From Darwin’s Brilliant Idea to Today’s Epic Theory

New Scientist
14 Kasım 2017
Nicholas Brealey
Orijinal Adı:
How Evolution Explains Everything About Life: From Darwin’s Brilliant Idea to Today’s Epic Theory
Orijinal Dil:
İngilizce

LUCA YA DA BİR CİNAYET İTİRAFI
2021 30. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2021 13:09
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki , inceleme gibi değil de bir belgesel tadında ,birşeyler öğrenebilmek için bu incelemeyi yapalım. Konu tabii evrim olunca incelemenin uzun olması gayet normal. O yüzden incelemeyi okurken inceleme gibi değil de bilgilendirici ,belgesel tadında bir yazı gibi okumanızı tavsiye ederim. O yüzden bunları dikkate alarak okuyunuz. Öncelikle evrim ile ilgili bir takım anahtar kelimeleri belirteyim. Bu anahtar sözcükler evrim ,gen, genom, adaptasyon, metilasyon, doğal seçilim, epigenetik, Luca, özgecilik ...... 1. Evrim: En kısa tanımıyla evrim popülasyon içi gen ve özellik dağılımlarının nesiller içerisindeki değişimidir. Evrimsel süreçte değişen bireyler değil popülasyonlardır.Bireyler evrimleşmezler,gelişirler .(gelişim biyolojisi) Ancak bir türün tüm bireylerinin oluşturduğu popülasyonlar ,her bir nesilde bir önceki nesle göre daha farklı özellik dağılımlarına sahip olacaktır.İşte bu evrimdir. 2.Gen: Genler , hücrelerin ve dolayısıyla da canlıların kalıtsal karekterlerinden ,yaşamları için gerekli olan proteinlerin ,enzimlerin diğer makro mikro moleküllerin kodlarını taşıyan , kromozom üzerinde lokalize olmuş ,değişik uzunlukta (kodladığı proteinin büyüklüğüne göre ) DNA sekanslarıdır. 3.Genom: Bir organizmanın genetik yönergelerinin bütünüdür. Her genom ait olduğu organizmayı yapılandırmak ve gelişmesini sağlamak için gereken bilginin tamamına sahiptir. Genomlardaki yönergeler DNA' dan oluşur. DNA'nın içinde canlının büyümesine, gelişmesine ve sağlığına rehberlik eden benzersiz bir kimyasal kod bulunur. Bu kod DNA'yı oluşturan 4 nükleotit bazın sıralaması ile belirlenir. Adenin, Sitozin, Guanin ve Timin...DNA çift sarmal biçiminde kıvrık bir yapıdadır. ***Gen kitabın bir sayfası ,kromozom kitabın yaprakları ,genom ise kitaplardır.
Bilim
Evrimsel biyolojiye giriş
2021 22. kitabı
Kitap evrim konusunda NewScientist dergisinde yazılmış makalelerin bir derlemesi. Evrimi Darwin ve Wallace’dan başlayarak 20. Yüzyılda genetik bilimindeki gelişmeleri de dahil ederek kapsamlı bir şekilde anlatıyor. Günümüzde biyologlar arasındaki fikir ayrılıkları ve tartışmalardan da bahsediyor. Bazı bölümler oldukça detaylı ve zorlayıcı. Kitabın sonundaki sözlük ve elli fikir isimli bölüm meraklı, araştırmacı kişiler için son derece faydalı. Evrimsel biyoloji’ye başlangıç yapmak ya da biraz bilgi sahibi olup da bilgilerini kapsamlı bir şekilde derleyip toparlamak isteyenler için çok yararlı olabilecek bir kitap.
2024 17. kitabı
Evrim nedir? Sorusunun cevabi ile başlayalım darwin galapagos adasıni ziyaret ettiğinde bazı kuşların uzun gagali, bazılarının kisa, bazılarının sivri vs olduğunu görüyor .bu kuşların gagasini uygun beslendiğini görünce Evrim fikri oluşuyor . Bundan 3.7 milyar yıl önce okyanus dibinde ılık suda oluşan ilk hücre gelişerek balıkları, sürüngenleri, kuşları daha sonrada memelileri oluşuyor. Dünyada oksijen oluştuktan sonra fotosentez yapan hücreler ve daha sonra bitkiler oluşuyor. Bundan 540 milyon yıl önce canlı çeşitliliği patlaması yaşanıyor. Suan yüzde 80 yok Dünyada. Dawrin Evrimi ağaca benzetiyor. Modern bilim Evrimi desteklemektedir. Söyleki yuzde 30 insan,köpek ve menekşe çiçeğinin genleri aynı. Burdan menekşe çiçeği farklı dala ayrılıyor. Yüzde 70 insan ile köpek geni aynı. Köpek burdan farklı dala ayrılıyor. Yüzde 98 insan şempanze aynı Yüzde 99.9 tüm insanların geni aynı. Olayı geriye alırsak tüm ağacın köküne yani tüm canlıların tek hücreden oluştuğunu söylüyor evrimciler. Richard dawkins, gen bencildir diyor. Yani evimde ahlak yasalarına yer yok, güçlü olan hayatta kalır zayıf olan yok olur diyor. Din bu devrede karşı çıkıyor ahlak yasaları olmazsa insanlık ilerleyemez diyor. Volter, dememiş miydi toplumda düzen icin tanrı yoksa bile tanrıyı yaratmamiz gerekirdi diye. Bakterilerde bir deney yapılıyor. Ac gözlü Bakteriler ile, cevreye uyumlu Bakteriler iki ayrı kaba konuyor. Açgözlü Bakteriler hızla gelistikten sonra kendilerini yiyerek yok ederken, uyumlu Bakteriler birbirlerinin gelişimine yardım edecek yavaş ama sağlıklı cogaldiklari görülüyor. Burdan evrimciler farklı sonuç çıkarıyor. Evrim bencil olsaydı yasam ilerlemezdi. Ozgecilik terimini turetiyoriar. Yani birbirimize faydalı olursak daha ıyi yaşarız. Tıpkı, sırtlanlar, karıncalar, aslanlar vs olduğu

New ScientistYazar · 12 kitap
New Scientist, İngilizce konuşan bir hedef kitlesi için bilim ve teknolojideki en son gelişmeleri sunan, haftalık olarak uluslararası yayımlanan bir bilimsel magazine dergisi ve web sitesidir. 1956'da kurulmuş olan dergi, Reed Elsevier'in bir girişimi olarak Reed Business Information Ltd şirketi tarafından yayımlanmaktadır. New Scientist 1996'dan beri günlük haber yayınlayan bir web sitesine sahiptir. Bilim dünyasından en son gelişmeleri ve olayları sunduğu gibi dergi sıklıkla teknik konulardan felsefeye kadar geniş bir yelpazede tartışma yaratan makaleler de yayınlamaktadır. newscientist.com