Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hazarlar ve Musevilik

Peter B. Golden

Hazarlar ve Musevilik Sözleri ve Alıntıları

Hazarlar ve Musevilik sözleri ve alıntılarını, Hazarlar ve Musevilik kitap alıntılarını, Hazarlar ve Musevilik en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Arap fetihlerini biraz telafinin işaretlerini gösteriyordu. İmparator Leo III (7 17-741) oğlu Konstantinos'u (sonradan 5. Konstantinos, 741-775) Hazar kağanının kızı Çiçek ile evlendirdi. O dönemde Bizans imparatorları yabancılarla asla evlenmedikleri için, bu sıradışı bir olaydı ve iki imparatorluk arasındaki (akabinde pek çok sıkıntı ve gerginliğe uğrayacak olan) ilişkilere bir pekiştirme yapmıştı.
Sayfa 14 - KaraMKitabı okudu
Tengri inancına yakın olan erken Hazar dini ve "Kuzey Kafkas Hunlarının" diğer uygulamaları, Altay dünyasında yaygın olan ve Moğolistan'daki Göktürk yazıtlarında açık şekilde görülen gök, kut inançlarına benzemektedir.
Sayfa 25 - KaraMKitabı okudu
Reklam
Ruslar 965 yılında Oğuzlarla ittifak halinde, başkentlerini ve en önemli kaleleri Sarkel'i yıkıp geçerek Hazar'a ölümcül bir darbe vurdular. Bundan sonra Hazar devleti çökmüştür.
Sayfa 21 - KaraMKitabı okudu
30 yıl kadar önce, 910 civarında, Hazarların ayarlamasıyla Ruslar Hazar denizi sahilindeki Müslüman memleketlere en büyük saldırıyı yapmışlar, fakat geri dönerken Hazar kralının Müslüman muhafızları tarafından arkadan vurulup katledilmişlerdi.
Sayfa 97 - KaraMKitabı okudu
Hazar Kağanlığı, göreceğimiz üzere, dünya tarihinde önemli bir rol oynamıştır. Ancak bu güçlü devletin tarihinin çoğu kısmı keşfedilmemiş durmaktadır.
Sayfa 4 - KaraMKitabı okudu
Hazar devletini bir Musevi veya Yahudi devleti olarak tanımlamak çok zordur. Hazarlarda nüfusun çok az bir kısmı, sadece idareci tabakası Musevi idi; bu da 300 yıllık tarihin sadece son yüzyılını kapsamaktadır. Genel olarak Hazar'ı, Göktürk geleneğinin doğrudan takipçisi bir Türk devleti olarak almak daha yerinde olacaktır.
Sayfa 1 - KaraM Araştırma ve Yayıncılık
Reklam
Hazarlar, Kırım'dan Yayık nehrine kadar doğal sınır tanımayan bir imparatorluk kurmayı ve 400 yıl yaşatmayı başarmışlardır.
Sayfa 125 - KaraMKitabı okudu
Karaimler ibadetlerinde çoğunlukla Türk dilini (Kuman-Kıpçak lehçesi) kullanırlar. Karaimce, İbranice'nin yanında din dili olarak eşit ağırlıktadır. Tevrat'ın tamamı, büyük ihtimalle 11. yy' da Karaimce'ye çevrilmiş ve bu çeviri değişikliğe uğramaksızın nesilden nesle geçmiştir.
Sayfa 131 - KaraMKitabı okudu
Elimizdeki kaynaklar Hazarların göçebe özelliklerini tümden terk etmediklerini, sadece yarı yerleşik bir hayat tarzını benimsediklerini gösteriyor. Bu, pek çok Türk halkının tarihindeki geçiş döneminin karakteristik özelliği olan yarıgöçerlik idi.
Sayfa 123 - KaraMKitabı okudu
Hazar devleti, bölgeye 6. yy'ın ikinci yansında Türklerin idareci, karizmatik Aşina (A-shi-na) uruğundan olan İştami Kağan tarafından sokulan Batı Göktürk Kağanlığı'nın bir dalı ve halefi idi. Kağanlık hem Ortak Türkçe, hem de Oğur veya Bulgar lehçesi (bu ikincisini bugün dilsel olarak sadece Çuvaşlar temsil eder) konuşan Türkleri içine almıştır.
Sayfa 24 - KaraMKitabı okudu
Reklam
Hazarların Museviliğe geçişi 861 civarına tarihlenebilir.
Sayfa 120 - KaraMKitabı okudu
Hazarlar da kendini Aşina soyuna dayandırıyor muş
Göktürk miraslarını göz önüne alırsak, bunun Hazarlar arasında varlığı da aynı şeye işaret edecektir. Pek çoğu İbn Rusteh ve Gerdizi' de de korunmuş olan eski kayıtların bazen karmakarışık bir telifi olan 10. yy' dan isimsiz Farsça coğrafya eseri Hudud el- 'Alem, "Hazarların Tarkhan Khaqan adlı kralı Ansa 'nın soyundan gelenlerden biridir." şeklinde ilginç bir kayda sahiptir. Vladimir Minorsky başlangıçta Ansa'yı Göktürk kağanlık uruğunun ismi * Asena/ Aşina'nın tahrifi olarak anladı . Artamonov, kendisinin Hazar yönetici uruğunun köklerini Batı Göktürk Nu-shih-pi (Nu-şadpıt) biriminde arayan savını desteklediği için, bu yorumu kabul etti.
Sayfa 17 - KaraMKitabı okudu
Kendi Türk-Hazar dillerinde konuşan Hazarlar, yazıda İbrani abecesini kullanmışlardır.
Sayfa 132 - KaraMKitabı okudu