Fikir Mimarları Dizisi

Nisan 2013
Say Yayınları

·208 syf.·
2020 37. kitabı
Eser İspanyada kurulan Endülüs devletinde yetişmiş İbn Rüşd'ü ve öğretilerini konu almış ama özellikle de İmam Gazali ve İbn Rüşd arasında gerçekleşen Doğu ve Batı felsefesi tartışmasının konu edinildiği, felsefenin batı ve doğu toplumlarına kattığı değerleri anlatan, doğunun zamanla felsefeye sırt dönüşü ve batı felsefesine karşı başlattığı katı ve öteleyici tutumun altında yatan sebepler ve sonuçlarının anlatıldığı öğretici araştırma inceleme eseridir. Kesinlikle tavsiye ederim.
2014 4. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2014 01:11
Doğuyu düşman olarak gören Batı'nın dahi kabul ettiği ve hatta "Larin ibn-i rüşdçülüğü" diye bir tarikat kurarak anlamlandırmaya çalıştığı kimilerine göre son büyük islam düşünürü. Okunması gereken güzel bir inceleme.
Felsefe
2024 47. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2024 14:32
Kitab əndəlüslü mütəfəkkir və təbib İbn Rüşdün həyatından, əsərlərindən, digər filosofların fikirlərinə, kitablarına yazdığı şərhlərdən bəhs edir. İbn Rüşdə görə din və fəlsəfə (elm) arasında heç bir ziddiyət yoxdur, əksinə bunlar eyni və vahid olan həqiqətə müxtəlif yanaşmalardır. Fəlsəfə ilə məşğul olmaq dinin tələb etdiyi zəruri məsələdir. Mən oxuyarkən çox sıxıldım. Fəlsəfə və müxtəlif filosoflarla maraqlananlar daha çox sevər deyə düşünürəm.

Hüseyin Gazi TopdemirYazar · 15 kitap
1962 Erzurum Aşkale doğumlu Hüseyin Gazi Topdemir 1985’te Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Felsefe Bö­lümü, Sistematik Felsefe ve Mantık Anabilim Dalı’ndan mezun olduktan sonra 1988’de yüksek lisans, 1994’te de doktora çalışması­nı tamamladı. Bilimsel çalışma alanları bilim tarihi ve bilim felsefesi olan yazarın bu konu­larda birçok çalışması var. özellikle yoğun­laştığı konular ise fizik tarihi (mekanik, ha­reket, optik) ve post-pozitivizm. Yazar Türk Felsefe Derneği’nde yönetim kurulu üyesi, ayrıca Türk Bilim Tarihi Kurumu’na üye. Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih- Coğ­rafya Fakültesi, Felsefe Bölümü, Bilim Tari­hi Anabilim Dalı’nda görev yapmış olan Topdemir, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görevine devam etmektedir. Yazarın diğer eserlerin­den bazıları şunlar: Bilim Tarihine Giriş (Nobel, 1999), Takiyüddin’in Optik Kitabı (Kültür Bakanlığı), Modern Optiğin Kurucusu İbn el- Heysem (AKM, 2002), İbrahim Müteferrika ve Türk Matbaacılığı (Kültür Bakanlığı, 2002), Işı­ğın Öyküsü (TÜBİTAK, 2007), Bilim Tarihi (Pegama, 2008), Felsefe (Pegama, 2008), Farabi (Say Yayınları, 2008), İbn El-Heysem ve Yeni Optik (Lotus Yayınevi, 2008), İbn Sina (Say Ya­yınları, 2009), Galileo (Say Yayınları, 2009).