Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hinduizmin Kutsal Metinleri Vedalar

Kürşat Demirci

Hinduizmin Kutsal Metinleri Vedalar Gönderileri

Hinduizmin Kutsal Metinleri Vedalar kitaplarını, Hinduizmin Kutsal Metinleri Vedalar sözleri ve alıntılarını, Hinduizmin Kutsal Metinleri Vedalar yazarlarını, Hinduizmin Kutsal Metinleri Vedalar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Atharvaveda
"I. Zaman bir küheylan, yedi ışını ile hızla koşar: Zaman bin başlı, çağların üstünde, tohumu bereketli. Kutsalca düşünceleri ile düşünen kahinler onu incelerler, bütün varlıklar onun tekerleğidir. II. Yedi tekerleği ile zaman (atımı) koşar, onun yedi dingili vardır; ölümsüzlük onun baltasıdır. Bütün varlıkları taşır. İlk tanrı olan zaman, şimdi ileri doğru hızlanıyor. III. Büyük bir kavanoz zamanın üzerine yerleştirilmiştir, onu biz gerçekte çeşitli şekiller hâlinde görürüz. O bütün varlıkları taşır: Varlıklar onu "en yüksek gökteki zaman" diye adlandırırlar. IV. O bütün varlıkları meydana getirir, o bütün varlıkları kuşatır. Zaman varlıkların babası, varlıklar da onun çocuklarıdır. Gerçekten ondan daha yüksek bir güç yoktur. V. Zaman hem öteki dünyanın göğünü, hem de bu dünyayı meydana getirmiştir. Olan ve olacak olanları zaman harekete geçirir ve yayar. Bu yeryüzünü zaman yarattı, güneş zamanda parıldar. Bütün varlıklar zamandadır, zamanda bütün gözler görür. VI. Zaman düşünceyi suurlar, zaman soluğu sınırlar, zaman adı sınırlar; zaman ulaştığında bütün yaratıklar sevinirler."
"Tüm dinlerde özün değişmediğini ileri süren perrenial filozoflara göre Vedalar'daki politeist anlayış bir semboldür. ..zikredilen batılı yazarlar, Hıristiyani teslis mantığının (ki bu mantık içinde doğmuşlar yaşamışlar ve ölmüşlerdir) etkisinde kalmaktadır. .. Gerçekte tüm tanrıların bir 'Godhead'da buluştuğunu söyler."
Sayfa 85 - 86 (Perrenial Filozoflar: Guenon, Schuon, Coomaraswamy, Bruchkardt, Lings)
Reklam
"Vedalar'ın dili gerçekte tevhidi ise bu çok tanrılı görüntünün tek sebebi sembolizasyondur."
Sayfa 88
"Varuna'nın (gök tanrısı / eVReN) 'rta'sı (rota-yol-nizam-üslup) Mısırlıların 'maat'ı; Sümerlerin 'me'si; Çinlilerin 'tao'su ve Japonların 'do'sundan başka bir şey değildir."
Sayfa 56 - Maat - Rta benzerliği Ayrıca; Ra ile Agni benzerliği için sy 51-54
" - Vedalar dönemi (M.Ö. 1200 civarı) -Upanişadların ortaya çıkışı (M.Ö. 800'den sonra) (Upanişadlar mistik, tek tanrıcı, Hikmet literatürü.. Hint edebiyatında vahy olarak kabul edilir s. 97) -Hindular kendilerini 'Vedaların takipçileri' anlamında 'Varnasrama' terimiyle isimlendirirler.. bu özel terim 'dört kastı kabul eden' anlamına gelir. - Veda, Sanskrit dilinde 'bilgi' yani kutsal bilgi anlamına gelir. .. Veda, Hindu inancına göre ruh dünyasından Tanrı Krişna'dan gelir. - Sriti, işitmek, yani şifahi olarak gelen 'kutsal bilgi'yi işitmek anlamına gelir. - 'Bilgi'de (Veda kitabında) ilk öğretilen Brahman (Tanrı)dır.. Yine Bhagavat Gita'ya göre bilginin amacı Krişna'yı yani Brahman'ı bulmaktır. - Veda (bilgi) yanılmazdır."
