Ağustos 2019

How It Works Türkiye - Sayı 10

How It Works Türkiye

How It Works Türkiye - Sayı 10 Gönderileri

How It Works Türkiye - Sayı 10 kitaplarını, How It Works Türkiye - Sayı 10 sözleri ve alıntılarını, How It Works Türkiye - Sayı 10 yazarlarını, How It Works Türkiye - Sayı 10 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kuzey kutbundaki donmuş topraklar erken erimeye başladı! Bilim insanları Kanada'nın Arktik bölgesindeki donmuş toprak katmanlarının daha 70 yıl donuk kalacağını bekliyordu. Ancak son gözlemler, bu toprakların şimdiden erimeye başladığını gösteriyor. Uydu görüntülerine göre bir zamanlar donmuş olan yüzey yer yer çöküyor ve ortaya delikli kaşar peynirine benzer bir manzara çıkıyor. Alaska Üniversitesi Permafrost Laboratuvarında doktora yapan Louise Farquharson “sistemin ısı değişimine bu kadar hızlı tepki vermesi hepimizi hayrete düşürdü” diyor. En az iki yıl boyunca donmuş olarak kalan topraklara donmuş toprak (permafrost) deniliyor. Kuzey Yarımkürenin yaklaşık yüzde 15'i donmuş toprakla kaplı ve bu tabaka canlı organizmalardan atmosfere karbon transferinde kritik bir rol oynuyor. Yazın yükselen hava sıcaklıklarının, toprağı kaplayan bitki örtüsü olmamasının da etkisiyle erimeyi hızlandırdığı düşünülüyor. Erimenin etkileri artık gözle görülebiliyor. Toprağın üst kısmı eridiğinde düzensiz çökmeler başlıyor ve bölgenin topografisi değişiyor. Kanada Arktik bölgesinin eskiden düz olan toprakları şimdi çukurlar ve küçük göllerle dolu. Araştırmanın gerçekleştirildiği alanın en kuzeyindeki bölge, araştırma boyunca 90 santimetre çöktü.
98 syf.
9/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
How It Works Türkiye, bu sayıda Uzay, Teknoloji, Çevre, Ulaşım, Bilim ve Tarih gibi başlıklar altında birbirinden renkli ve keyifli yazılardan oluşuyor. Bu ayki kapak konusu kuzenlerimiz (hatta kardeşlerimiz) Neandertaller. Görece yakın zamana kadar bizimle birlikte Dünya üzerinde var olan Neandertaller tartışmalı bir şekilde ortadan yok oldular.
How It Works Türkiye - Sayı 10
How It Works Türkiye - Sayı 10How It Works Türkiye · Doğan Burda Dergi Yayıncılık · 201924 okunma
Reklam
Dünya'mızın biyoçeşitliliğinin yüzde 25'inin mercan resiflerinde yaşadığı düşünülüyor. Üstelik resifler Dünya'nın yüzeyinin sadece binde ikisini kaplıyor.
Sayfa 62
Genelde uzay ve zamanı iki farklı kavram olarak düşünürüz. Uzay üç boyutta algılanır, zaman ise tek boyutludur ve sürekli ileri, geleceğe doğru akar. Ancak, gerçekte uzay ve zaman birbirine bağlıdır, yani dört boyutlu bir uzay-zaman kavramı söz konusudur.
Sayfa 70
Deniz yıldızı kopan kolunun yerine yenisini yapabilir, hatta sadece bir kol kalmış olsa da bütün bedenini koldan başlayıp baştan inşa edebilir.
Sayfa 77
Kuantum zeno etkisi olarak bilinen bu fenomen uzayda hareket eden bir parçacığın sürekli gözlendiği anda durması şeklinde açıklanıyor. Kuantum zeno etkisinin varlığı "Çift yarık deneyi" sırasında parçacıkların gözlem altında farklı davrandığı ispatlandığında ortaya çıktı.
Sayfa 72
Reklam
Geri17
79 öğeden 71 ile 79 arasındakiler gösteriliyor.