Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Heidegger ve Üniversite

Kaan H. Ökten

Heidegger ve Üniversite Gönderileri

Heidegger ve Üniversite kitaplarını, Heidegger ve Üniversite sözleri ve alıntılarını, Heidegger ve Üniversite yazarlarını, Heidegger ve Üniversite yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
106 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Bu küçük kitap, 2000 ve 2001 yıllarında Özgür Üniversite'nin İstanbul şubesinde üç dönem boyunca verdiğim “Heidegger’de Varlık ve Zaman” başlıklı seminerimde or­taya çıkan tartışmaların ışığında şekil bul­muştur.
Heidegger ve Üniversite
Heidegger ve ÜniversiteKaan H. Ökten · Everest · 200213 okunma
Heidegger, İkinci Dünya Savaşı’nın biti­minden sonra öğretim üyeliğinden uzak­laştırılmış, daha sonra ancak emekli hoca sıfatıyla bazı dersler ve konferanslar vere­ bilmiştir.
Reklam
Rektörlükten istifa etmesine sebep olan hadise, Freiburg Üniversitesi’nde açık bu­lunan iktisat profesörlüğüne kimin atana­cağıydı.
Heidegger 30 Kasım 1933’te Tübingen’de Die Universität im nationalsozialis­ tischen Staat isimli söylevinde (bu, onun Freiburg dışındaki son resmi konuşması olacaktı), rektörlüğe başladığı günlerdeki azim ve heyecanını kaybetmiş bir izlenim bırakmıştı: “Devrim bitmiş, yerini evrime bırakmıştır,” diyen Heidegger, böylece istifaya giden yola girmiş oluyordu.
Zaten 1933 yılının Kasım ayından itiba­ren Heidegger’in adı, Nasyonal Sosyalist çevrelerde geçmemeye başlamıştı. Ott’un deyişiyle Heidegger, “yeni Reich’m Alman Üniversitesini yönetmek ve kendini devle­ tinde bilen Alman ulusunun tarihsel-tinsel görevine yönelen iradesini hayata geçir­mek iddiasında başarısız olmuştu.”
Heidegger’in bu radikalizmi, Nasyonal Sosyalizmle bağlantısını çoktan koparmış, kendine özgü bir ontolojik-totaliter ütop­ yaya (daha doğrusu bir “distopya”ya) dönüşmüştü.
Reklam
Heidegger’in amacı, Varlık’ın anlamını ve üniversitenin özünü sorgulayarak, mut­lak olarak üniversiteye egemen olmak ve üniversiteyi kendi ulusçu-tinsel tasarımı­ na uygun biçimde (onun deyişiyle) “hare­kete geçirmek”ti.
“...Bu görevi devraldığım ilk günden beri amacım, Nasyonal Sosyalist devletin kuvvet ve taleplerinden doğan bilimsel terbiyenin temelden dönüşümü olmuş­tur. ... Konumu ve yeri ne olursa olsun, tekil birey hiçbir şey değildir. Kendi devleti içindeki ulusumuzun kaderi ise her şeydir.”
10 Mayıs 1933’te tüm Almanya’da ger­çekleşen kitap yakma eylemine Freiburg Üniversitesi önünde izin verip vermedi­ğiyse tartışmalıdır (kendisi, Spiegel dergi­sine verdiği mülakatta kitap yakma girişi­mini yasakladığını savunmaktadır).
1933 yılı Mayıs ayı başında NSDAP’ye üye olan Heidegger, partide hiçbir za­man aktif bir görev üstlenmemişse de, Na­zi Almanyası’nın yok olduğu 1945’e dek parti üyeliğinden istifa etmemiş, parti ai­datını düzenli olarak ödemiştir.
Reklam
Savaş sonrasında Freiburg kenti silahtan arındırılmış bölge içinde bulunduğundan, bu “spor kampı”, Freiburg’a elli kilometre uzaklıktaki Löffingen yakınlarındaki Ba- ar’da kurulmuş, 1933 yılı Ağustos ve Ekim aylarında üçer haftalık kamplar halinde ve her seferinde üçer yüz üniversite öğrencisi Reichswehr (Reich Silahlı Kuvvetleri), SA ve SS mensupları önderliğinde “savunma (asker) teknikleri” dalında eğitim görmüş­ lerdi.
Heidegger göreve gelişinden hemen sonra, rektörlük konuşmasında da belirtti­ği “savunma (askerlik) görevi”ni yerine getirmek amacıyla bir “Savunma Spor Kampı” (Wehrsportlager) kurdurmuştu.
“Yunanlılar bilginin ne olduğunu, onun doğru zemininin ve emniyetli izleğinin hangisi olduğu sorusunu ancak üç yüz yılda sorabildiyseler, bizler hiçbir hakla Alman üniversitesinin özünü ay­dınlatmanın ve açmlamamn şimdiki ya da bundan sonraki öğretim yılında ger­çekleşeceğini bekleyemeyiz. “
Nasyonal Sosyalist “eğitim devrimi”yle yeni bir üniter yapıya kavuşan okullarda klasik özerklik kavramını ortadan kaldı­ran Nazilerin hazırladığı yeni Yüksek Öğ­ retim Kanunu doğrultusunda, öğrencile­rin ulusal ve ülkücü bir zihniyet içinde militarist esaslarla talim ve terbiye edilme­si öngörülüyordu. Heidegger bu yeni öğre­tim kanununu kesinlikle destekliyordu: “Alman üniversite öğrencisinin özgürlük kavramı, şimdi yeniden kendi hakikatine ulaştırılmaktadır”
Bilimi felsefeye, düşünceyi de Antik Yu- nan’a bağlayan Heidegger, bu noktadan itibaren Antik Yunan’da bilimi ve onun temelini ya da özünü ele almaya başlar.
29 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.