Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hesiodos Eseri ve Kaynakları

Azra Erhat

Hesiodos Eseri ve Kaynakları Gönderileri

Hesiodos Eseri ve Kaynakları kitaplarını, Hesiodos Eseri ve Kaynakları sözleri ve alıntılarını, Hesiodos Eseri ve Kaynakları yazarlarını, Hesiodos Eseri ve Kaynakları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Typhon (V*)
V e Toprak Ana iniedi inim inim. Bir alev fişkırdı yıldırım yiyen devden, Yükseldi sarp, kara vadilerinden yukarı Dibine düştüğü Etna dağının. Geniş bir 'ağızdan yanıyordu koca toprak Aklı durduran dumanlar salarak, Eriyordu toprak nasıl erirse kalay Kızdırılan delikli potanın dibinde, Nasıl erirse. en zor eriyen demir Bir dağ koyağında ateşle kemirilince, Düşünce tanrısal ocağına Hephaistos'un Öyle eriyordu toprak ateş alev içinde. Zeus'un öfkesiyle böyle atıldı Typhon Yerin dibindeki koca Tartaros'a.
Sayfa 133
"Nomen est omen"
Üstünde önemle durmamız gereken bir başka nokta ad ile yazgının birbirine bağlılığı görüşüdür: yaratılış öncesi zamanlarda varlığın daha var olmamasının nedeni, adının daha konmamış, yazgısının daha saptanmamış olmasından ileri gelir.
Sayfa 85
Reklam
Marduk
"(Marduk) bir şaheser yapmaya karar verdi. Söz alarak seslendi Ea'ya: "Kanı yapmak istiyorum, kemikleri olsun istiyorum, bir yaratık (Lullu) yapmak istiyorum, adı insan olacak, insan diye bir yaratık yaratmak. Tanrılara hizmet etmek ona düşsün ki dinlensin tanrılar ... "
Sayfa 82
"Enuma Eliş"
Babil kaynaklı bir yaratılış destanıdır. "Bir zamanlar yukarıda" anlamına gelen "enuma eliş" sözcükleri ile anlatıya girişmek Sami'lere özgü yazınsal bir gelenekmiş.
Sayfa 77
Kumarbi
"O (yani Kumabi) onun (yani Anu'nun) "diz"ini ısırdı; ve onun (Anu'nun) erkekliği (Kumarbi'nin) içine döküldü. "Kumarbi Anu'nun erkekliğini içine aldığına sevinir ve güler, ama Anu geri döner ve Kumarbi'ye şöyle seslenir: "İçini düşünerek seviniyorsun, çünkü benim erkekliğimi yuttun. İçinde olana sevinme. İçine ağır bir yük koydum."
Sayfa 60 - Türk Tarih Kurumu Yayınları
Bir Sınıfın Felsefesi
Hesiodos belki şiirden çok felsefeyi etkilemiştir, ama o alanda da ozanın somut örneklerle canlandırdığı görüşünün ancak soyut bir yankısı bulunabilir. İnsanların üstüne üstüne yürüyen, onların aydınlatılmasını eğitilmesini amaçlayan inançlı, eylemci davranışı kimde var? Kimsede yok. Neden yok, çünkü o sınıf bir daha dile gelmemiştir Yunan yazınında diyesim geliyor. Evet, Hesiodos bir sınıfın, köylü sınıfının felsefesini açımlar, savunur ve yayar.
Sayfa 38 - Türk Tarih Kurumu Yayınları
Reklam
Hybris
insanın kendine aşırı güvenini, kendinden üstün varlıklarla, yani doğa, kader ve tanrılarla boy ölçüşmeye varan çılgınlığını simgeler.
Homeros destanlarını ne kadar sevsek, onları okurken ne kadar öğrensek, faydalansak, zevk duysak, birkaç dizenin dışında, kendimiz gibi insanlara, küçük insanlara rastlamayız bu yapıtlarda. Yiğidin, yarı tanrının, üstün insanın dışında, orta halli insanın güncel yaşamını derdi, acısı, sevinci, sorunu ile dile getiren ilk ozan Hesiodos'tur, hem de bunları kendi yaşantısı içinde ele alarak, inceleyerek. Burada ister İonya'dan, ister Yunanistan'dan, nereden olursa olsun ozanımız, devrimcidir.
Sayfa 17
Rhapdos- Spectron - Asa
Homeros destanlarnda Ankhises gibi kral soyundan gelme kişiler de çoban değil miydi, Tevrat'ta çobanlar değil mi boyların başına geçip de onlara önder olan?
Sayfa 14 - Türk Tarih Kurumu Yayınları
Çarpıcı yanı, tanrı ile insanı yüz yüze getirmesi, bu olağanüstü karşılaşma sonucunda insanın çok alçak bir düzeyde iken birdenbire çok yüksek bir düzeye erişmesidir. Din tarihinde buna "epiphaneia" denir, tek tanrılı dinlerde tanrının insana görünmesi peygamberlere vergi bir ayrıcalıktır.
Türk Tarih Kurumu Yayınları
Reklam
Homeros ile Hesiodos Yunan din ve tanrı düzenini hepten uydurmuşlardır ya da yaratmışlardır demekle yanılmış değildir Herodotos.
Türk Tarih Kurumu Yayınları
Hesiodos, Homeros'un silik bir kopyası, esini doğadan gürül gürül fışkıran büyük şairin yaya yürüyen bir çömezidir.
Türk Tarih Kurumu Yayınları
Geri19
147 öğeden 136 ile 147 arasındakiler gösteriliyor.