Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İngilizce Karşılıklarıyla

Hukukun Temel Kavramları

Kemal Gözler

Hukukun Temel Kavramları Sözleri ve Alıntıları

Hukukun Temel Kavramları sözleri ve alıntılarını, Hukukun Temel Kavramları kitap alıntılarını, Hukukun Temel Kavramları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bağımsız mahkemeler, yargı yetkisini kullanırken hiçbir organ, makam, merci veya kişi tarafından kendilerine emir ve talimat verilemeyen, genelge gönderilmeyen, tavsiye veya telkinde bulunulamayan, kararları yasama ve yürütme organlarını bağlayan, kararları bu organlarca hiçbir surette değiştirilemeyen ve yerine getirilmesi geciktirilemeyen görevlerinde bağımsız ve teminatlı hakimlerden meydana gelen kuruluşlardır.
Reklam
Ülkemizde en büyük hukuk kütüphaneleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kütüphanesi ve Istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kütüphanesidir.
Hukuk alanında çalışacak herkes, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Uyuşmazlık Mahkemesi (ve 2017'de lağvedilmeden önce Askeri Yargıtay ve AYİM) kararlarına ihtiyaç duyar. O nedenle bu yüksek mahkemelerin kararlarına nasıl ulaşılacağının bilinmesi gerekir.
Bilimsel Eserler
Bilimsel eserler, genel eserler, monografiler ve makaleler olarak üç grup altında toplanabilir.
Genel eserler belli bir hukuk dalının bütünü hakkında bilgi verirler. Örneğin bir "borçlar hukuku kitabı" bir genel eserdir. Monografiler belirli tek bir konuyu derinlemesine inceleyen kitaplardır. Örneğin kira sözleşmesi üzerine yazılmış bir kitap monografidir.
Reklam
16 Nisan 2017 referandumuyla onaylanan 6771 sayılı Anayasa Değişikliği Kanunuyla lağvedilmeden önce "Askerî Yargıtay" ve "Askerî Yüksek Idare Mahkemesi" kararları da hukukun önemli bilgi kaynakları arasındaydı.
Hukukun bilgi kaynakları "mevzuat", "yargı kararları" ve "bilimsel eserler" olmak üzere üçe ayrılır.
Mevzuat Bilgi Sistemi
Kanunların hazırlık çalışmalarına (teklif ve tasarı metinlerine, gerekçelerine, kanunun kabulü sırasında TBMM'de yapılan tartışmalara) da tbmm.gov.tr adresinden erişilebilir.
İnsanların pek azı adam öldürmüştür. "Neden şimdiye kadar adam öldürmedim" sorusunu kendimize bir soralım. Bu sorunun cevabı herhâlde "Türk Ceza Kanununun öngördüğü ömür boyu hapis cezasından korktuğum için" değildir. İnsanların büyük bir çoğunluğu suç işlemiyor; çünkü Tanrı'dan korkuyorlar; çünkü kendi vicdanlarından korkuyorlar; çünkü çevreleri tarafından kınanmaktan korkuyorlar, vs.
Reklam
İnsanlar, Tanrı'dan korkmasaydılar, vicdanları sızlamasaydı, diğer insanlar karşısında küçük düşmekten utanmasaydılar, toplumun kınamasından, dışlamasından çekinmeseydiler, hukuk kuralları ne kadar ağır müeyyideler öngörürse öngörsün tek başlarına toplumsal düzeni sağlamakta başarısız kalırdı.
41 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.