Hukukun Temel Kavramları

2011
Der Yayınları

Puan vermedi·325 syf.·
2024 2. kitabı
Fakülteye başladığım ilk dönemde, Hulusi Alphan Dinçkol Hoca'mdan almış olduğum "Hukuka Giriş" dersimizde, kendisinin babası olan Prof. Dr. Abdullah Dinçkol'un şu an incelemesini yapmakta olduğum "Hukuka Giriş" isimli eserini kullanmıştım. Geçtiğimiz hafta, hem hukuka giriş gibi temel bir derse ilişkin temel bilgilerimi tazelemek hem de aradan geçen yılların ve bu yıllardaki yapıp ettiklerimin hukuk bilgimi, görgümü ve kültürümü ne ölçüde etkilediğini görmek açısından bu kitabı tekrar okudum. Birinci sınıftayken fark etmediğim, gözden kaçırdığım veyahut da tam manasıyla anlamadığım kısımlar olduğunu ve bu eseri tekrar okumamın hem bilgilerimi tazelediğini hem de eksiklerimi kapattığını gözlemledim. İşbu sebeple benim adıma faydalı bir tekrar okuma deneyimi oldu. İncelememi tamamlamadan evvel eserin muhtevasından da kısaca bahsetmek gerekir ise eser, hukuka giriş dersi için gerekli tüm bilgileri içermesine ek olarak hâkimin takdir yetkisi ve bu yetkinin felsefi, sosyolojik ve toplumsal kökeni gibi önemli bir konudan ve Bangalor Yargı Etiği İlkeleri gibi aslında yargı etiği alanının inceleme konusu olan hususlardan da bahsetmekte. Eserin hukuka giriş dersi alan öğrencilere veya hukuka gerçekten bir giriş yapmak isteyen ilgililere faydalı olabileceğine inanıyorum.
Hukuk
Hukuka GirişAbdullah Dinçkol · Der Yayınları · 201119 okunma

Abdullah DinçkolYazar · 7 kitap
1979 yılında istanbul üniversitesi hukuk fakültesi'ni bitirdi. 1980 - 1985 yılları arasında, önce hâkimlik stajını tamamladıktan sonra asliye hukuk, icra ve tapulama hâkimlikleri ve savcılık görevlerinde bulundu. Askerlik görevini, 1982-1983 yıllarında 3. ordu askeri savcı yardımcısı olarak yaptı. 1985 yılında marmara üniversitesi hukuk fakültesi, hukuk felsefesi ve sosyolojisi anabilim dalı araştırma görevliliğine atandı. 1987-1988'de bournemouth / ingiltere'de bilimsel çalışmalarda bulundu. 1988 yılında istanbul üniversitesi sosyal bilimler enstitüsü kamu hukuku bölümünde yüksek lisans, 1992 yılında marmara üniversitesi sosyal bilimler enstitüsü kamu hukuku bölümünde doktora çalışmasını tamamladı ve "hukuk doktoru" unvanını aldı. 1993 yılında marmara üniversitesi hukuk fakültesi, hukuk felsefesi ve sosyolojisi anabilim dalı yardımcı doçentliğine atandı. 1996 yılında hukuk felsefesi ve sosyolojisi anabilim dalı doçenti oldu. 1996-1999 yılları arasında marmara üniversitesi hukuk fakültesi dekan yardımcısı olarak görev yaptı. 1999 yılında hukuk felsefesi ve sosyolojisi anabilim dalı başkanı oldu. 2000 yılında adalet bakanlığı adlî tıp kurumu hukuk müşavirliği'ne ikinci görevli olarak 2547 sayılı yasanın 38. maddesi gereğince atandı. Marmara üniversitesi hukuk fakültesi'nde "yönetim kurulu" ve "fakülte kurulu" üyeliklerinde bulundu; "marmara üniversitesi insan hakları araştırma ve uygulama merkezi"nde yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Halen istanbul ticaret üniversitesi hukuk fakültesi öğretim üyesidir.