Bilinmeyen Bir Dünya İmparatorluğu

Arkadaş Yayınları
Sıralamalar

·352 syf.·
2025 27. kitabı
Hattuşa'ya gidenleriniz olmuştur. 3500 yıl önceki medeniyetten, geriye kalan taş temellerden başka görebileceğiniz pek bir şey yoktur aslında. Tabi sur duvarının kerpiçten yapılan canlandırmasını da ekleyebiliriz ayrıca yerkapı tepesinin altından geçen hala kullanılan 80 metre uzunluğundaki potern denilen tüneli de söyleyebiliriz. Bir de şunu ekleyeyim köşeli kocaman bir yeşil taş, hala ne için kullanıldığı bilinmemekle birlikte kentin içerisinde bir alanda çok da güzel duruyor. Buna mistik bir anlam yükleyebilirsiniz. O sizin inanç ve hayal dünyanıza kalmış bir şey. Bu gibi taşlar daha özel amaçlar için kullanılıyor olmalı. Hititler feth ettikleri yerlerin tanrı ve tanrıçalarını kentlerine getirirlerdi. Böylelikle o bölgelerin koruyucu tanrı ve tanrıçalarını da kendi himayelerine almış olur ve manevi gücü elde ederlerdi. Bugün Mekke'de Hacerül Esved taşı var. Bu koskoca yeşil taşın sadece hikayesi eksik. Oysa bu eksikliğin güzel yanı artık her zihin için o taşın başka bir hikaye olasılığı var. işte bu yönüyle eksiklik her zaman için negatif bir anlama sahip olmayabilir. Baktığımız açının önemi hayatta kendimizi konumlandırdığımız yer için önemli. O taşın konumu da önemli olsa gerek :) Yukarıda 3500 dedim ama aslında tam olarak öyle değil M.Ö. 1700 ila 1200 yılları arası hatta geç dönem krallıklarıyla birlikte en son izlerinin de yok oluşunu dahil edersek 1700 ila 1000-750'ler diyebiliriz. Tarihi sayılar üzerinden aktarmayı pek sevsek de sayılar sadece sınırlara benziyor. Bugün nasıl ülkelerin sınırları çizgilerle belirlenmişse asıl yaşam çizgilerin içinde olup bitenler olur. Her şey orada başlıyor. Diyelim ki bu kenti gezdiniz ve dediğim yerleri hatta fazlasını gördünüz. Muhtemelen çok da tatmin olmayacaksınızdır. En azından çoğu kişi için bu düşüncedeyim.
HititlerBirgit Brandau · Arkadaş Yayınları · 202183 okunma
2018 2. kitabı
Hitit ve Anadolu tarihini anlamak için okunması gerekenlerden. Hititlilerin günlük yaşamından, ilk yazılı anlaşmaya varana kadar oldukça detaylı bir anlatıma sahip. Hititlilerden kalma yemek tariflerini bile bulabileceğiniz okunası bir kitap.
Tarih
2014 27. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2014 18:01
Bazı konularda tarafsızlıklarını koruyamadıkları ufak tefek hükümlere karşın, Hitit uygarlığını sadece Anadolu'da olanları anlatarak değil, o coğrafya da bu kudretli imparatorluğun komşularının başlarından geçenlerle birlikte değerlendirmeyi başaran üst sınıf bir kitap. Kapak içerisinde yer alan harita, okurken edindiğiniz bilgileri ve bazı yerlerin antik çağdaki isimleri yorumlayabilmeniz için biçilmiş kaftan olmuş. Kitabın tam ortasında yer alan kuşe kağıda basılmış görseller de nadir parçalara ait olması sebebiyle ayrıca önemli. Bu kudretli imparatorluk hakkında farklı bir bakış açısıyla; ancak daha fazla ve ayrıntılı bilgiye sahip olmak isterseniz, özellikle benim gibi Hititler konusunda kütüphanenizin bir bölümü varsa katiyen temin etmeniz gereken bir kitap.
Tarih
2012 58. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2012 18:14
Kitabın içinde geçen konularla ilgili ön bilgi sahibi olmak, kitaptan daha çok faydalanabilmek açısından gerekli. Aksi takdirde, ayrıntılar arasında boğulunulur ve olgular arasında sebep-sonuç ilişkilerini kurmak zorlaşır. Genel olarak; kitabın içerisinde oldukça ilginç ayrıntılar mevcut. Ama bu ayrıntılardan tahlil aşamasına geçildiğinde yapılan tahliller ve varılan sonuçlar bazen oldukça abartılı gibi geliyor. Varılan sonuçlar ve yargılar, tüm bu olanları tek bir sebebe indiremeyeceğimiz kadar çok iddialı.