Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hayyam'ın Teraneleri

Sadık Hidayet

Hayyam'ın Teraneleri Gönderileri

Hayyam'ın Teraneleri kitaplarını, Hayyam'ın Teraneleri sözleri ve alıntılarını, Hayyam'ın Teraneleri yazarlarını, Hayyam'ın Teraneleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mutlu olmaya bak; şu fesâd âleminde zira Bir âna bağlıyız biz. O an da bir hiçtir.
Say ki âlemde olmayan her şey var. Say ki âlemde olan her şey yok!
Reklam
"Onun buruk ve acı şarabı eskidikçe, kıymeti daha da artmaktadır."
Sayfa 23 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Cenneti, cehennemi kimse görmedi, gönül. Söyle haydi, kim geldi öte dünyadan gönül? Umudumuz, korkumuz öyle bir şeyden ki Adından, sanından başka nesi belli gönül?
Ben kendime aitim; nasılsam, öyleyim.
Şarapla olmuşsam ben sarhoş, öyleyim. Kâfir, ateşperest, putperestsem, öyleyim. Herkesin bir zannı var hakkımda benim. Ben kendime aitim; nasılsam, öyleyim.
İnsanın eline geçen, şu iki kapılı yerde Gönül derdi ve can vermekten değil öte. Bir nefeslik olsun yaşamayandır mutlu; Anasından hiç doğmayan kişidir âsûde.
Reklam
Gelmezdim dünyaya, elimde olsaydı. Gider miydim dünyadan, elimde olsaydı? Ne gelirdim, ne giderdim, ne kalırdım. Şu harabe dünyada; daha iyisi olmazdı. & Gelip gitmemizin faydası nerede? Ömür dediğimiz varlık kumaşının atkısı nerede? Bunca temiz kişinin canı felek çemberinde Yanıp toprak oluyor; dumanı nerede? & Yazık! Boşuna solduk, tebah olduk! Feleğin orağıyla tepetakla olduk! Eyvahlar olsun! Bir göz açıp kapayana dek Eremeden muradımıza, yok olduk!
Geldiğimiz, gittiğimiz bu devrin Ne başı bellidir, ne de sonu. Kimse etmiyor bu konuda bir laf doğru; Nereden bu gelişler? Bu gidişler nereye doğru? & Her şeyin sahibi Tanrı madem ki yarattı doğayı, Ne sebeple verdi ona eksiği, kusuru? İyi oldu madem, neydi yıkmaktaki zoru? Çirkin olduysa bu mahluk, bu kimin kusuru?
Rengim güzel, yüzüm güzel ise her ne kadar, Yüzüm lale, boyum serviye benzerse her ne kadar, Anlaşılmadı şu toprağın neşe yurdunda Niye bezedi ezel ressamı beni o kadar? & İstemedim ben; zorla beni var etti. Hayret dışında hayatıma ne ilave etti? Gidiyoruz ikrahla şimdi; bilmiyoruz neydi Bundan amaç: Geldi, kaldı, gitti? & Yoktu feleğin çıkarı gelmemden benim. Artmadı mevkii, celâli, gitmemden benim. Duymadı iki kulağım kimseden benim Sebep neydi gelmemden, gitmemden benim? & Ey gönül, bu muammayı çözmeye eremezsin. Bilgeler ne diyor? O nükteye eremezsin. Yap burada kendine bir cennet kadeh ile meyden. Öte yandaki cennete ya erer, ya eremezsin!
Hayyam’ın terânelerinde galiz bir şarabın kokuları ağırlığını hissettirir ve kilitlenmiş dişlerinin arasından “Mutlu olalım!” der ölüm. Şarap konusunun Hayyam’ın rubaileri arasında ayrı bir yeri vardır. Hayyam, şarap içmekte İbni Sina gibi ileri gitmezse de, şarabı överken bir ölçüde abartıya kaçar. Belki buradaki amacı daha çok dinsel yasaklara övgüdür. Fakat Novruzname’de şarabın yararlarına ilişkin bir bölüm vardır ve yazar başkalarının tecrübelerine ve kendi deneylerine dayanarak şarabın yararlarını açıklar; “İnsan vücudu için şaraptan yararlı bir şey yoktur; hele hele acı ve saf üzüm şarabı. Bu şarabın özelliği üzüntüyü silip, yüreği ferahlatmasıdır.” (s.60) “Bütün bilim adamları şaraptan daha iyi ve yüce bir nimet olmadığı hususunda fikir birliğine vardılar.” (s.70) “... ve cennette birçok nimet vardır ve şarap cennetteki nimetlerin en iyisidir.” (s.61) Yazarın bu cümleyi imanla yazdığına inanabilir miyiz? Oysa alaylı alaylı şöyle der: Gûyend: Behişt u hovz-i kevser bâşed! (89) Derler ki: cennet ve kevser havuzu varmış!
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.