Hinduizmin Kutsal Metinleri Vedalar

Kürşat Demirci

Hinduizmin Kutsal Metinleri Vedalar Gönderileri

Hinduizmin Kutsal Metinleri Vedalar kitaplarını, Hinduizmin Kutsal Metinleri Vedalar sözleri ve alıntılarını, Hinduizmin Kutsal Metinleri Vedalar yazarlarını, Hinduizmin Kutsal Metinleri Vedalar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Her şeyin bir sebebi olduğu inancı Hindu düşüncesinde öylesine hakim olmuştur ki, sonraları ortaya çıkacak olan karma doktrini ve tenasüh inancı tamamen bu kaynaktan neşet edecektir. Böylece Vedalar'da tanrı kelimesinin monoteist dinlerdeki anlamından uzak olarak ilk prensip şeklinde düşünülmesi gerekmektedir. Bu görüş Upanişadlar'daki panteizme geçiş sürecini de açıklar mahiyette görülmektedir. Mamafih eğer bu görüş doğruysa o zaman Vedalar biyocoğrafi bir alana irca edilmiş olmayacak mıdır? O taktirde Vedalar'ın aşkınlığı hangi anlamda ele alınacaktır? Bu ve benzeri sorular şu andaki bilgilerimize dayanarak halledilemeyecek sorulardır. Özellikle Vedalar'daki doktrinden Upanişadlar'daki doktrine nasıl geçildiği sorusu önemle cevap bekleyen bir sorudur. Bütün bu soruların cevabı ancak Vedalar'ın mitolojik dilinin çözümüne bağlıdır. Böylece Vedalar'daki tanrı problemi dinler tarihi için önemli bir çalışma alanı olarak varlığını devam ettirmektedir.
Vedalar'daki en önemli tanrılardan biri de Soma'dır. Soma bir tanrı olduğu kadar aynı zamanda tanrılara ölümsüzlük sunan bir içkidir. Daha doğru bir ifade ile o ilahlaştırılan bir içki çeşididir. Soma "hama" adı ile aynı fonksiyonları içinde Zerduizm'in Avestası'nda da görülür.
Reklam
Vedalarda açıkça ifade edildiği üzere tanrıların bir başlangıcı olduğuna inanılmaktaydı. Tanrılar çeşitli zamanlarda meydana gelmişlerdir. Bazı ilahlar diğerlerinin dölü durumundadır. Atharva Veda ve Brahmanalarda tanrıların aslında ölümlü olduğu fakat münzevi bir hayat ile ölümlülüğün üstesinden geldikleri anlatır. Rig Veda'da tanrıların Agni ve Savitr'den bağış olarak sunulan "soma"yı içerek ölümsüzlüğe ulaştıklarına dair bir referans vardır
Vedalarda ilk bakışla neredeyse her gücün ilahlaştırıldığı görülmektedir. Tanrıların sayısını hesaplamak imkansızdır. Sular, gökyüzü, toprak, ay, güneş ve benzeri her şey ilahlaştırılmıştır. .... Önemli tanrılar otuz üç tanedir. Üç bölüme ayrıldığında her bölüme on bir tanrı düşer. Bununla birlikle cinler, diğer küçük tanrılar ve kahramanlarla birlikte bu sayı binlere çıkar. tabiattaki her şeyi tanrılar idare eder. Büyük tanrılar önemli işleri, küçük tanrılar daha az önemli işleri yaparlar. Niteliklerine göre tanrıları "asuralar" ve "devalar" olmak üzere ikiye ayırabiliriz. Sanskrit dilinde "parlamak" manasına gelen "deva" (Türkçe'ye "dev" olarak girmiştir) Vedalarda ilahi varlık anlamında kullanılır. Devalar genellikle iyi ve müşfik tanrılardır. Hititçe'deki "hassu" (kral) kelimesi ile ilişkili olan "asura" ise kötü tanrıları belirtmede kullanılır. Zerduizm'in Zenci A vesta'sında bu kelime tersine iyi tanrıları belirmek üzere "ahura" şeklinde kullanılır. Bir de hem asura hem de deva olan tanrılar vardır. Bunlar bir anlamda hem iyi hem de kötü tanrılardır.
Vedalardan sonraki Hindu kutsal metinleri olan Brahmanalar ve Upanişadlarda ortaya çıkacak tek tanrı inancına henüz Vedalarda rastlanmaz. Bununla birlikte özellikle Vedaların son kısımlarına doğru muğlak bir tek tanrı inancının var olmaya başladığını söyleyebiliriz.
Hindu geleneğine göre Vedalar ve Brahmanalar "srıti" yani vahy ürünüdür. bunun dışında kalan literatür "smrıti" veya gelenektir. Upanişadları birinci gruba sokmak daha uygundur. Bu özelliklerinden dolayı Vedalar Brahmanalar ile birlikte Hindu dini literatüründe en önemli yeri işgal ederler.
50 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.