Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hesiodos Eseri ve Kaynakları

Azra Erhat

Hesiodos Eseri ve Kaynakları Gönderileri

Hesiodos Eseri ve Kaynakları kitaplarını, Hesiodos Eseri ve Kaynakları sözleri ve alıntılarını, Hesiodos Eseri ve Kaynakları yazarlarını, Hesiodos Eseri ve Kaynakları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Reklam
- Allah da insanlar da kızar o kimseye ki; hiçbir işe yaramadan yaşar. Bal yapmaz yaban arılarına benzer, işten kaçıp başka arıların balını yer. !!!
- Erkek için en büyük nimet, iyi bir karısı olmasıdır bu dünyada. En büyük mutsuzluk da kötü bir karısı olmak... !!!
“Hesiodos Eseri ve Kaynakları” isimli kitaba yazdığı önsözde;
“Onlarla iki ayrı çağ, iki ayrı dünya, iki ayrı insan görüşü, daha da ileri giderek iki ayrı sınıf çıkıyor karşımıza diyeceğim. İlk bakışta, iki ozanın yapıtları değer ölçülerine vuruldu mu, daha yeni olanı daha eski, daha sonra geleni daha geri sayılabilir. Homeros’tan Hesiodos’a değin bir gerileme olmuştur sanki… İyonya’ya kıyasla Yunanistan bir çağdaş aydınlık dönemi karşısında Orta Çağ karanlığını simgelemekteydi. Diniyle, yaşayışıyla, töreleri, ürünleriyle de kanıtlanabilir bu gerçek… Bu gerçeğe Homeros ile Hesiodos arasındaki ilişkiden daha iyi örnek bulunabilir miydi? Biri şairlerin şahı, öbürü hantal, soluğu kıt, becerisi az bir köylü ozanı” -
Reklam
Pandora E?sanesi: Tanrılar yer altına gizlemiş besinleri. Yoksa insan bir gün çalışı? rızkını sağlar, Sonra bir yıl sırtüstü yatardı, ?5..Asar bırakırdı sa?anını ocak başında, Çözerdi çiftini çubuğunu, öküzlerini. Zeus kızınca Prometheus'a, Kendisini aldatan o sivri akıllıya, Sakladı varını yoğunu insanlardan, O gün bugündür dertlere boğdu
Durmaz akar güzelim ırmaklardan geçerken Ayaklarını suya sokmadan önce dua et (İşl. 737-738).
Yunan alfabesinin finike'den geldiği artık herkesçe bilinen bir gerçektir. ?inikeliler Sâmî kaynaklarına olduğa kadar, daha önceki Sümer, Hurri, Hitit ve Bâbil gelenek ve göreneklerine aracı olmuş olabilirler.
Athrodite'yi hemen gün ışığına salar. Denize yayılan atmığı dalga köpüklerine benzeterek aşk tanrıçasının doğumunu şair şiir havasına bürüyerek anlatır.
Reklam
Seni seveni sev, sana gelene git; Verene ver, vermeyene verme, Verene herkes verir, vermeyene kimse vermez. . . . Dostuna vereceğini anlaştığın gibi ver. Kardeşinle bir anlaşma yaparken bile Şakaya vuru? bir tanık çağır yanına. Güven de güvensizlik de yıkar insanları. . . . Az üstüne az koyar, koydukça da koyarsan O az dediğin çok olabilir. . . . Bir evin olsun, bir karın, bir de öküzün. Karını parayla satın al ki Gereğinde yürüsün öküzlerin ardından. . . . Aracın, avadanlığın evinde olsun, Olsun ki başkasından istemeyesin. Vermedi mi, mevsim geçer, işin yüz üstü kalır. Hiçbir işini ne yarına bırak, ne öbür güne. . . . Arkadaşına kardeşim deme biçbir zaman, Dersen, kötü davranamazsın artık ona karşı. . . . Ölçülü ol, neyi ne zaman yapacağını bil.
Babamız gibi ya? sen de, koca budala Perses, O da bir gün daha güzel yaşama umuduyla Aştı engin denizleri bırakı? ardında Aiolya’nın Kyme kentini, Geldi buralara kara gemisiyle. Bolluktan, zenginlikten, rahattan değil, Kör olası yoksulluktan kaçıyordu, O Zeus'un insanlara reva gördüğü yoksulluktan. Geldi Helikon'un eteğinde Bu lânetli Askra'ya yerleşti, Bu kışı sert, yazı çekilmez, tatsız kasabaya.
Yalnız Euboia'ya gittim bir kez, Aulis'e, Hani o Akhaların koca bir ordu toplayıp da Kutsal Hellas'tan kızları güzel Troya'ya giderken Denizlerin durulmasını bekledikleri yere. Ordan da Khalkis'e gitmiştim Yiğit Am?hİdamas'ın yarışmalarına katılmaya: Birçok ödüller koymuştu kahraman oğulları. Herkes bilir benim orada Bir yiğitlemeyle birinci gelip İki kulplu bir üç ayak kazandığımı. Helikon Musa'larına sunmuştum onu Onların beni günün birinde Ozanlık yollarına düşürdükleri yerde. Başka hiçbir görgüm olmadı Binbir eklentili tekneler üstüne. Ama ben yine de söyleyebilirim sana Neler düşündüğünü deri kalkanlı Zeus'un, Çünkü Musa'lar öğrettiler bana Söylenmezi dile getiren ezgiler söylemesini
228 syf.
·
Puan vermedi
·
15 günde okudu
MÖ.8. YY'da yaşamış olan Hesiodos Yunansinde Homeros'tan sonra ikinci en büyük kaynaktır. Hesiodos bir İyonyalıdır, çobanlık yapmaktan zevk almaktır. Yazdığı büyük eseri 'İşler ve Günler' ve 'Tanrıların Doğuşu' (Theogonie) ile ün MÖ.8. YY'da yaşamış olan Hesiodos Yunansinde Homeros'tan sonra ikinci en büyük kaynaktır. Hesiodos bir İyonyalıdır, çobanlık yapmaktan zevk almaktır. Yaz ikidiği büyük eseri 'İşler ve Günler' ve 'Tanrıların Doğuşu' ile ün kazanmıştır. 'Tanrıların Doğuşu' adlı eserinde Tanrı soylarını saymış, tanrıların yetkilerinin ve şeref alanlarını belirlemiş ve kişiliklerini betimlemiştir. 'İşler ve Günler' adlı eserinde ise, Yunanistan' orta kesimindeki Boiotia bölgesinde çobanlık tarafından gidilebilecek olan ne gibi işlerin yapacakları ve küçük nasıl geleceğiyle ilgili olaylardan oluşur
Hesiodos Eseri ve Kaynakları
Hesiodos Eseri ve KaynaklarıAzra Erhat · Türk Tarih Kurumu · 197733 okunma
147 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.