitabı okudu
"İzah etmek acıları dindirmez" denilebilir. Bu kesinlikle doğrudur. Ancak bu iki uçludur. İster dünya hayatımızı tamamen tabii şartların bir eseri sayarak izah edelim, isterse Tanrı'nın yaratması olarak izah edelim, her hâlükårda izah acıyı ortadan kaldırmıyor. Her nasıl izah edersek edelim bir umut kaynağına bir teselliye, sıkıntıyı çektiğimiz anın yahut şartların ötesine uzanmaya ihtiyaç duyarız. Ancak eğer dünya hayatımızı tamamen tabii şartların eseri sayarsak, bu takdirde yaşadığımız anın ötesine uzanmaya çalışmamız, bir teselli kaynağı bulmamız zordur.
Sayfa 15 - Açılım Kitap - Çeviri: M. Sami Türk - III. Baskı, 2018 • Takdim: Hayata Anlam Vermek, Rahim AcarKitabı okudu
İnsani Gelişme Raporu'ndaki bulgulara göre “geçmişte tecrübe edilen boyutların çok ötesine geçen” global eşitsizlikleri kapsar. “1820 yılında en zengin ve en yoksul ülke arasındaki fark 3'e 1 oranında iken, 1950'de bu fark 35'e 1'e, 1973'te 44'e 1'e 1992'de 72'ye 1'e yükselmiştir?”"5 Paul Collier'nin" ifadesiyle bu durum dipteki milyarlarla (bottom billion)| alakalıdır. Nussbaum'un çıkarttığı sonuç şudur: “Bugün İsveç'te doğan bir çocuğun beklenen yaşam süresi 79,9 yıldır. Sierra Leone'de doğan bir çocuğunki ise 34,5 yıl. ABD'nin gayrisafi yurtiçi hasılası 34 bin 320 dolarken, Sierra Leone'ninki 470 dolardır?” Hesap korkunç, özellikle de gelir ve yaşam beklentisi dağılımı arasındaki net simetriyi görünür kıldığı için.
İnsan için en iyisinin ne olduğu sorusuna cevap bulunamaması boşa değildir. Dionysos'un refakatçisi iblis Silen, kendisini uzun zaman kovalayan Kral Midas'a kahkahayla cevap vermiştir: "En iyi olana asla ulaşamazsın: Bu, doğmamış olmak, olmamak, hiç olmaktır."
Sayfa 111 - Açılım Kitap - Çeviri: M. Sami Türk - III. Baskı, 2018Kitabı okudu
Reklam
Blaise Pascal
"Kalbin, aklın tanımadığı sebepleri vardır, insan bunu binlerce durumda öğrenir. İddia ediyorum ki kalp, tabii olarak her şeyi kuşatan özü ve elbette kendini de sever; kendini kime verdiğine bağlı olarak ve kalbin seçimine bağlı olarak falancaya veya filancaya karşı kapanır. Birini reddettiniz, diğerini sakladınız; kendinizi sevmenizin sebebi akıl mı?"
Sayfa 91 - Açılım Kitap - Çeviri: M. Sami Türk - III. Baskı, 2018 • PASCAL'IN MODERNİZMİKitabı okudu
Konunun merkezinde bir haksızlık varmış gibi görünüyor, kefareti ölümle ödenen hayattaki bir haksızlık, bedeli ödenen bir suç. Peki ama alacaklı kim? Atalar ve dedeler mi? Büyük bir ana mı? Dünyayı ve insanları yaratmış olan bir ilah mı? Freud'un eleştirerek belirttiği gibi, "hepimize" bir ölüm borçlu olduğuna inanan tabiat mi? Fakat tüm bu borçlar -nesillerin deveranında- aktarım yoluyla kolayca silinebilir: Çocuklar ebeveyn, kızlar anne, anneler büyükanne olurlar.
Sayfa 49 - Açılım Kitap - Çeviri: M. Sami Türk - III. Baskı, 2018 • Adaletin SınırlarıKitabı okudu
Vietnam Savaşı başlamadan F. Kennedy:
"Bazı adamlar savaşta öldürülür, bazıları da yaralanır. Bazılarıysa yerlerinden bile kımıldamaz. Hayat adaletsiz."
"Hiç birşeyi kendimiz seçmedik: Adımızı, ebeveynlerimizi, vatanımızı ve anadilimizi, dinimizi veya sosyal aidiyetlerimizi..." Yazara göre hayat ve ölüm adaletsiz, çünkü bunlar insanın kendi isteği ve gücü dışında meydana gelen şeylerdir.
Ölüm, doğumu taklit eder. Ölürken yeni doğmuş çocuklar gibi çaresiz ve çıplağızdır. Şüphesiz biz, kundak diye kefeni alıyoruz. Neye yarar? Mezarda da beşikteki kadar rahat sızlanabiliriz.
58 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.