Sayfa 25 - 27
Tanrı Mitra Hind-Avrupalılar'ın en eski tanrılarındandır. Daha sonraları Hindistan' da, İran'da önem kazanacak ve hatta bir tanrı olarak Roma'ya kadar gidecek olan bu ilah Vedalar' da tali (Vedalar' da bu büyük ve önemli ·işler gören tanrı ların yanında daha az öneme sahip pek çok tanrı veya kahraman mevcuttur. Hatta bazen öyle ileri gidilmiştir
Sayfa 62 - +63 pdfKitabı okudu
Reklam
tanrı Varuna
Orijinalde bir gök tanrısı olan Varuna, muhtemelen Grekler'deki Uranos (gök) ile ilişkilidir. Bugün Türkçe'de de kullanılan Evren (kainat) kelimesi de bu sözcükten gelir. Varuna'nın adı "vr" (örtmek, kuşatmak- İngilizce'deki Cover'in kökü) fiil kökünden gelir, çünkü Varuna kainatı kuşatır ve herşeyin hakimidir. Varuna sulardaki ateşte
Agni'nin bulunduğu yer açısından üç özelliği vardır. Agni hem yerde (Lirimurdhan), hem havada (nıadhayama) ve hem de gökte (uttama) olabilirdi. Bu nitelikler onun her yerde hazır ve nazır olma özelliğine atıf yapar. Menşe açısından bakıldığında şüphe yok ki, Agni, Hind-Avrupalıların Hindistan'a girişinden önce ibadet edilen bir tanrıydı. Agni kelimesi bugün pek çok Hind Avrupa dilinde yaşamaktadır. Litvanyaca'da " ugnis", Slavca'da "ogni" ve İngilizcede " ignate" (Tutuşturmak) formuyla hala mevcuttur. Bu miras da bu tanrının bir zamanlar Hind-Avrupalılarca geniş olarak saygı gördüğüne delalet eder. Agni muhtemelen enerji verici ısı ya da ateşin kişileştirilmiş haliydi. Enerji üreten her şey ısı yaydığı, ısı yayan her şeyin de enerji ürettiği imajı veya bilgisi tüm eski kültürlerde mevcut olmuştur. Ateşin veya ısının, yakıcı-koruyucu ve faydalı özelliklerinden dolayı tanrılaştırılmış olduğu tezi doğru değildir. Agni daha ziyade herşeye canlılık veren ısı ve enerjinin dini sıfata büründürülmüş halidir. Böylece Agni hayat prensibi olmuştur. O herşeyin arkasındaki yaşatıcı prensiptir.
Sayfa 53 - pdfKitabı okudu
Agni ateşle ilgili bir tanrıdır. Agni Vedalarda hem asura hem de deva sınıfına girer. O hem korkulması gerekli olan bir tanrı (ugra) hem de müşfik ve insanlara yardım eden bir tanrıdır 1. Agni gök tanrısı Dyaus'un (Greklerde Zeus) oğludur. O gökte doğmuştur, fakat aynı zamanda herşeyin içinde bulunur. Bazen güneşle aynileştirilir. Agni tanrı Soma ile birlikte özellikle kurban töreninde büyük rol oynar. Agni kurbanı yakarak kurbanın tanrılar katına ulaşmasını sağlar. Agni'nin üç özelliği vardır: Agni pavamana (kendi kendine temiz olan), Agni pavaka (başkalarını temizleyen), Agni suci (parlayan). Agni atmosferin sularında doğmuştur. O, apam napat yani "suların çocuğu"dur. Mistik bir tefsire göre Agni, akşam tanrı Yanına, sabah tanrı mitra, gökyüzünde dolaşırken de tanrı Savitr'in kimliğine bürünür. Bazen gökte parlarken İndra'nın şekline girdiği düşünülür. Agni evin, ocağın ateşidir. Grhapati adını taşır, bu ad "evin efendisi" anlamında ona verilmiştir. O aynı zamanda kahindir.
Sayfa 51 - pdfKitabı okudu
50 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.