Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Heidegger ve Üniversite

Kaan H. Ökten

Heidegger ve Üniversite Sözleri ve Alıntıları

Heidegger ve Üniversite sözleri ve alıntılarını, Heidegger ve Üniversite kitap alıntılarını, Heidegger ve Üniversite en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Aristoteles'e göre insan, dünyayı beş araç ya da yolla keşfeder. 1. Tekhne- yapıp etmeyi bilme 2. Episteme- bildik anlamda bilim 3. Phronesis- pratik hikmet ya da yapıp etmenin derin bilgisi 4. Sophia- müdrik olma, bilgelik 5. Nous- duyumsal düşünme, zihinsel içgörü
Sayfa 18
No !
Üniversite ve üniversitelilik bir “ayrıcalık” mıdır?
Hangi devirde yaşıyoruz? 16.yy da mı ?
Reklam
Dönemin başbakanlarından Rathenau'nun sözleriyle, "Sanki dünya sıvılaşmıştı da parmaklarımızın arasından akıp gidiyordu."
Sayfa 4
Kent ya da toplum içinde varolup, özelliği konuşan varlık olan insan, Varlık'ı bizatihi kendi içinde açınlar. O halde hayatın amacı ne'lik değil nasıl'lıktır. Nasıl'lık ise iyi olana dairdir.
Sayfa 17
Heidegger’in amacı, Varlık’ın anlamını ve üniversitenin özünü sorgulayarak, mut­lak olarak üniversiteye egemen olmak ve üniversiteyi kendi ulusçu-tinsel tasarımı­ na uygun biçimde (onun deyişiyle) “hare­kete geçirmek”ti.
“...Bu görevi devraldığım ilk günden beri amacım, Nasyonal Sosyalist devletin kuvvet ve taleplerinden doğan bilimsel terbiyenin temelden dönüşümü olmuş­tur. ... Konumu ve yeri ne olursa olsun, tekil birey hiçbir şey değildir. Kendi devleti içindeki ulusumuzun kaderi ise her şeydir.”
Reklam
Heidegger, Alman Üniversitesi’nin amacını ve görevini şöyle tanımlıyordu: Bir kez daha üniversite, devletin ön­ derlerine bilgi öğretmek amacıyla bilgi üzerine inşa edilmiş olan bir eğitim gü­cü haline gelmelidir. Bu hedef üç şeye ihtiyaç duymaktadır: 1) Günümüz üni­versitesini tanımak. 2) Günümüzün ge­lecek için taşıdığı tehlikeleri bilmek. 3) Yeni bir cesaret.
Rektörlükten istifa etmesine sebep olan hadise, Freiburg Üniversitesi’nde açık bu­lunan iktisat profesörlüğüne kimin atana­cağıydı.
Bilimi felsefeye, düşünceyi de Antik Yu- nan’a bağlayan Heidegger, bu noktadan itibaren Antik Yunan’da bilimi ve onun temelini ya da özünü ele almaya başlar.
1933 yılı Mayıs ayı başında NSDAP’ye üye olan Heidegger, partide hiçbir za­man aktif bir görev üstlenmemişse de, Na­zi Almanyası’nın yok olduğu 1945’e dek parti üyeliğinden istifa etmemiş, parti ai­datını düzenli olarak ödemiştir.
Reklam
Heidegger göreve gelişinden hemen sonra, rektörlük konuşmasında da belirtti­ği “savunma (askerlik) görevi”ni yerine getirmek amacıyla bir “Savunma Spor Kampı” (Wehrsportlager) kurdurmuştu.
Savaş sonrasında Freiburg kenti silahtan arındırılmış bölge içinde bulunduğundan, bu “spor kampı”, Freiburg’a elli kilometre uzaklıktaki Löffingen yakınlarındaki Ba- ar’da kurulmuş, 1933 yılı Ağustos ve Ekim aylarında üçer haftalık kamplar halinde ve her seferinde üçer yüz üniversite öğrencisi Reichswehr (Reich Silahlı Kuvvetleri), SA ve SS mensupları önderliğinde “savunma (asker) teknikleri” dalında eğitim görmüş­ lerdi.
Bu noktada bilim konusunu biraz daha açmak gerekir: Bilimin özü nedir? Heideg- ger’e göre, bilimin haddizatında varolma gibi bir zorunluluğu yoktur. Bilim bir zo­runluluk değildir.
Heidegger, İkinci Dünya Savaşı’nın biti­minden sonra öğretim üyeliğinden uzak­laştırılmış, daha sonra ancak emekli hoca sıfatıyla bazı dersler ve konferanslar vere­ bilmiştir.
Heidegger 30 Kasım 1933’te Tübingen’de Die Universität im nationalsozialis­ tischen Staat isimli söylevinde (bu, onun Freiburg dışındaki son resmi konuşması olacaktı), rektörlüğe başladığı günlerdeki azim ve heyecanını kaybetmiş bir izlenim bırakmıştı: “Devrim bitmiş, yerini evrime bırakmıştır,” diyen Heidegger, böylece istifaya giden yola girmiş oluyordu.
28 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.